@ Tukar Bulan

Thursday, November 6, 2008

Pernah dengar tukar bulan? bukan datang bulan tau..ni "baby tukar bulan". Tukar bulan tu contohnya macam 1st month going into 2nd month etc. Selalunya masa tukar bulan tu, ada sesetengah bayi akan meragam/buat perangai sikit..

Ammar asal nak tukar bulan je mesti ada saja ragamnya..yang Ibu ingat..masa 3 bulan nak masuk 4 bulan Ammar langsung tak mahu susu botol..nak susu Ibu je..bagus la juga ragam macam ni..tapi kesian la..badan terus jadi cekeding..susut je..

3 bulan
4 bulan..susut badan Ammar

Masa nak tukar 4 bulan ke 5 bulan pula, Ammar suka menangis malam2..sepanjang malam..means kena dukung baru senyap ..asal letak je meraung..dekat seminggu dua juga le...oo time ni paling tak tahan..macam nak menangis je..nasib baik Ayah rajin bangun dukungkan Ammar sampai lelap balik..masa raya..semua tensen sebab asal time tidur je Ammar start karaoke..pitch paling tnggi pula tu..huhu

Ada yang kata kembung perut la, ada 'benda' la..macam-macam..selalunya Ibu bacakan Alfatihah dengan Ayat Kursi .. then hembus pelan2 kat ubun2 Ammar..kalau buat macam ni selalu Ammar kurangkan skit volume die..satu lagi sekarang ni Ibu selalu letak minyak celak masa nak keluar ke mana-mana..bidan buat untuk Ammar..

Sekarang ni..5 bulan nak masuk 6 bulan..perangai baru datang..asal Ibu hilang dari pandangan je merengek2..'cembeng' Ayah kata..aduh manja betul anak Ibu..sekarang nak buat keje apa pun tak boleh..baru je bangun Ammar dah tengok..hilang sikit menangis2..so terpaksala usung Ammar ke sana sini..g toilet pun bawa Ammar letak dalam rocker die..nak ikut sangat kan..huhu..

Ibu ada baca..memang pada usia 5-6 bulan bayi dah mula rasa cemas apabila berpisah dari ibu bapanya (separation anxiety) - maknanya bila bayi tidak nampak ibunya, die rasa takut dan cemas maka mula menangis..selalu bila Ibu jenguk..Ammar nampak Ibu..Ammar terus diam..tapi..bila pergi balik..nangis balik..huhu

Orang cakap jangan manjakan bayi..biar je die nangis..aduh..tak sampai hati Ibu..nangis sampai keluar air mata..takkan nak biarkan je..sedih Ibu tengok..


Apa pun..selalunya seminggu dua je..lepas tu normal kembali..tapi itulah..b4 u know it, it will be over, coz it is a passing phase in a baby's milestone .. ;)

13 kawan BabyIbu berkata-kata..:

Elyn said...

tiap2 bln buat peel.... elok nyer cume 2 weeks je.... dh name anak.... layankan je la....... huhuh...

azzamoro said...

airyll nak masuk 4 bln nih..bgn pkl 4.30 pagi merengek2 nak kene dodoi. bile time aku nak bersiap gi keje pukul 6 pagi tuh.. baru la dia nak tido. MIL ckp kol 10-11 baru bangun. tensen. aku yang tak cukup tido..huhu

Are_Name said...

Hahaha...my baby Jasmine pun agaknyer tukar bulan jugak kot skarang. Tak berapa nak minum susu. Tadi pegi check up untuk 4 bulan pon berat dia naik sikit jer. huhuhu anak anak...

BabyIbu said...

elyn
ha ah..kira2 2 minggu je baik..pastu peel lain lak datang..huhu

azza
hmm macam Ammar ada sekali tu..time subuh2 nak main..penat2..aku yang tak keje ni pun tensen..

are-name
yelah tu..ada baby kurang minum..ada makin banyak minum..

kesimpulannya..demi anak tersayang..kita layan jelah kan..sabarrr..

lovelymummy said...

tu la..samala. biasa budak cmtula.cm sara gak.dis month nk masuk 3bln ni kita perasan dia tanak minum sgt..meragam takdela sgt.pastu poopoo pn tukar kaler(mak tiri kate tu nk tukar bulan la tuh.)

miela77 said...

alahai...baby qis demam bila tukar dr 4 ke 5 bln....

me n de alisha said...

Alisha pula...asal tukar bulan jer mesti ada perangai baru di buat nyer...

Mama_Aqish said...

doktor kata kalo baby nangis biar je...bagus untuk perkembangan otak dia??(tak tau la betul ke x) dalam masa 3minit confirm baby tu akan diam...tapi persoalannyer....SANGGUP KER???? anak kiter baru je ek...ek...kita dah pi pujuk...tol tak

CT said...

anak saya pun kalau tukar bulan, mesti ada hal

miela77 said...

Baby Qis tukar 5 bln, demam selsema..till now still flu..

asmaa said...

tukar bulan nielah mmg 'mengerikan'...demam,selsema,batuk,menangis,merengek,nak dukung jerk...

syifa' skrg nak dukung jerk bila msk umur setahun nie...tak boleh letak...

Zanna_MamaBatrice said...

lain budak lain ragamnyer
ingat lagi masa batrice nak tukar bulan dari 3 - 4
malam2 mmg nangis jer...
bangun nangis...
pastu nak tido kan balik bercenta
rasa kita pun nak ikut nangis sama...
berdodoi dari hall bawak ke dapur

but now
makin besar makin kurang ragamnyer
tp akalnyer plak makin panjang

Anne said...

dulu tinggal ngan brother in law..klu nak biarkan saja anak nangis rasa x baik.. kena bangun and pujuk juga..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Widget By Devils Workshop