@ Baby Checklist - Revised

Friday, August 1, 2008

Ini revised check list untuk best friend Ibu. Kiranya this time based on experience..

Clothing

Baju Lengan Pendek - 4
Baju Lengan Panjang - 4 - kalau rumah sejuk/kalau tak 2 pun cukup - tambah bj lengan pendek
Seluar Pendek - 2
Seluar Panjang - 6
Baju Jalan - 2
Barut - 10 - dapatkan 2 saiz
Handkerchief - 4
Romper - 3
Mittens & Booties - 8
Socks - 2
Hat - 1

Untuk baju n seluar saiz (New Born/Size 12/Size 14) - Campur2Kalau rumah panas..beli yang baju yang lubang-lubang..selesa baby pakai siang..

Feeding

Breast Pump* - 1 - Ibu beli yang Pureen Manual je buat masa ni
Termos - 1 - Ibu pun boleh guna masa kat hospital
Feeding Bottle 2 oz - 2
Bottle and Teat Brush - 1

Bergantung kepada nak BF or campur

Nursery

Baby Cot*
Mattress - 1
Baby Pillow & Bolster - 1
Baby Pillow & Bolster Case - 1
Mosquito Net - 1
Receiving Blanket - 1
Blanket - 1


Bathing

Bath Tub - 1
Toiletries (Travel Pack)- 1p
Towel - 2
Cotton Balls - 1p
Cotton Buds - 3p
Baby Comb/Brush - 1
Baby Manicure Set - 1
Nasal Aspirator - 1 - penting kalau baby selsema

Diapering

Changing Mat - 1
Baby Wipes (Pureen) - 2p
Disposable Diaper (Newborn) - 1p
Napkins - 2p
Diaper Rash Cream (Drapolene)- 1

Traveling

Stroller* - 1
Infant Carrier/Moses Basket* - 1
Diaper Bag - 1
Baby Sling* - 1

Others
Nappy Kleen - 1
Bakul Baju Baby* - 1
Minyak Telon - 1
Gripe Water - 1
Album* - 1
Toy* - 1

Ibu Care
Socks - 2
Nursing Bra - 4
Nursing Pad (Washable) - 2
Nursing Pad (Disposible)- 1p
Maternity Pad (Pureen) - 2p
Disposable Panty - 3p
Nipple Cream - 1

* Beli kemudian
- Tak perlu banyak2 sbb nanti dapat banyak hadiah:)

23 kawan BabyIbu berkata-kata..:

donat said...

hehe,weh.makaceh susah2 aje. haha.lama dok tunggu ang update list neh.tak payah beli byk2 ek..?hehe. itule,tp tangan ni gatal jek nak beli mcm2..

Anonymous said...

hai yana..salam perkenalan

tima acih ada buat listing utk baby kat blog ni..

sy sdg menunggu kelahiran 2nd baby...byk benda yg patut ada masa dlm pantang sy dh lupa...so sy boleh refer kat blog yana ni...untung2 sape dpt yana ni rajin betul...

Sherry said...

good info :) mesti ada.

miela77 said...

Good info...iela dulu dptkan checklist kat majalah Pa & Ma

miela77 said...

Tak pe leh amik nie...tuk masa akan datang...ada lagi ke? hehehe.. tunggu la dulu kot...

CT said...

:)

asmaa said...

thanks list tu...mmg membantu

Zanna_MamaBatrice said...

ada list
mmg senang nak ingat kan
bolehler buat list utk 2nd baby nanti

Mama Safiyyah said...

stuju dgn brg2 dlm list tu

Anne said...

Hello..Blog yg baik utk rujukan para ibu.. lagi2 yang tengah pregnant.. :)

Anne said...

Walau pun pregnant 2nd time..tapi checklist ni amat membantu.Biasa la mudah lupa.. :)

me n de alisha said...

bagusnyer listing ni :)

MrsPelangi ;P said...

TQ..saya pun tompang amik list ni untuk panduan..tq sangat2 ye..

Mrs.aisheiteru said...

sy lalu...nk share list kat blog sy yer :) tq for sharing

BabyIbu said...

Boleh tapi with reference ye -link ke babyibu - tq

Mrs.aisheiteru said...

ofcourse akan link ke page babyibu. tq yer :)

ibunafis said...

salam yana,sy pun amik checklist ni letak dlm blog sy & link ke babyibu..tQ 4 sharing!!

azlina_azzeri said...

thank you for sharing... baby baru nak masuk seven month, tapi sian kat ayah dia dah pening2 tak tahu nak beli ape.. at least you list helped a lot!!!

thank you again.. :)

BabyIbu said...

sama2 kasih - sharing is caring kan..

Liza said...

Liza amik info sini yer... :)

Mama Atiyyah Umairah said...

info menarik..mama nk amek ckit info paste kt blog eh..sbb sng nnti nk review brg untuk bkal bby nnti..hehehee....

Biey said...

xsbr nk beli brg bby...nsib da list ni..thanks ya

Davidjohn said...

Excellent and very exciting site. Love to watch. Keep Rocking.
baby carriers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Widget By Devils Workshop