@ Tukar Susu

Friday, December 26, 2008

Ammar sekarang breastfeed+ formula milk..kenapa campur? Nak buat macam mana..kalau tak kurus le baby Ibu sorang ni..pernah sekali Ammar tak nak formula milk..terus badan susut..susu Ibu ada tapi tak banyak kot (agaknya sebab Ibu ni jenis kurang makan..uhu). Satu lagi maybe sebab lepas lahir..Ammar terus diberi susu formula..lepas tiga hari baru dapat breastfeed Ammar (Ibu caesar dan bilik nursery punyala jauh..huh).

Masa lahir..Ammar minum Snow..lama jugala Ammar minum Snow sampai usianya 3 bulan..susu Snow ni bagusnya badan baby jadi sihat aka chubby. Tapi masalah dengan susu Snow ni badan Ammar jadi panas (naik ruam) dan membuang seminggu sekali (kesian Ammar).

Masa risau pasal kes membuang yang sangat jarang itu..Ibu dapati puncanya mungkin susu tak sesuai..jadi Ibu pun buat research pasal susu ni..yang ramai beli Enfalac A dan S26 Gold (hasil interbiu kawan/sedara Ibu dan Ayah). Jadi lepas tu tukar ke S26 Gold..

Sekarang sebab Ammar dah lebih 6 bulan..Ammar minum Promil Gold pula..kira susu susulan la..harga pun murah sikittt..

Ni adalah susulan susu Ammar lepas ni..rasanya stick susu ni je kot sebab Ammar macam sesuai dengan susu ni..


Tips Nak Tukar Susu
(copy paste from somewhere..tak ingat pula dari mana sourcenya)...

Hari 1-3
Teruskan susu sekarang untuk susuan 1, 2 dan 4. Beri susu baru pada susuan ke 3.

Hari 4-6
Teruskan susu sekarang untuk susuan 1 dan 4. Beri susu baru pada susuan ke 2 dan 3.

Hari 7-10
Teruskan susu sekarang untuk susuan pertama sahaja. Beri susu baru pada susuan ke 2, 3 dan 4.

P/s: Hati-hati lihat sekiranya ada ruam muncul atau jadual membuang berubah..takut susu baru tak sesuai

jadi..Selamat mencuba!

17 kawan BabyIbu berkata-kata..:

Elyn said...

tq info tu.... lenkali nk tukar sus bule i ikut!!!

MeL said...

mika pn minum s26 gold since hospital lg. yelah sbb caesar kan, smpai skg dia minum s26gold + bm (samalah susu x byk huhu. susu brand wyeth oklah so far mmg bagus. bdn mika tak chubby tp tegap n so far alhamdulillah tak penah demam or flu w/pn mommydaddy dah kn flu 2-3x hehe

Mama_Aqish said...

yana, Aqish pun minum susu ni dulu dari kecik S26 - Promil Gold - Progress Gold then umur Aqish setahun lebih mama tukar Susu Enfagrow A+ Perisa honey....susu brand WYETH ni susah sikit nak cari stok terhad...tapi susu ni bagus Aqish jadi aktif sampai mama & papa tak menang tangan nak jaga...

Are_Name said...

Yana...Jasmin pon minum susu S26 Gold. Masa lahir Jasmin minum Enfalac A+. Pastu masuk 2 bulan Jasmin muntah2 minum Enfalac A+ tu, maka bertukar ke S26 Gold. Alhamdulillah serasi sampai skang.

Tak sangka ramai jugak yg pakai S26 Gold ni ek. Sebab kalau tgk kat forum2 S26Gold ni mcm xglamer instead of Enfalac A+, Mamex Gold, Snow... Masa check up aritu pon ada sorang misi ni mcm gaya xpernah denga susu S26 Gold ni.

BabyIbu said...

Elyn..yana dah cuba..berhasil..

Mel..hmm ammar pn sama..jarang sangat selesema/batuk

Airyn..jadi aktif ek? patutla..bukan tangan je..kaki pn tak menang nak jaga..huhu..ponatt..

are_name..setahu yana ramai juga yg pakai..tapi yela..setengah tempat susah nak cari skit..

Anonymous said...

nape tak kasik minum breastmilk jer? u as a mother kan elok amek nutritious food, so that susu x kurang. tak glemer la amek susu tin ni..hihii..jgn maraaa.. cos im a modern-thinking mom ;)

Mama Safiyyah said...

anak mama minum s26 jugak....then promil tp pas setahun nak dapat adik, tukar plak ke dugro hehehe

oli said...

dulu anak saya pun minum s26 gold...lepas dah setahun lebih, dah tak minum susu wyeth lagi...tukar kepada dutch lady 123...

miela77 said...

Baby Qis tak serasi ngan S26 n S26 gold...last2 bg Annum gak...baru minum..huhhu

Mama_Aqish said...

dulu aqish minum S26 sampai ke Promil...umur setahun tukar EbfaGrow A+...tapi papa aqish memnag peminat brand Wyeth....kiter peminat brand Meadjohnson...so setelah perbincangan dibuat maka nyer bulan ni aqish start tuakr balik minum susu brand Wyeth PROGRESS GOLD....susu kanak2 aktif & tak mau dok diam walu seminit....

Zanna_MamaBatrice said...

ramai ckp s26 nie bagus
tp batrice x mau ler....

me n de alisha said...

S26 tak cuba lagi susu ni, Alisha minum Enfalac A+

eyna said...

Adam pon minum susu S26 skrg dh promil gold..so far rasanye sesuai sbb jarang selsema, demam...so ingt nk teruskan....lagi satu badan dia x debab tp tegap ..badan dia pejal..saya rasa susu ni mmg ok..

faty said...

salam suma...sya ni skrg tgh mencari susu yg sesuai utk my bby..my bby skunk br 6m..last week da bw dia g jmp doc..doc ckp bby alergic protein lembu...so kn tukar susu soya,..sya nk tanya kwn2...S26 tu soya kew?skrg sya try isomil..tp berkenan nk pkai S26...sblm nih my bby mnm frisolac..

Anonymous said...

Salam..skrg baby sy bru msuk 1bln.dr lahir dh cmpur susu,pkai susu anmum.tp sy perasan msuk umo 3mggu,jd ruam2 kt muka baby.membuang pun 2-3hari bru skali.tu tanda susu x sesuai ke..?

Anonymous said...

hi.. saya mcm berminat nk try bg my baby susu s26 ni sbb dengar member2 ckp susu ni bagus.. tapi mslhnye skrg ni my baby xnak minum susu formula je.. dr lactogen, tukar snow, after snow tukar babelac, then, beli lagi anmum, still lagi xnak minum. ptg td beli plak yg dutch lady tp xtahu la minum ke tidak.. kalo dia xminum gak, i akan pegi beli s26.. hurm.. my baby baru je nak masuk 2 bulan.. susah hati sbb my baby xnak minum susu formula.. susah nk tinggal kat pengasuh bila i keje. susu badan plak xbanyak..

BabyIbu said...

memang kadangkala ada bayi yang susah nak terima susu lain. so apa yg bole kita buat keep trying sampai die suka. kalau boleh minta sample kat dr/or minta la sikit kat kawan2 sbb nak test kan - kalau beli setin kang tak minum rugi pula. mungkin juga sebab tak suak botol. lain bayi lain ragamnya

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Widget By Devils Workshop