@ Pengalaman Bersalin - Last Part

Thursday, July 24, 2008

Lepas balik ke bilik..Ibu rasa lemah tapi masih boleh senyum2..cuma rasa ngantuk2 sikit sebab bius kot..tapi Ibu tak boleh tidur..sibuk bercerita dekat Ayah dan mama pengalaman masa kena operate..


Dalam pukul 11 pagi Ayah dah sibuk nak turun bawah tengok Baby..Ayah pun turun dengan Mama..nak azankan Baby..Ibu tak sabar tunggu Ayah balik..nak tengok gambar Baby..





Baby first pic..2 jam selepas dilahirkan..


Tak sabar Ibu nak jumpa Baby..eh berbalik pada Ibu..sepanjang masa Ibu tak bangun..ada tiub untuk buang air dan tiub air masuk badan..menjelang petang bila ubat bius sudah hilang kesan..baru terasa sakit2..sakit kat tempat bedah tu takdele sangat cuma sakit dekat rahim (batu merian kata nurse)..Ibu tahankan aje sambil sibuk menghantar mesej kat kawan2..Ayah pun sibuk hantar mesej sampai rosak hand set..heh

Bila malam..huh..inilah waktu yang paling Ibu ingat..satu badan dah mula sakit (more pada sakit macam period pain yang teruk dan lenguh2 badan sebab baring banyak)..masa tu tak boleh bangun lagi..nurse takut muntah atau pening..Ibu tak ambil ubat tahan sakit sebab ada sorang nurse tu kata kalau boleh tahan tak payah ambil..jadi satu malam Ibu tak boleh tidur sebab sakit sangat..asyik gerak Ayah minta tolong urutkan..

Dalam 2-3 pagi macam tu nurse datang untuk salin pad..tak boleh gerak..nurse alih2 kan badan..sakitnya tuhan saja yang tahu..tiba2 rasa macam darah keluar segumpal..boleh rasa ketul2..Ibu bagitahu kat nurse..nurse kata kalau keluar darah beku tu nanti kurangle sakit..

Alhamdullilah lepas keluar darah tu ok skit..cuma badan lenguh sangat2..dalam pukul 6 nurse kata die nak buka saluran air kencing tu..alamak lepas ni kena bangunla..kalau tak macam mana nak buang air..Ibu cuba bangun..huhu..Ibu tak pernah rasa sakit macam ni..ayah n Mama tolong pegangkan..lama juga nak kuatkan diri tahan sakit untuk bangun..dah nak nangis ni..

Tiba2 darah meleleh kuar..Mama tiba2 lemah lutut..rupa-rupanya Mama tak boleh tengok darah..heh..tengah sakit pun nak tergelak sebab first time tengok org tak boleh tengok darah..Mama tekan button panggil nurse..so nurse n Ayah tolong Ibu bergerak ke toilet..huhu..very painful..rasa macam tegang sangat perut dan keras di kawasan jahit tu..lepas tu Ibu cuba jalan2 dekat hall..tapi sekejap je sebab rasa nak pitam..

Selepas sesi bangun duduk yang sangat la siksa itu..Ibu diberi minum air..pagi nanti baru cuba minum milo..lepas kentut baru boleh makan..Ibu dah lapar sangat..nasib baik paginya lepas Dr Kamar check dalam pukul 9 pagi camtu..Ibu pun kentut..siap sebut yeye lagi..lepas makan nak cuba jalan lagi..kasi hilang sakit2 badan..nak pergi jumpa Baby..

11 kawan BabyIbu berkata-kata..:

aMLiNsHaH said...

huhu, yana...
pengalaman bersalin csaer lagi mengerikan dari bersalin normal laa...tabiklaa kat ko!

CT said...

agree with amlinshah

Zanna_MamaBatrice said...

csear lagi sakit dari normal yana
kalau dpt better ler bersalin normal
sakintyer masa tu jer..
lepas tu dah kurang dah

Mama Safiyyah said...

aduh......blh bayangkan betapa sakitnya....

miela77 said...

daku pun c-zer gak..huhuhu...lebih kurang ko yana...tumpah darah...banyak lak tuh....ngeri..

mamalieyna said...

hemm kite pun cser gk tp rasa tak sakit sgt, then cpt baik..sgt pantas diorang wat keje, about 1/2hour jer..tp yg tak tahannyer time menunggu saat2 nk bersalin tu..huh sakit cam nk patah pinggang, last2 kena cser gak..huhu..kalau tau awai2 suh cser jer, takyah tunggu lelama..tp depands pd org kot, tgk org sebelah yg kne cser gk sgt skt die sbb tumpah drh..seksanyer die..padahal kite awal2 dh leh jenjalan..
*but smpai skrg still rasa kebas kt tmpt operate tu..kalo bleh takmo la cser ni..

Mama_Aqish said...

hu...dasyat sunnguh la enrty ni mengerikan ceritenyer....pengalaman yang tak mungkin dilupakan.....

me n de alisha said...

ish memang ngeri..saya pun csear gak...huhuhu

khalisa07 said...

sy pn ceasar gak dulu,bb breach.tp.......alhamdulillah x sakit, maybe dh ready dr segi mental & fizikal agaknye.dr awal lg doc kata mmg takda chance nk deliver normal

Fatimah said...

tu lah dapat rasa mcm mana diceritakan tue.same xperience...dr kamar mmg best of the best...cuma saya sgt tenang sewaktu di induce utk bersalin normal..sampai nurse ingat saya da pernah bersalin...tp ade masalah kena operate jugak..akhirnya x kisah lah oprerate atau normal..saya rasa Allah telah memudahkan saya...Thanks to Dr Kamar..and Kmc staff..tip top!

Nad @ MamaZN said...

comelnye ammar masa lahir!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Widget By Devils Workshop