@ Bersedia untuk makan?

Thursday, October 30, 2008

Tips Tanda-tanda Si Kecil Sudah Bersedia Menerima Makanan Pejal

  • Mampu menahan kepala agar tetap tegak.
  • Menunjukkan perhatian terhadap makanan.
  • Mulai membuka mulut saat sudu mendekati mulut.
  • Mampu menelan makanan pejal.
  • Memalingkan muka apabila kenyang.
Ammar bersedia la Ibu..cepat la suap..nyum2..

Disarankan memberi makanan pejal kepada bayi 6 bulan ke atas..kalau lebih awal..sila rujuk ke paed anda..(ada bayi nak makan awal)..selalunya kalau dah 4 bulan bayi dah boleh mula diberi makanan selain susu (ni paed Ibu yang cakap)..tapi bergantung pada bayi..but for newborn till 3 months..jangan lagi ya..sabarrr...

8 kawan BabyIbu berkata-kata..:

azzamoro said...

cool giler muke ammar. control macho..huhu

Elyn said...

wah ammar dh mule mkn.... mesti lps ni die snrk nk try sume food plak huhuh

kebab online said...

pas nih infonya,...anakku menjelang umur 6 bulan.
btw lam kenal,...

Mama_Aqish said...

kalo ikutkan doktor umur 6 bulan baru leh bagi makan sebab usus baby kecik lagi takut tak leh nak hadam....tapi kengkadang minum susu je tak kenyang..kalo camour dengan nestum cepat sikit kenyang....baby boy memnag kuat makan sikit

Puan Iza said...

bagus info nie....

miela77 said...

Baby Qis dah pandai minta makan...tapi daku takut nak bagi..coz she's got digestion problem..huhuhu

Zanna_MamaBatrice said...

batrice pun start awal makan yana
sian dia dok nangis x cukup susu
hu hu hu
dlm 4 bulan we'll dah try bagi dia nestum campur ngan susu

me n de alisha said...

ish pandai tul Ammar possing sambil makan yer.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Widget By Devils Workshop