@ Pacifiers?

Thursday, August 21, 2008



Apa pendapat korang tentang penggunaan pacifiers? elok ke untuk baby? tengok Ammar sekarang asyik hisap jari je..nak belikan satu tapi mak mertua kata tak elok..




12 kawan BabyIbu berkata-kata..:

ummi balqis said...

Salam!

mmg akan dgr byk pro n contra psl pacifier ni. especially dr org2 tua. for me, leen guna paci kat balqis since dr hari ke-3 dia lahir. (br 2 bulan ni)

ada orang larang sbb takut baby yg BF ni akan konfius puting. ia terjadi on certain2 baby. mine also BF (for the time being, fully BF bila i ade rumah) n Alhamdulillah, tak konfius puting. but beware tau, mmg ada certain bb yg akan konfius puting. tgk la bb memasing... bila dah konfius puting ni, sedih tau. nnt takmo kita bg susu stret dr badan lak. sbb tu kene ati2 on certain2 bb yg a bit fussy.

pastu, satu lg org tak kasi paci ni sbb takut anak jongang. which is tak betul, jika kita bg diorg paci time bb je.. but boleh jd jongang bila dah besar2 punnn isap puting.. mcm habit. itu boleh. so, bila da bg paci, nnt jgn lupa kurangkan time dia da besa sket..

tp, for me. i guna paci sbb yg mula2 aritu, bb i walopon da kenyang, kdg2 prone to overfed sbb smpi muntah dia asik nk isap juga nen i. so bila dia da kenyang, i bg paci nih. lagipun, till now, nipple i kdg2 sakit time dia 'mengempeng' lame2... main2.. time tak sakit, i layankan. kalo time sakit, i bg la paci tu.. huhu..

dan kalo bb u tdo buai, selagi takde mende lam mulut die tokle tdo, leh la bg paci ni.. utk time die tdo je..

pening kan? pada i, mmg u shud buat research dulu b4 bg paci kat anak.. if anything leh tahu pro n contra. tp normally utk bb yg fully BF, mmg kebanyakan ibu2 tu tak bg paci kat bb diorg.. maybe sbb takut konfius puting. i kurang pasti..

selamat wat research =)

leen

mummyshasya said...

yana..anak saya pun guna paci ni coz masa dlm pantang asyik nangis jer..nenek yg suggest ni,cian sgt baby asyik nangis..lau bleh elakkan..kiteorg tgh cuba xnak bg dia paci lg..

azzamoro said...

aku pun dah bagi airyll gune pacifier.. investla utk beli yang mahal sket.. takdela dia jadik jongang..hek hek

mimie said...

bleh bagi..tp jgn kerap sgt laa . cam my boy aiman dulu kecik mmg kasik . tp tgk lama sikit...i tarek kasik cabut . lelama dia xde la nk paci tu jek . skg ni kalo nk tido dia akan pegang jek . kasik soh isap langsung xmo .

mama_aqish said...

Salam,

Yana, saya nak jadi kawan u?leh tak? suka baca blog u la

Mrs.R @ Emi said...

yana...
me dh guna dh paci..betul2 masa dia masuk 2 bulan...beli brand NUK
ada utk day n night..kira ada 2 la dlm 1 set..rm18 je kot
puting dia mmg lain sket bentuk..
xmo kasik bb jongang..
tp yelah, anak2 buah sy sume guna paci n stop masa umo setahun++
semua gg elok je..

tp start smlm mmg anak mcm kompius la..bila nk BF..susah jgk..

mummy adam said...

hi.. salam perkenalan.. dulu i n my husband pun xnak bg adam pacifier nie.. tp bila dia dh start hisap jari so we all mengalah lah..coz parent in law i cakap kalau hisap puting boleh dipisahkan nnt tp kalau hisap jari sampai ke besarlah hisap jari.. so bglah dia pacifier.. tp tahan 2 minggu jer.. pastu dh xnak dh.. sampai sekarang langsung xnak..

CT said...

anak2 saya xmo pacifier

Mama_Aqish said...

aqish masa tecik2 dulu isap paci...opah dia yang bagi...tapi la ni kita dah pisahkan paci tu dari mulutnyer...so tak nyot2 lagi...kata doktor tak bagus gigi leh jadi jongang...tapi gigi aqish elok je plak....ntah la

Zanna_MamaBatrice said...

yana
kalau nak bgi.....bawah setahun until setahun jer...lepas tu sila ler stopkan coz' nanti gigi tak cantik ler yana......kalau bawah setahun tu...nak berhentikan senang sikit.....

Mama Safiyyah said...

elok isap puting dr isap jari kot.....anak2 mama dua2 isap jari...susah tul.....isap puting, blh gak buang jauh2, isap jari???

asmaa said...

paci nie mmg ada baik dan buruknyer...anak pertama saya bg kat dia sbb menangis bila nak tido dan waktu malam tanpa henti...sehingga umur setahun...slps dpt adik,kami stopkan secara perlahan2...alhamdulillah ia ok...anak kedua dan ketiga syukur tak perlu guna paci...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Widget By Devils Workshop