@ Tabahkn Hatimu

Friday, November 28, 2008

Ibu sangat respect pada isteri-isteri yang mengandung tanpa suami disisi. Sama ada suami kerja jauh, bercerai ataupun sudah tiada. Dalam keadaan badan yang tidak sihat, emosi yang tidak stabil dan perlukan perhatian, mereka-mereka ini tabah menghadapi hari demi hari. Ibu rasa tanpa Ayah disisi semasa Ibu mengandung dulu..mesti Ibu selalu menangis..Ibu ini cembeng (kuat menangis) orangnya..huhu

Salah seorang kenalan Ibu, suaminya meninggal dunia (Alfatihah) semasa dia sedang sarat mengandung. Ibu berkata..cekal sungguh hati akak..kuat semangat akak..katanya pula..masa itu..Allah kuatkan hati..tak tahu mana datangnya semangat dan kekuatan itu..dan Alhamdullilah sekarang anaknya dah pun 3 tahun..PHD pun dah nak siap..Allah lancarkan urusannya yang lain..betullah agaknya..Allah menguji pada orang yang mampu terima ujiannya..

Last week, baca paper pasal Nora Danish..gambar dia pregnant..tabah sungguh hati..pregnant tanpa seorang lelaki bergelar suami..pula tu dengan media dan orang ramai yang memerhati..

Gambar Nora Danish di majlis rumah terbuka Sazzy Falak..grabbed from Opy..

Nampak sedih je muka die..apa-apa pun..semoga Allah kuatkan semangat dia dan semua Ibu-ibu di luar sana..Aminnn

14 kawan BabyIbu berkata-kata..:

donat said...

huhu, mmg tragis klu suami tk bersama saat2 genting mcm preknen. aku pun rs mcm serik aje 2 bln berjauhan dr ateng ritu..dah le time dah memboyot kena tinggal sorang2 kat bt pahat.malam2 lenguh badan, kena pakai mini pengurut ogawa,takde orang nak tolong urutkan.uwaa...

Elyn said...

kite pun cengeng time pregnant. hubby blk lmbt pun nanes ekekeke tu dh tahaop melampau tu

Arin said...

i guess this lady, nora danish mmg kuat..and lucky her, her family give full support masa2 gini..

BabyMama said...

Betul la Yana, wanita macam i la yang disanjung tinggi, tabah menghadapi ujian dari Allah...harap2 pada mereka yang mengalami situasi yang sama, kuatkan semangat demi anak yang bakal kita lahirkan....

mama_aqish said...

salah comment la maksud i wanita macam nora danish and kawan yana la yang disanjung tinggi...

Mommy Lyna said...

just share my experience.

Pregnant 1st, 1bulan yg final tak jumpe asben langsung, bersalin pun dia takde. Masa pantang pun dia tak balik. Kire dalam masa 3 bulan tu 3 kali jumpe, masa anta tggu hari, lepas anak lahir & masa ambik bwk blk pas maternity. Pe bole buat Kelantan-Sarawak bukan dekat.

Pregnant 2nd, dari awal pregnant dapat projek kat KL. Angkut dengan anak skali dtg atachment, 1bulan 1kali balik Sarawak jumpa asben.

Alhamdulillah, lalui dgn biasa je lah. Bukan ape2 pun, atleast husband ada. orang lain lagi susah, kan.

azzamoro said...

aku tau kalau jadik kt aku sure aku tak kuat langsung nak menghadapi. ntahla.. xbleh pk.huhu

p/s jumpe dia masa open house x-mak mertua dia.. dia sangat bertuah sebab keluarga mertua dia still layan dia mcm puteri. x husband dia- x nmapk btg hidung.

eiNa said...

wahh.... tabahnya derang...
sama la.. k.ina time pegnen hasben balik lambat pun nangeshh..huhuu.. tmbh plak klu kena outstation..ada sekali tuh siap ajak yanie temankan... tengok2 mlm tu dlm kul 2lbih dia sampai dr Lumut.. hehee.. ape nak buat.org pegnen nih mmg cengeng kan? yg berjauhan time pegnen korang mmg strong la.. tabikk tabikkk...

mamaAriana said...

bila tiada suami disisi semasa preggy n selepas bersalin..memang banyak dugaan n cabaran..doakan saya semoga semakain tabah menghadapi hari2 ku bersama puteri sayang kuu.. :)

Mama Safiyyah said...

stuju....mama pun kagum dgn perempuan yg sanggup mengandung tanpa suami disisi

Zanna_MamaBatrice said...

setuju yana
bukan mudah nak harungi saat2 bakal bergelar seorg ibu tanpa suami di sisi
sedangkan ada suami kan pun kadang2 kita x kuatkan...ini kan plak bila xde....
tp Allah beri ujian pada hambanya yg pasti dpt menempuhi ujian tersebut...Allah Maha Adil lagi Maha Mengetahui

Mama_Aqish said...

memang ini ujian yang berat untuk semua wanita...tapi kita harus tabah untuk menghadapinyer...

miela77 said...

Semoga Ibu-Ibu diluar tabah menghadapi dugaan hidup ini..

me n de alisha said...

setiap insan berbeza ujian nyer...semoga kita tabah menghadapi nya...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Widget By Devils Workshop