@ Gizi Penting untuk Usia 6-12 Bulan

Friday, November 28, 2008

Pada usia 6-12 bulan, pola makan anak harus mengikuti piramid makanan. Semakin tinggi piramid semakin sedikit jumlah makanan yang diperlukan.

Piramid Makanan

Berikut urutannya dari paling bawah ke paling atas:

  • Sumber karbohidrat, yakni roti, jagung, nasi, cereal, dan sebagainya, perlu dimakan sebanyak 1-3 kali/hari @ 1 mangkuk kecil.
  • Sumber vitamin, mineral dan serat , iaitu sayuran sebanyak 1-2 kali/hari sekitar 25-50 g mentah manakala buah-buahan dimakan sebanyak 1-2 kali/hari sekitar 25-75 g.
  • Sumber protein iaitu ASI sebanyak 2-3 kali/hari. Sumber protein yang lain sebanyak 1-3 kali/hari.
  • Bila perlu, berikan sumber lemak sebanyak 1/2 sudu teh.

8 kawan BabyIbu berkata-kata..:

Jiey^Mien said...

Yana, baby Jiey, kalau ikut corrected age, br 4 bln stgh, paed dia suh tgg cukup 6 bln br bg makan.. Tp tgk dia cam nk mkn jer.. Suap honey ke dlm mulut dia, dia telan jer.. Lg pun, ade baby food Heinz for 4 months old. Agak2, bleh bg tak?

Paed tu ckp lg, kalau baby food for 4 months tu stok lama.. WHO dh wat announcement n some of the co. dh tarik blk their product. Tp org dolu2 bg mkn kat baby awal2 ok ajer.. Camne ek??

BabyIbu said...

Emm..dulu Ammar pun lima bulan lebih baru start..tapi paed Ammar cakap 4 bulan lebih boleh mula..kalau baby dah bersedia..bg la nestum dalam susu dulu ke..sikit2..pak cik sedara, dr pakar..dia kata ok je as long 4 bulan ke atas..

oli said...

good info

Mama Safiyyah said...

mekasih ibu

miela77 said...

baby qis lum leh makan lagi...good info...makacih...

Zanna_MamaBatrice said...

another gud info from baby ibu...
bagus ler yana nie..
mcm2 ilmu ada

asmaa said...

bagus nih...
boleh wat jadual makan utk syifa'...
sebelum nie ikut hati jerk...hehehe

me n de alisha said...

memandangkan Alisha dah start makan jadual ni boleh dipraktikkan ni.TQ ibu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Widget By Devils Workshop