@ 10 Peringatan

Monday, November 10, 2008

10 Peringatan Untuk Mengelakkan Perencatan Pembangunan Anak

  1. Ibu bapa harus memahami kepentingan meniarap dan merangkak
  2. Anak tidak boleh selalu ditelentangkan
  3. Harus selalu bagi anak meniarap
  4. Jangan selalu mendukung anak
  5. Jangan selalu mengepit atau meriba anak
  6. Kurangkan penggunaan walker
  7. Jangan biarkan anak tidur didalam buai terlalu lama
  8. Jangan selalu tinggalkan atau kurungkan anak dalam baby-cot (ketika anak jaga)
  9. Perlu jaga kebersihan rumah
  10. Kurangkan perabot - terlalu banyak perabot akan menyebabkan tiada ruang untuk anak meneroka

Ammar meniarap..tengah belajar duduk sekarang..

15 kawan BabyIbu berkata-kata..:

Jiey^Mien said...

Huhuhu.. Rajin Yana cari info.. I wish I knw bout this earlier.. Rayyan skrg ni dh so comfortable duduk terlentang.. Br tgh ajar2 meniarap.. Cam dh lambat sket la.. Xpe la.. Better late than never.. Nk wat camne, mama dia nih malas nk carik2 info nih.. Sudahnya, kepala pn dh leper n panjang coz asyik baring jer.. Huhuhu..

BabyIbu said...

Ammar dulu pun lmbat meniarap..yana pn lambat tahu..dah 3 bulan br tahu baby elok meniarap kalau tido..ajar menarap..menangis2 Ammar..takut agaknya..masuk 5 bulan ni baru die suka menarap..nasib baik tidur die seka mengiring..

Aku Bukan Bidadari said...

hu huhu.. ayra lom leh niarap.. biler kasi dia niarap dia penat smpai leleh2 air liur

eiNa said...

erk.. yang no 7 tu Aira.. angkat letak bawah jek kejap tu terus dia menerap, n mata pun bukak.. dah tu cana nak buat eh?

Jiey^Mien said...

Betul la.. Meleleh air liur smpi basah lencun tilam.. Pasal dh too comfortable dgn terlentang, doc sign up Rayyan for physiotheraphy.. Lg pun Rayyan ni history dia panjang sket.. Tp Alhamdulillah, skrg ni dh ringan sket badan n ade tanda2 nk pusing dh.. Tp not too worry la.. My colleague nyer baby, dh 6 bulan pn lom meniarap.. Doc kata baby dia sihat jer.. Sj dia malas nk usaha..

atoyis said...

To all mama/ibu/umi takpe cepat or lambat lelama baby still akan meniarap..hakimi lambat gak meniarap (dlm 5 bln) tp bila dh dpt meniarap dlm seminggu terus pandai buat satu pusingan siap angkat bontot lagi dlm 2 minggu jek dia dh blh bergerak laju kejar abah n mama..baby memang nyeyak klu tdo meniarap tp be carefull takut2 SIDS (http://kidshealth.org/parent/general/sleep/sids.html) stakat nih tak berani nk bg hakimi tdo meniarap..suruh dia mengereng jek dh cukup..baby lain tak pasti ler tp kimi klu tdo mengereng dh cukup nyenyak dh tu

azzamoro said...

airyll dh nak masuk 4 bulan.. still kene tolong dia nak meniarap.. n dia tak pernah tidur meniarap..adekah aku patut risau..

oli said...

good info

miela77 said...

tq for the info...baby qis skrg tgh gigih meluncur dlm walker dia...

Mama_Aqish said...

hu..hu...macam2 info ada...kat mane yana slalu searc info2 cenggini??bagus betul la

Mama Safiyyah said...

stuju!

Puan Iza said...

good info....

Zanna_MamaBatrice said...

sokong2...kekadang kita nie terlupa keperluan anak2 kita kan

Mama_Aqish said...

yana slalu cari info2 cenggini kat mana ek...ade je info yang berguna untuk semua blogger dari yana ni

me n de alisha said...

Ibu memang bayak info yang berguna, Terima kasih kerana berkongsi kepada semua.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Widget By Devils Workshop