@ Pengalaman Bersalin - Part 2

Wednesday, July 23, 2008

sambungan...

Setelah mengharungi satu malam yang penuh dengan kecuakan (pusing kanan tak boleh..kiri tak boleh..nak tido macam mana..otak fikir macam2)..Ibu pun bangun dalam pukul 5.15 pagi camtu..lepas sembahyang untuk kali terakhir sebelum bersalin..Ibu pun bersiap-siap..


Ibu dah siap (bengkaknya muka..huhu)



Tiba di KMC (Kedah Medical Centre) pada pukul 6.30 pagi..Ibu check in..ambil bilik single bangunan lama..Ibu memang nak bilik single..senang nanti Ayah atau Mama temankan tidur..takut dok hospital sorang2..lepas masuk bilik..borak2 dengan Mama..Ibu tengok Mama pun sama cuak dengan Ibu..




Dalam pukul 9.00 pagi..nurse dan Dr bius datang check..kemudian minta Ibu tukar pakai baju untuk pembedahan..huh..Ibu dah seram sejuk..Dr Kamaruzaman datang check n cakap semuanya ok dan Ibu akan dibawa ke bilik bedah..perasaan masa ni..Allah saja yang tahu..

Sebelum keluar bilik..nurse ada bagi makan ubat pil..untuk tahan muntah katanya..lepas telan Ibu terus baring atas stroller (ye ke nama stroller)..masa tu tak pakai spek jadi Ibu memang tak nampak apa2 (kerabunan yang teruk)..disebabkan terus baring pil yang makan tadi rasa melekat dekat leher..Ibu dah rasa tak selesa..

Ibu dibawa masuk operation room..sejuk mak datuk..menggigil Ibu dibuat..ada ramai orang..dalam 6-7 orang..ada nurse perempuan, nurse lelaki (diorang ni yang tolong alih2 Ibu ke meja operation), dr bius, dr baby..time ni Dr Kamar tak datang lagi..Ibu beritahu nurse kata tekak tak sedap..diorang pun bagi Ibu duduk..huh rasa selesa skit..kemudian diorg bagi bantal suruh peluk..best lembut bantal tu..tiba2..

"Bersedia puan, saya nak cucuk bius..lembutkan badan ye.."..hampeh..terkejut Ibu..bagilah warning dulu lain kali..boleh tahan sakit masa first bius..kemudian dr cucuk lagi kali kedua..time ni dah tak sakit sangat..kemudian Ibu dibaringkan..badan dah mengigil..nurse letak air panas kat dada..sebab badan Ibu terketar2..

Kemudian nurse pasang wayar2 kat badan ibu..tak tau le pulak apa since mata rabun dan badan pun terketar2 dah..masa itu Ibu nervous sangat2..nurse ke dr cina sorang tu cakap lembut2 dengan Ibu..tenangkan Ibu..cakap semuanya kan ok..masa tu kaki dah tak leh gerak..dr pegang perut pun tak rasa..kemudian dengar suara Dr Kamar masuk..die borak2 dengan Ibu..kasi Ibu tenang sikit agaknya..diorang pakaikan yang oksigen tu kat hidung..lagi Ibu rasa susah nak nafas..cuak lebih kot..

Lepas tu..Ayah pun masuk..Ayah pakai macam dr juga..hehe..nampak mata je..Ayah disuruh duduk tepi Ibu..so Ayah pun tak nampak apa Dr buat..Ayah pegang tangan Ibu kuat2..sebelah tangan lagi Ibu pegang tangan nurse..terketar2 tak payah cakap..

Kemudian pembedahan pun bermula..tong tang tong tang..dengar bunyi pisau ke gunting ke apa..lepas tu rasa macam ada tray kat bawah dada..diorg letak pisau kat situ sebab boleh rasa (rasa tapi tak sakit)..Ayah bacakan Ibu doa n kuatkan semangat Ibu..Ibu genggam tangan Ayah kuat2 dan cuba bertenang..

Bersambung lagi..

11 kawan BabyIbu berkata-kata..:

mommy anis said...

salam...

me too...dlm OT..menggigil...sampai 2 dr yg dok di kiri n kanan saya lenguh leee tangan dia....

sampai bertukar tangan ngan misi...pastu gigil cam parkinson pon ada...

bilik OT mmg kena sejuk...

zue said...

sedey pon ader yana ko nye cite ni...huhu..cuak plak dgr..hehe

alfaqirah said...

hai, can share experience..sy dah 3x operate...yg first jg menggigil mcm dok kat kutub utara...ta masuk yang ke 2 dan 3, boleh rilek je...

CT said...

huhuhu menakutkan....

Mama_Aqish said...

huh...menakutkan sungguh bunyinyer...kalah bersalin normal plak...kiter masa time aqish bersalin normal...macam tak disangka kiter jadi seorang yang tabah & berani....selalunyer kita ni peleceh sikit....dok sorang2 kat dalam wad bersalin tu...hu...hu...hanya ALLAH je tau perasaan cuak yang tak terhingga tapi kiter banyakkan baca surah2...tu yang hilang sikit rasa takut...

Zanna_MamaBatrice said...

ya allah yana
ngeri jer bc pengalaman yana nie
nasib hubby pun masuk sekali masa operation tu erk....
kalau tak..sure lagi menggeletar kan yana
btw..
alhamdulillah sumernyer selamatkan
ammar pun comel

Mama Safiyyah said...

gabra baca....

miela77 said...

Adui yana...ko ngingatkan k.iela suasana ms czer tu...adui...daku x leh lupa sampai bila2...

me n de alisha said...

yer memang tak leh lupa...huhuhu

Anonymous said...

salam..
saya pun masih teringat2 masa bersalin dulu. 3x operation.... first bby berak dlm perut...2nd bby slow progress... 3rd..mmg kena ceasrn la..dah cukup la..ngeri rasanya... anak2 pun ok... comel2

Nad @ MamaZN said...

makkk..!
seriaunye!
baru berkesempatan nak mengikuti, hihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Widget By Devils Workshop