@ Pengalaman Bersalin - Part 3

Thursday, July 24, 2008


sambungan


Sepanjang pembedahan Ibu banyak2 mengucap dan selawat..Ibu ni cepat nervous..jantung berdebar laju sangat..nak bernafas pun tercungap2..Ayah banyak bisik kasi semangat kat Ibu..Ayah kata.."Sikit lagi sayang..baby kita dah nak keluar"..Ibu pegang tangan ayah kuat2..


Tiba-tiba dengar suara Dr Kamar.."ok semua bersedia..baby dah nak keluar"..masa tu semua yang ada get ready untuk sambut kelahiran..kemudian rasa perut goyang2..macam ditarik2..dengar suara " kaki baby keluar dulu"..rasa badan bergegar sekejap..


Kemudian dengar Dr Kamar Iqamat..dr buka kain penghadang..dan Ya Allah..Ibu nampak baby Ibu. Masa tu masih diselaputi air putih2 (apa kenama? lupa lak ibu)..rasa sangat lega dan tak percaya..ayah bisik..cakap Baby kita dah lahir..dr kata baby boy..Ibu angguk2..takda kudrat n waktu tu tak nampak sangat..


Baby dibawa ketepi..dengar mulut baby disedut..kemudian terdengarlah tangisan pertama baby di dunia ni..masa tu rasa sebak sangat..aku dah jadi Ibu. .macam tak percaya..kemudian diorang mandikan baby (Ayah jadi reporter time ni..bisik2 apa yang diorang buat pada baby - kata Ayah mata baby dah pandai tengok sana sini)..


Dalam 5 minit..nurse letak Baby tepi Ibu..nasib baik dah bagitau Ayah suruh bagi spek time tu..pertama kali nampak muka baby yang selama ni dalam perut Ibu..Ibu bagi salam dan kiss Baby..tak dapat nak pegang..lemah sangat rasa masa tu..rasa air mata je mengalir sikit sebab rasa terharu sangat..


Kemudian Baby dibawa keluar..Ayah pun disuruh keluar..Dr nak jahit balik..masa Ayah bangun Ayah sempat tengok perut Ibu yang terbuka..besar juga Ayah kata..lepas tu Ibu dok sorang dala 20 minit macam tu..menjahit lagi lama daripada nak keluarkan Baby..maklumlah..perut kan 7 lapis..banyak tu nak jahit..


Selepas selesai..Ibu dibawa keluar..ada 2 orang nurse lelaki temankan Ibu kat tepi bilik operation tu..Ibu mula rasa pening dan nak muntah..nurse tu cakap memang biasa macam tu..Ibu muntah 2 kali..lepas tu rasa ok sikit..bila dah ok Ibu pun ditolak ke bilik..





Ini gambar Ibu kat bilik beberapa jam selepas pembedahan

11 kawan BabyIbu berkata-kata..:

aNnAsUeJiE said...

rase nak nangis bile awk cite time baru pegang baby tu~
terharu sgttt... can't wait~! =]

umIE a.k.a saLMi said...

umie pn rasa mcm nk menangis jgk dga saat yana operate tu huhu..

Zanna_MamaBatrice said...

bermakna kan pengalaman jadi seorg ibu nie....pengorbanan terbesar dlm hidup kita...melahirkan umat manusia...bukan senang tanggungjawab yg di galas........

Zanna_MamaBatrice said...

nasib baik ada reporter tukang citer erk..he he he he

Zanna_MamaBatrice said...

yana...ilang kan sakit bila tengok wajah suci bersih anak2 kita baru keluar.....sayu jerr

CT said...

alhamdullilllah...takut benonye baca cite bersalin ni..:)

Mama_Aqish said...

kiter kalo baca pengalaman bersalin yana memang menggerunkan...takut gak ek kalo kena bersalin operate

Mama Safiyyah said...

aduh....masa muntah sure sakit kan?....

miela77 said...

daku lepas czer x leh tido...sakit blakang n bontot...ngeri...cam x nak lalui lagi je..lepas dapat baby qis masa depa tolak kat bilik, automatik hilang sakit rasanya...konon..huhuhu...x nak czer lagi///normal lagi baik...

me n de alisha said...

ish tak boleh dilupakan pengalaman sendiri...

Nad @ MamaZN said...

klik-klik, baru terbaca pengalaman bersalinkan ammar..
c-zer ek?
takutnya!
tp saat2 yang takkan dilupakan sepanjang hayat kan?
amani plak cemane?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Widget By Devils Workshop