@ Hospital Bersalin

Thursday, April 17, 2008

Emm Ibu dah suruh Mama survey hospital bersalin mana yang berpotensi di Kedah ni (area Jitra/Alor Setar)..so Mama cadangkan Pusat Rawatan Mahsuri (PRM) dan Kedah Medical Centre (KMC). Bukan tak nak pergi hospital kerajaan..tapi alang-alang insurance company Ayah memang cover maternity n Ayah dulu pernah ada pengalaman tak menarik kat hospital kerajaan (masa Ayah accident patah tangan)..makanya kami sebulat suara pilih private juga.

Pada hari Sabtu (12/4), selepas breakfast di pasar pagi Jitra (market kata org Kedah - Ibu makan roti canai telur, nasi lauk n pulut durian - Ayah kata melantak tak ingat..heh) kami (Ibu, Ayah n Mama) pergi ke PRM. KMC kena pergi esok sebab hari Sabtu KMC cuti.



Emm lepas daftar nama semua..Dr pun panggil..Dr. Annuar namanya..baik je dr ni..handsome plak tu..kira okla cara die berbual pn ramah dan sabar menerima soalan dr Ayah n Mama..lepas timbang berat..Dr pn scan..tiba2 Dr baik hati pula buka yang scan 4D..uiks..Ibu suka..tapi kepala Baby mengiring..nampak sipi2 je..Dr kata Baby dah besar..jadi susah nak tengok..

Em kira so far Ibu puas hati..siap buat lawatan ke bilik n nursery Baby..takdelah mewah tapi selesa (itu yang pentingkan?). Ada 3 dr kat sini..Dr Annuar, Dr. Amimah dan Dr. Zarina. Jadi Dr bagi tarikh 25/4 untuk operate. Harga pula untuk operate dalam RM4k. Kalau normal dalam RM 1k++ je. Charge check up RM 48 inggit je. Kebanyakan orang di Jitra suggest kat sini untuk bersalin. Em k..Ayah pn kata ok..cuma kami still nak wat research di KMC pula esok. Alang2 dah balik kata Ayah.

Esoknya kami pun pergi ke KMC. Kononya pukul 8 dah nak pergi..sbb KMC ramai orang (dekat Kedah..KMC ni ala2 specialist la, hospital private paling glamour) tapi pukul 9.30 pagi baru sampai. Mula2 nak jumpa Dr Kang (Kawan MIL suggest Dr ni)..tapi Mama cadangkan Dr. Kamarulzaman (dengar cite Dr ni islamik).



Masa sampai tu..kami dapat giliran ke enam..Dr pula masuk pukul 10.30 kata nurse tu. Adoi..dah le Ayah nak gerak awal..maklumlah die nk drive sorang2 dari Kedah ke KL (cian Ayah)..tapi dah memang rezeki Baby..tak sampai 10 minit..nampak Dr tu masuk..nurse panggil suruh test air kencing..pas tu tanya nurse..lambat lagi ke? Nurse kata awak next Dr dah panggil..Alhamdullilah..

Emm Dr ni ok..ramah..bila nak check tu..die pegang kaki, tangan (check bengkak), check jantung n leher (for tiroid)..pastu die pegang2 perut (macam bidan plak - dr sebelum ni scan je). Dr kata Baby ok semua..cuma kedudukan je breech..Dr check air ketuban..katanya air ketuban just nice je..memang tak cukup untuk Baby pusing..lepas tu Dr kata uri pn dah matang..so tunggu Baby matang (which is in week 37 - which is today)..dah boleh ceaser..tapi die bagi tarikh 20/4-23/4 (tarikh pembedahan Dr la ni).

So Ayah kata 20/4 ni check dulu..then decide tarikh..Ayah tanya pasal kos..kata Dr kalau c-sect dalam Rm 5k (without complication)..kalau ada apa2 kn tambah la..em ok puas hati..lepas tu Dr suruh test darah sebab last test bulan Disember tahun lepas..kira dengan Dr ni nampak lebih detail cara die periksa. Bayaran untuk check up RM 58. Kira murah la banding dengan KL. Ayah ingat tadi dah ratus2 sebab KMC ni ala2 macam Damansara Specialist (Ayah pernah kena RM 700 sekali check).

Kesimpulan

Kos
PRM - lebih ekonomi
KMC - agak tinggi

Kepakaran
PRM - Dr kat situ bagus tapi apa2 jadi still perlukan pakar dari tempat lain
KMC - Semua jenis dr pakar ada (Untuk bersalin pun ada 4 Dr pakar)

Kemudahan
PRM - Sederhana
KMC - Kemudahan lengkap..ada ICU. NICU semua

Jadi kesimpulannya..Ayah n Ibu pilih KMC..maklumlah nak c-sect..kalau normal tak kisah sangat..takpelah Ayah..kalau kena mahal kita tong2 lah ye..Baby punya pasal..lagipun kita menyimpan untuk anak juga kan..jadi..sekarang tengah berjaga2 sebab Dr kata mulai hari ini bila2 masa boleh turun tanda..sbb both uri n baby dah matang..tak sabar ni tunggu minggu depan tapi at the same time cuak juga..Sekarang tgh banyak2 berdoa semoga semuanya selamat..Aminn..

18 kawan BabyIbu berkata-kata..:

lovelymummy said...

hi babyibu..aka yana..KMC bagus..dr kamarulzaman tu pn ok.since my sis pnh ada pengalaman deliver 2 of my niece there..islamic and dia akan azankan baby sebaik saje lahir..i suggest if u nk besalin make sure hosp tu ckp kelengkapan..KMC mesti lengkap..make sure ada tabung darah and etc..since if ada complication takdela terjadi kes yg tak dikehendaki..ok..good luck!!

Yana said...

eh..em tq..ada dengar juga cerita pasal dr kamarulzaman tu..itu yg pilih kmc..takpelah berhabis skit..jnji selamat:)
-yana link blog awak leh?

lovelymummy said...

ok boleh saje..boleh kita share2 story. :)

Mrs.R @ Emi said...

Yana..semoga awak n baby selamat..Amin

Yana said...

Tq emi..:)

Aku Bukan Bidadari said...

Yana.. take care ya..

Sherry said...

good info ni :) kalau kawan ada sana blh beritau :)

Zanna_MamaBatrice said...

xpe yana
berhabisan sikit utk keselesaan bersalin
yelah...nak bersalin, sure kita nak yg complete kan....

Zanna_MamaBatrice said...

yg penting
cari doctor islam...kalau dpt doktor perempuan lagi ler bagus...

Zanna_MamaBatrice said...

zana pun x berapa ler ngan hospital kerajaan nie...
coz'
dari segi customer servise selalunye kureng sikit
tp x sume lerrr

CT said...

me too bersalin kat private..:) kene guna la apa company bg kan..:)

Mama_Aqish said...

kiter dah mengikuti blog yana dari sebelum entry ni lagi dari sebelum lahirnya ammar...pengalaman bersalin normal lagi best...moga2 baby ke 2 nanti yana dapat merasa bersalin normal k...

asmaa said...

tak kisah dimana2, jk ada pilihan pasti nak lebih bagus utk kelahiran bbykan...yg penting bby selamat :)

jk diberi pilihan saya suka KMC,kuantan :)

Mama Safiyyah said...

good choice!

miela77 said...

Wah...daku bersalin kat Hospital Bersalin Ipoh..so far ok..

me n de alisha said...

Kita goverment hospital sajer...

Anne said...

sy pun kat government.. (huhuhu)

my world said...

pmc camne plak?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Widget By Devils Workshop