@ My first payment from Google Adsense

Thursday, December 31, 2009

Alhamdullilah setelah hampir setahun barulah nampak hasilnya. Kali ini bukan through Nuffnang tetapi Google Adsense. Dan ini juga bukan hasil daripada BabyIbu tetapi dari satu blog yang lain (actually projek terbengkalai yang Ibu usahakan semasa mengandungkan Ammar dulu - sekarang tak sempat update sebab sangat sibuk - projek apa? Nanti Ibu story morry).



Google Adsense ni fungsinya sama seperti Nuffnang. Bezanya ia antarabangsa dan terdapat banyak jenis iklan seperti text, search, domain dan feed. Tetapi Google Adsense ini hanya berfungsi sekiranya blog anda dalam bahasa Inggeris (sebab itulah tiada satu sen pun dari blog BabyIbu ni - BabyIbu guna Nuffnang je).

Kalau Nuffnang, kita kena tunggu RM50 untuk keluarkan duit tapi untuk Google Adsense ni kita perlukan USD $100. Huhu..itu yang berjanggut tu. Lain la kawan Ibu ni, blog die pasal IT dan dalam bahasa Inggeris, memang boleh dapat 2-3k sebulan (jelesnya - kalau Ibu dapat camtu tak payah susah-susah keje..keke).

Ok berbalik pada blog terbengkalai Ibu. Sebenarnya dibuat pada 2008 dan tidak diupdate selama setahun tapi hari tu bila check Google Adsense sekali ada duit daa. Waahhhh memang tak sangka. Ibu ingat nak simpan je nanti nak guna duit baru nak cash out. Sekali diorang buat peraturan baru, bila cukup USD $100 terus diorang cash out kan. So apa lagi..rezeki..alhamdullilah.



Macam mana nak keluarkan? Senang sangat dan cepat. Caranya masa pilih payment type. Sila pilih Western Union Quick Cash. Bila duit dah cukup diorang akan keluarkan statement seperti di atas. Print statement di atas tu (penting sebab nak semak Money Transfer Control Number, jumlah bayaran dan alamat penghantar). Kemudian isikan details dalam borang di bawah.



Borang ini boleh didapati daripada agen Western Union sama ada CIMB Bank ataupun RHB Bank. Serahkan statement yang diprint, borang dia atas dan juga IC. Tak sampai 10 minit anda akan dapat duit cash. Taraaa. Senang kan.

So kepada yang blogging in english bolehla letak Google Adsense diblog anda. Kepada yang tidak teruslah kita menyokong Nuffnang.

P/s: Thank you semua untuk maklumat pasal kedai alat tulis. Untuk makluman, duit di atas telah habis dibelanjakan untuk beli alat tulis. Haha. (Tunggu claim  tak tau bila dapat).

@ Help Plz!

Wednesday, December 30, 2009

Ada sesiapa tahu kedai alat tulis yang best (besar/banyak barang/murah) area Petaling Jaya/Kota damansara/UM? Terima kasih ye.

P/s: Ibu dapat duit untuk shopping alat tulis ni..semangat-semangat...

@ Jom Gather-gather

Tuesday, December 29, 2009

Haa sempena harijadi pertama MBP, MBP akan menganjurkan satu gathering. Tarikhnya pada 24 Januari 2010 ni. Waa best tu. Ibu teringin nak pergi tapi kena check schedule dulu. Teringin juga nak jadi commitee tapi sekarang terlampau sibuk takut tak boleh bagi commitment. Apa-apa pun meh la pergi reramai dan berkenal-kenalan.




Tentative date: 24th January 2010, Sunday 8.30am – 12.00 noon
Venue: Park/Kindie in Selangor/KL – to be confirmed soon
Meal-Style: Potluck
Fee: FREE
Please reserve your name by 10th January 2010. Thank you
A = Adult, K = Kid

Maklumat lanjut: KLIK SINI
Nak sertai: KLIK SINI
Nak Sponsor: KLIK SINI

@ Curious kids need to be tough inside

Thursday, December 24, 2009

Anak-anak kita mempunyai sifat ingin tahu yang tinggi. Mereka akan berinteraksi dengan persekitaran mereka dengan pelbagai cara contohnya seperti memegang benda di sekeliling mereka. Walaupun aktiviti ini sangat baik untuk perkembangan anak-anak kita, kita juga sedar bahawa pada masa yang sama terdapat banyak bakteria dan virus di sekeliling anak kita.



Asas untuk anak mempunyai kesihatan yang baik ialah sistem imun badannya yang stabil dan kuat. Ini penting untuk melawan bacteria dan virus yang ada dipersekitaran anak kita. Sekiranya system imun badan anak kita kuat, anak kita akan dapat melawan beberapa penyakit tertentu tanpa sakit atau rawatan. Dengan ini anak-anak boleh buat perkara yang paling disukainya iaitu bermain dengan gembira. Kita juga tidak perlu risau anak akan kena selsema atau sebagainya.



Untuk memastikan anak kita mempunyai sistem imun yang kuat kita haruslah mengamalkan beberapa perkara. 10 cara yang boleh meningkatkan sistem imun anak kita ialah:





















Dengan mengamalkan langkah-langkah yang disenaraikan di atas, anak kita akan lebih bersedia untuk beraksi.






Nuffnang Friso Gold Family Day Out

Mari ramai-ramai sertai Nuffnang Friso Gold Family Day Out! Caranya mudah aje, buat entri mengenai Curious kids need to be tough inside. 80 entri yang paling menarik akan dijemput ke acara tersebut. Malah banyak hadiah menarik menanti anda. Tunggu apa lagi? Maklumat lanjut..KLIK SINI






@ Makna Tahi Lalat

Wednesday, December 23, 2009

Anda ada tahi lalat? Mestila ada kan..jom kita tengok apakah maksudnya. Betulka? Wallahualam.



Some say that the moles on our bodies are in reality secret imprints carried over from our previous lives, stamps of some past karmic deed meant to ripen in this life, good as well as bad. Others contend that moles are messages of good fortune and misfortune that reflect important turning points of our life. Each noticeable mole on our body carries a hidden meaning, or depicts some secret obstacle or unexpected help from someone.

In certain traditions, the messages of moles were so significant it could even be read as bringing bad luck to the family, or so highly revered that the member of the family with the mole would be highly revered. Many cultures contend of course that the larger and more prominent the mole, the greater its power. Another widely held belief is that lighter-coloured moles spell better fortune. Here is what the Chinese generally have to say about moles on our body.

Moles on the Front of the Body 




Mole 1
Life will be quite a challenge for you and there will be times when things will not be easy. The good news is that if the mole is red in colour and appears more towards the front than the back, you will rise easily to whatever challenges may face you.

Mole 2
You are a person who is easily stressed. Remember to take a deep breath each time you feel unbearably pressured by your loved ones.

Mole 3
You are popular and efficient and your life is one busy challenge after another. You do not lack for work and are much in demand at social events. This is probably because you are likely to hold a high position with responsibilities to match.

Mole 4
A mole close to the middle of the front chest here indicates you must be careful about your eating habits, especially if the mole is black and prominent. On the plus side, if the mole is light-coloured, it means your husband/wife loves you a lot.

Mole 5
A mole on the upper breast suggests a happy life with few worries. But you need to take care of your health when you are in your fifties.

Mole 6
This is the sign of a very ambitious person with big dreams. If there are other indications of success on your palm or paht chee chart, you could rise to great prominence.

Mole 7
A mole here suggests someone who is generous and kind at heart. You are honourable and honest when conducting business.

Mole 8
A mole on the stomach signifies one who has everything going for them; your life will be smooth and safe. This is a very lucky mole and is better if small.

Mole 9
A mole here on your tummy signifies you will enjoy great wealth luck. The smaller the mole, the better, but it should be dark and clearly visible. If it touches your navel, you will rise to become seriously wealthy.

Mole 10
The man who finds a mole here will be blessed with many children.

Mole 11
A mole here suggests you are blessed with obedient children who will bring you much happiness. They will make you proud of them.

Mole 12
A mole here will bring plenty of good fortune. Everything will move smoothly in your life and there are also unexpected windfalls. When moles here appear as a pair, they indicate extreme good fortune.

Mole 13
To have a mole near either side of your lower abdominal area means you will have a handsome husband or a beautiful wife. You yourself will also be blessed with good looks.

Mole 14
A mole near the armpits is a sign of good fortune luck for males. If the mole is hidden deep inside the armpit, it means you will attain a high rank in life.

Mole 15
A mole on this part of the arm suggests that you need to work hard for everything you get. You could also be involved in a very physical kind of work.

Mole 16
A mole on the inside curvature of your arm suggests that it is hard for you to get recognition for the hard work you do. Getting the results you want could be elusive.

Mole 17
A mole on the inside lower hand area suggests you will deal with money all your life, although the money is not necessarily yours. You should be careful in all your financial dealings, as this mole is a warning mole.

Mole 18
A mole on your inside wrist means you love spending money and will have a hard time hanging on to your wealth. Practise giving to charity and this will ensure you have plenty of money to spend and to give away. When the mole is on the left hand, it means money flows out faster than you can make it. On the right hand, some say this mole attracts a flow of money.

Mole 19
A mole or moles found on the inside thighs of men is an indication of inheritance luck, so there is a possibility of you being left a small fortune by some relative. On women, it suggests that wealth will come from your own efforts.

Mole 20
Moles on the lower leg are not such a good indication, as these suggest there is hardship and suffering that you have to endure in your life.

Mole 21
Moles near the front part of the feet of a man denotes a life filled with travel both for pleasure as well as for work. If the mole is small and is a dot, it suggests happiness in travel. When the mole is too large, it suggests that travel brings problems.

Mole 22
A mole found on the base of your neck can sometimes indicate a short life, with the possibility of being highly stressed out. Learn to relax.

Mole 23
One with this mole finds herself entrusted with the responsibility of taking care of the family. But it is also an indication that she will do a marvellous job and will be well rewarded in later life.

Mole 24
This mole indicates one who is very passionate with a high sex drive.

Mole 25
You know your kids are in safe hands if you find this mole on a woman, as this is a woman who loves children. She will also have great affinity with them.

Mole 26
Woman with unstable characteristics will have this mole. She will also have a tendency to overspend.

Mole 27
Don’t confide in this woman because it is likely she cannot keep a secret. She does not mean any harm but she loves to talk… so beware.

Mole 28
A mole here suggests you should take care of your money, or you could find yourself losing some of your hard-earned cash.

Mole 29
This is a very happy lady who happens to be extremely loaded. This mole is a very reliable indicator of prosperity and wealth.

Mole 30
This is a very good mole which suggests a person with a nice disposition who treats everyone with respect and who in turn is well respected.

Mole 31
With a mole on your knee, you will need to work extremely hard to succeed in life.

Mole 32
A mole here indicates you are not a very ambitious person. Knowing this, perhaps it’s time to start setting goals in life.

Mole 33
This mole signifies a person who can be rather heartless.

Mole 34
You will find that your love life does not run smoothly for you if you find a mole on the top of your foot. But if it is red in colour, it means you will be successful in your love life with the big problem being that you are too flirtatious to get stuck in a monogamous relationship.

Moles on the Back of the Body 



Mole 35
A mole at the nape of your neck is a good mole which indicates you will have everything you need to equip yourself with all the basic necessities of life. There is a likelihood that you will be rich and your life is not lacking for money.

Mole 36
Men who have a mole at the centre of their back will constantly be plagued by backache. Their life is one problem after another. In the old days, a mole like this would be cauterized and removed.

Mole 37
For a woman, carrying a mole on her back shoulder signifies one who has to bear the burden of many heavy responsibilities, including having to swallow many indignities in life. Again, this is a mole that is best removed.

Mole 38
Moles found here will invite backstabbing and lots of politicking. You will have a hard time escaping the slings and arrows aimed at you unless you remove this mole. It is no fun being betrayed, so it is much better to remove this mole.

Mole 39
A mole here suggests a lack of prosperity luck. It is likely you find it difficult to hold on to your job, either because you do not like it, or the job does not like you.

Mole 40
A mole here suggests a lack of prosperity luck. It is likely you find it difficult to hold on to your job, either because you do not like it, or the job does not like you.

Mole 41
A mole at the small of the back indicates a lack of ambition, indecisiveness and a general tendency to prevaricate. You will find that you lack the motivation to carry on and will constantly need pushing to get on with your life. But this mole also suggests you have spouse luck, so that is a good indication.

Mole 42
As this is a mole that suggests the potential for success and wealth. There is plenty of good fortune in doing your own business. If you have such a mole, you should be an entrepreneur rather than working for someone.

Mole 43
A mole on your buttocks is an excellent indicator of intelligence, wisdom and creativity. You will rise to prominence and be highly respected.

Mole 44
Moles on the back of the thighs indicate one who will enjoy plenty of good fortune. You will also be charismatic and popular.

Mole 45
Located slightly lower at the back of the thighs, this mole tells of one who is very knowledgeable and intelligent. This is a person who can be depended upon.

Mole 46
Sadly, they say, if your mole is located on the back of your knee, you will have to endure a life that is lacking in the good things. You may want to consider removing this mole.

Mole 47
Located at the back of the calf, this is a mole of one who is very busy, but it is a “good” type of busy, because it also brings recognition. You will enjoy good relationships with most people.

Mole 48
A man who possesses a mole on the back of his ankle will be one who tends to stay away from home and could even move far away. This is a mole that suggests someone always on the move.

Mole 49
A mole on the back of a lady indicates one who is perceived as not having class or finesse. This mole should ideally not be revealed. It is better to cover it.

Mole 50
This mole spells love and marriage dilemmas and if it is dark in colour, the portents are even more negative.

Mole 51
This person has a tendency to be slovenly and messy.

Mole 52
A mole on the outside wrist indicates the possibility of a broken marriage or at least a very unstable love life during the forties, but if it is properly covered with long sleeves the instability could calm down.

Mole 53
If you find a mole on the back of your hand, keep it, for it means you will be earning lots of money!

Mole 54
A mole here implies a marriage that could have unfortunate circumstances.

Mole 55
You will be one who pays attention to your work. It indicates someone reliable and trustworthy.

Mole 56
Finding a mole on your behind means a sheltered life blessed with good fortune.

Mole 57
You will have to endure lots of gossiping and backstabbing in your life if you have this mole.

Mole 58
This mole indicates one who has plenty of patience, but when pushed to the limit could snap.

Mole 59
You will make a very efficient accountant as this mole tells of one who is very good with numbers and at managing money.

Mole 60
A mole on the back of a lady’s knee reveals one who will have excellent interpersonal skills and enjoy good relationships with most people.

Mole 61
This mole indicates you have plenty of friends who will always be there for you. This is a very good mole indeed.


@ Bila nak menulis blog..

Monday, December 21, 2009

Ada blogger tanya pada Ibu..macam mana kita nak cari idea untuk blogging? Em sebenarnya banyak. Kita boleh cerita kisah harian, tempat jalan-jalan, pandangan kita tentang sesuatu dan macam-macam lagi. Tengok aje sekeliling mesti dapat idea nak tulis. Bila pergi mana-mana kita boleh cerita apa yang berlaku pada kita atau situasi di situ, mungkin juga cerita pasal produk tertentu atau juga pasal pendapat kita pasal event tu.

Bagi Ibu, Ibu takde masalah takde idea. Berlambak-lambak cerita nak dikongsi tapi masalahnya sekarang ni takde masa. Huhu. Yelah nak menulis kena karang elok-elok, kena semak betul ke info kita bagi, kena edit gambar lagi part ni yang lemah ni dan pastu kena edit lagi. Eceh sibuk mengalah nak karang bab dalam tesis. Tapi ya..prosedur die sama je. Still ada element research.

Satu lagi masalah yang Ibu hadapi ialah selalu lupa ambil gambar bila pergi mana-mana. Dah on the way balik baru teringat. Memangla tak boleh jadi blogger yang tegar macam ni. huhu. Yelah kalau menulis takde gambar macam tak best. Betul tak? Tapi nak buat macam mana. Macam sekarang kat Jitra lupa bawa balik wayar kamera apa semua, kan dah susah nak buat entri. Internet lembab susah nak upload gambar itu yang ada review tak boleh buat lagi ni. Nasibla kan. Itu yang Ibu nak apply broadband ni. Baru boleh jadi blogger on the go. Cheewahh..

Apa-apa pun kalau tak tulis sehari rasa tak lengkap hidup ni. Oklah nak sambung buat tesis ni. Next week dah nak balik KL. Takde assistant boleh jaga Ammar lagi dah. So kena pulun sikit.

P/s: Next week Ibu ada interview..wish me all the best k..:)

@ Alhamdullilah Allah mudahkan urusan..

Sunday, December 20, 2009

Ibu sekarang dalam fasa mengumpul data bagi PhD Ibu. Setelah selesai menyiapkan soalan soal-selidik, Ibu kena sahkan dengan pakar, buat pre-test dan bangunkan guna online survey. Alhamdullilah semua dah siap. Kemudian timbul satu masalah iaitu untuk disribute survey. Disebabkan Ibu punya domain adalah pelajar pascasiswazah di fakulti Ibu, Ibu kena dapatkan email mereka.



Adeh..sekarang musim cuti dan kebanyakan pelajar pulang bercuti. Sebelum balik ke Kedah Ibu sempat minta email daripada beberapa pelajar yang Ibu jumpa di lab. Tapi mana la cukup. Ibu contact UM punya survey unit, kata diorang akan ambil masa untuk dapatkan email tu sebab kena filter semua email pascasiswazah. Aduh sudahla dah terlebih due date ni (patut awal bulan dah distribute tapi sangkut sebab ada masalah masa nak onlinekan soal selidik tu).Huhu. Pening kepala Ibu sekejap.

Tapi tiba-tiba last week, Ibu dapat email daripada fakulti mengenai fire drill yang akan dibuat di fakulti. Sekali Ibu tengok, email itu dihantar kepada semua pelajar pascasiswazah fakulti (maknanya Ibu dapat tengok semua email pelajar pascasiswazah). Ya Allah..rasa lega sangat. Maka Ibu bolehla forward link ke survey kepada semua pelajar pascasiswazah. Ya Allah terima kasih kerana permudahkan urusanku. Semoga mereka yang menerima email itu sudi menjawab soal selidik Ibu. Aminnnn.

@ How Do You Organize Your Bag?

Thursday, December 17, 2009

MBP dan Gin&Jacqie telah menganjurkan satu contest yang bertemakan How Do You Organize Your Bag?. Since Ibu ini adalah peminat setia Gin&Jacqie so apa lagi harusla join kan harap sempat la last minute entry ni. Em Ibu memang jenis orang yang suka beg yang tersusun. Sebab itula Ibu selalu beli beg dari Gin&Jacqie. Begnya banyak poket dan ruang simpanan. Sesuai untuk Ibu.

Antara barang yang wajib ada dalam beg Ibu ialah purse (untuk simpan duit dan kad-kad penting), wristlet, handset, sebuah buku kecil dan pen (andaikata tiba-tiba dapat ilham pasal study ka..shopping kaa..keke).




Dalam wristlet pula Ibu simpan make up seperti lipstick dan bedak, kad touch n go (senang nak ambil kalau naik lrt) dan juga strepsil.




Tapi sejak ada Ammar ni, senarai bertambah lagi dengan pampers, botol susu, tisu, biskut dan juga mainannya.





Jadi selalunya Ibu akan cari beg yang banyak poket untuk memudahkan Ibu mencapai barang. Tara..inilah beg Ibu.




Tapi bila selalu tukar beg, kadang-kadang banyak barang yang tertinggal di beg yang lagi satu. Sebagai penyelesaian, Ibu ada beli beg dari Gin&Jacqie. Konon beg kecil yang boleh dipakai kalau pergi dekat-dekat dan senang just letak je dalam beg lain bila nak keluar. Memang cantik, confirm tak tinggal barang dan senang nak organize barang. Organize Anne namanya. Tara..cantik kan?





Erk tapi tak muat pula dalam beg Ibu. Tengok..haru-haru.





Jadi sebab tu Ibu masuk contest ni supaya boleh menang Organize Jacq pula yang lagi comel dan memandangkan Ibu dah beli wallet kecil yang muat dengan Organize Jacq tu. Ibu suka yang warna merah ni. Dengan Organize Jacq ni Ibu mudah nak tukar-tukar bag. So wish me all the best ya!!




@ Bila mencari bahan

Wednesday, December 16, 2009

Amaran: entri hari ni adalah entri ilmiah..

Dalam proses membuat kajian, tidak kiralah sama ada untuk pelajaran, aktiviti harian ataupun semasa mencari bahan untuk blog, terdapat beberapa langkah yang perlu diketahui. Ini penting untuk mendapatkan maklumat yang berkualiti dan dipercayai berkenaan dengan kajian kita.




Langkah mencari maklumat untuk kajian 
Sebagai contoh, katakan kita hendak membuat kajian mengenai Internet. Anda tidak tahu langsung apakah itu Internet. Apa yang perlu anda buat ialah:
  1. Cari definisi dan penerangan umum melalui ensiklopedia ataupun pergi ke Wikipedia (dari sini anda akan faham secara ringkas apakah itu Internet)
  2. Luaskan pemahaman dengan mencari buku yang menerangkan apakah itu Internet (dari sini anda akan faham jenis Internet yang ada, servis yang disediakan dan lain-lain maklumat terperinci mengenai Internet - maka bolehla nak terangkan kepada penyelia apa itu Internet)
  3. Baca jurnal atau paper conference untuk mengetahui kajian terkini mengenai Internet (dari sini anda boleh tahu apa yang up to date dan mendapat idea mengenai kajian yang bakal anda lakukan)

Bila dah melalui semua langkah ini barulah anda dengan yakin dapat menerangkan apakah itu Internet. Oh ya, bila tulis report, jangan lupa tulis dimana anda ambil maklumat rujukan anda. Kalau tidak anda dikira plagiat!!

@ Gift Untuk Wedding

Tuesday, December 15, 2009

My brother nak kahwin. Ibu pula excited merancang mengalahkan tuan punya badan. ekeke. Balas dendam apa yang terkureng masa wedding sendiri dulu. Boleh ka macam itu? Hehe. Eh nak tanya sikit. Untuk gift, kami bercadang nak bagi makanan contohnya seperti bahulu bercip coklat ke muffin ke. Ada sesiapa boleh bagi cadangan kat mana yang murah dan yang paling penting sedaaaappp!!! Antara kriteria yang Ibu usha ialah:

  • Harga; kalau boleh Rm1 or bawah sebab nak order dalam 2000 ni baru gitf biasa, gift special, bunga telur, gula-gula tak masuk lagi itu yang kena budget
  • Rasa; mestilah sedap sampai nak lagi
  • Rupa; mestilah cantik dibalut dah nak murah lagi banyak songeh..keke



Ibu ada survey beberapa cuma tak pasti la sedap ke tidak, kena beli sample dulu nak tahu mana sedap. Antaranya ialah:






@ Guna Akal Bukan Hati

Monday, December 14, 2009

Amaran: Entri ini ditulis secara umum dan tidak dituju kepada sesiapa, sekadar terlintas di hati untuk menulis.


Bila ada orang bercakap mengenai diri anda secara negatif aka mengutuk atau melazer? Adakah anda akan kecil hati? Em takdelah, mana ada. Cess sungguh tipu bukan. Mestilah kita akan kecil hati silap-silap menangis bila teringat apa yang dikatanya.Mestilah kita tidak suka kan? Ada beberapa view di sini:

Kita kena cakap apa yang kita rasa (Pihak yang berkata-kata)
Ya betul. Tapi sebaiknya tapis la dulu ayat-ayat yang akan keluar. Fikirkan dari pelbagai perspektif. Adakah apa yang kan kita kata itu akan mengguris hati orang lain? Walaupun kita mungkin sekadar nak luahkan pendapat dan berlaku jujur namun tak semua benda sesuai diperkatakan secara umum. Cuba letak kita di tempat pihak tersebut dan fikirkan sesuai ke nak luahkan. Tapi ramai yang cakap dulu baru fikir itu yang banyak kes sera.


Buat Tak Tahu Jelah APa Yang Orang Kata (Pihak Ketiga Yang Nak Memujuk Hati Kita)
Ini ayat standard yang akan kita gunakan bila ada orang yang terdekat dengan kita meluahkan apa yang dia rasa. Tapi bercakap memang senang, orang yang alami saja tahu.

Aku tak kacau kau apasal ko kacau aku (Pihak yang Kena)
Ini yang selalu dirasai oleh pihak yang kena. Melainkan pihak yang kena pun memang selalu bercakap guna hati maka barula bertemu buku dengan ruas.

Pada pendapat Ibu, sebelum kita keluarkan apa-apa perkataan tak kisahla pandangan ke, nasihat ke, komen ke kita haruslah menapis dan menyusun ayat-ayat kita terlebih dahulu. Jangan sesekali ikut hati. Bak kata pepatah ikut rasa binasa. Kemudian kena le tengok dengan siapa kita bercakap. Bagaimana personalitinya? adakah dia jenis boleh berlawak kasar atau seorang yang cakap lemah lembut. Semua ni kena ambil kira tau.

Berdasarkan pengalaman Ibu, tak rugi kalau kita berfikir sikit sebelum bercakap.  Banyak benda dapat diselamatkan bila kita bercakap guna akal ni. Contohnya, kalau ada kawan kita kata ko ni huduhla. Kalau kita diam dan senyum walaupun dalam hati Allah saja yang tahu, tiada apa akan terjadi. Lepas 2, 3 hari or maybe lepas sejam kita pun lupa dan maafkan dia. Tetapi cuba kalau kita jawab, eleh ko ingat ko tu lawa sangat, muka pun macam &%#%^&. Makanya terjadilah kecil hati yang besar dan membawa pergaduhan. Silap-silap terus tak berkawan lagi.

Mungkin ada yang akan persoal, kalau tak cakap, simpan dalam hati, lagi sakit hati. Ya memang betul. Tapi kita kena ingat Allah bagi kita akal. Kita boleh cakap apa yang kita rasa dan dengan kebijaksanaan yang Allah beri kita boleh susun ayat, ritma dan lagu, tengok keadaan dan waktu. Insyaallah masalah tetap dapat diselesaikan. Contohnya kita kecil hati dengan suami, janganlah time die tengah marah atau penat balik kerja tu juga kita nak bercakap, tunggula mood die baik (time tengah pergi jalan-jalan ke, time die happy2 ke), barula kita bagitau apa yang kita rasa. Barulah sesuai. Tak gitu?

Satu lagi, jangan bercakap ketika marah atau dalma keadaan tertekan. Bila marah, kita jadi tak rasional dan tidak dapat berfikir dengan betul. Pada masa tu itu mungkin kita akan bercakap benda yang tak sepatutnya. Ada orang pernah kita, 'kita mungkin lupa muka sesorang itu tapi kita tak akan lupa apa yang dia pernah cakap pada kita (secara negatif)'. Kesimpulannya janganlah sakitkan hati orang kalau tak nak sakitkan hati kita.

Sekian tazkirah di pagi Isnin. Semuanya sebab Internet lembab tak boleh upload gambar maka baiklah Ibu membebel.

@ Cuti dan Belajar

Bulan ni nampaknya kaya dengan cuti. terutama untuk orang Selangor.  Jumaat lepas cuti Sultan Selangor, Jumaat depan cuti Awal Muharam, Jumaat tulat cuti Krismas dan Jumaat tungging cuti New Year. Wah wah wah..bila Ibu balik Jitra banyak pula cuti. Kalau Ibu kat sana confirm Ibu ajak Ayah pergi ukur shopping complexs..hehe. Maklumlah tengah sales duit biasiswa baru dapat.

Demam Ammar dah baik barulah boleh pegang lap top ni. Itu pun tak habis lagi check email. Maklumlah Internet limited kat sini. Huhu. Itu yang sekarang tak sempat nak berblog.  Lembab sangat Internet. Lagipun sekarang kena kerja keras sikit ni. Nak siapkan literature review. Balik nanti Ibu kena pergi kelas. Kelas Research Methodology. Lepas tu kena start part programming pula. Lemah betul Ibu part programming ni. Lama sangat tinggal. Takpleah doa-doakanla semuanya lancar. Nak cepat siap ni (kononnyalah). Doakanlah ye. Amin...

@ Demam

Friday, December 11, 2009

Dah dua hari tak bersiaran..sampai je ke Kedah, Ammar demam panas..mungkin sebab banyak travel or pertukaran cuaca..sangatla merap manja..nak melekat dengan Ibu je apa pun tak boleh nak buat..Ini baru ok sikit kalau tak panas mencecah 39 darjah celcius. Risau Ibu dibuatmya. Habis satu badan Ammar Ibu jelum dengan air asam jawa dan bedak sejuk.

Internet pula limited. Asyik kena berebut kongsi satu broadband satu rumah. Huhu. Klah Ammar dah panggil. Kalau sempat nanti sambung. Study Ibu pun tak jalan huhu.

P/s dari Ammar: Auntie2 semua doakan Ammar cepat sihat ye..muahhh!!

@ Ketika anda baca Entri Ini..

Tuesday, December 8, 2009

Ketika anda baca entri ini.Ibu dalam perjalan pulang ke Kedah. Cuti-cuti hujung tahun. Kasi Ammar kenal sawah padi sikit. Harap-harap Internet oklah kat sana. Amin.

P/s: Masih ada hutang review yang perlu dibuat..maaf sangat sibuk seminggu dua ni..
P/s2: Ada sponsor untuk contest baru..tunggu!!!


@ Kenapa Anda Menulis Blog?



Semakin hari semakin ramai penulis blog ataupun blogger. Bak kata pepatah macam cendawan tumbuh lepas hujan. Hehe. Tak kisahla apa topiknya, ada yang bercerita pasal anak, pasal resipi masak memasak, pasal hiburan gossip artis sana sinun, pasal kerjaya atau macam-macam lagi. Tapi kenapa anda suka menulis blog? Adakah sebab:

  • Nak tajamkan skil mengarang?
  • Tempat luahan perasaan?
  • Nak berkongsi ilmu?
  • Nak berkongsi kisah hidup?
  • Nak duit tambahan?
  • Saja hobi, kalau tak buat sehari tak boleh tidur
  • Buat blog sebab ramai orang ada blog
Pendek kata banyak la sebab kenapa kita menulis blog. Bagi Ibu yang penting, kita kena tulis apa yang kita suka (apa passion kita). Maksudnya kalau anda minat masak, tulisla pasal resipi dan kalau just personal blog, bolehla tulis pasal kisah seharian dan anak-anak. Kita berblog kerana bila kita betul-betul minat. Baru hasil tulisan itu lagi menarik dan meyakinkan.

Bagi pembaca pula, bila baca tu, yang baik jadikan teladan dan yang tak elok dijauhi. Tak perlulah kita nak anggap personal apa yang seseorang blogger tulis. Tak perlu nak komplen yang blogger ni saja tunjuk pandai la, berlagak la, tulis tak best la dan macam-macam lagi. Anda klik, baca dan tutup. Mudah bukan?

Oh ya berbalik kepada tajuk kita, kenapa pula anda menulis blog?




cartoon from www.weblogcartoons.com
Cartoon by Dave Walker

@ Kucin vs Ammar

Monday, December 7, 2009



Ok..semua ambil position..get ready..get set..go...



Uwarrghhhhhh (dengan vokal volume 5)...mana aci kucin bawa geng..uwaaaaaa..terus nangis...

@ Penat Belum Hilang

Ibu baru balik..hari Jumaat tengah hari bergerak..
dari KL->Batu Pahat->Ayer Hitam->JB->Melaka->KL..
pukul 9 malam tadi baru sampai..
penat wehh..
hari Selasa nak gerak ke Kedah pula..
Cuti-cuti Malaysia sungguh.. 
Nanti update panjang-panjang ye..
penat belum hilang..





@ Baru balik dari Corelle Corningware Warehouse Sale

Friday, December 4, 2009

Ibu baru balik dari Corelle Corningware Warehouse Sale di Atria Shopping Centre. Ibu sampai pukul 10.30pagi sebab jalan jammed dan Ibu dan Ammar bangun lambat. Bila sampai orang dah ramai. Banyak geng makcik-makcik dan aunti-auntie yang borong tak ingat.



Bahagian hadapan periuk dan kuali Pyrex dan ada satu jenama Reno ke Revo. Oklah bagi Ibu murah juga. Kuali yang RM200++ dapat dalam Rm60-70. Itu saiz kecil dan sederhana. Kalu yang besar dalam Rm100 ke RM200 juga.



Kemudian satu section jual Corelle yang warna hitam putih ada jalur-jalur. Dalam RM7 sekeping. Cawan piring dalam RM4-5 satu. Kira murahla. Corak pun simple Ibu Google tak jumpa pula gambarnya.



Kawasan yang paling ramai ialah yang jual loose item. Corak banyak. Satu keping pring dalam RM12, cawan RM20, pinggan RM 30+ dan mangkuk RM35. Kalau yang set agak mahal. Dalam RM500++ (pastu dapat free gift pyrex yang berharga RM200++). Dulu punya RM300++ lebih je. So tak jadi la beli. Corningware pun dalam RM90 ke Rm200++ macam tu.



Ibu cari bekas letak gula/ biskut. Dulu Ibu beli murah. Tapi takde pula. Akhirnya Ibu tak beli apa-apa pun. Mama dan MIL je borong sebab diorang tambah koleksi pingan diorang. Em ni dah kat rumah, semua kepenatan. So sale ni sampai Ahad ni, sempat lagi nak pergi tapi kalau nak pergi better pagi-pagi sebab loose item diorang tak top up. Loose item yang murah sekali. Bawa anak pun ok sebab tak sesak cuma maybe sebab hari ni hari Jumaat. Em klah happy shopping. Maklumat lanjut KLIK SINI.

@ My blog signature

Ibu tengok ramai yang letak signature kat blog masing-masing macam best pula..Ibu pun try la di satu laman web ni..http://www.mylivesignature.com/.






Mula-mula kita tulis nama, pilih font, saiz dan sebagainya. Mudah aje.





Dalam 5-6 step, kemudian taraa..




Dahpun siap dah boleh guna.



@ 1 + 1

Thursday, December 3, 2009


Beli satu dapat satu. Itu memang Ibu suka. Em ini promo dari Gin&Jacqie . Setiap set hanya RM 49.90 sahaja. Nak beli sila terjah Gin&Jacqie ye. Ibu bukan agen. Hehe.

SET A-  Passport cover and cardholder






CARDHOLDER
DESCRIPTION:  Add a little organization to your life with this great multi cardholder. With the pretty prints, this carholder can be just about anything you need. Carry your business card, credit card or even pictures!
* Snap opening
* 20 plastic inserts and holds up to 40 cards!

PASSPORT COVER
DESCRIPTION:This passport cover fits most passports. Inside flap works great to hold other small travel documents or tickets. With the fun print, it will be easy to look for your passport when you travel!

Compartment to slip in passport
Four additional compartments for name cards and credit cards
Flap compartment to keep other essential travel documents


SET B : Travel pouch + cardholder



TRAVEL POUCH ( rectangle shape pouch )
DESCRIPTION:  Multi-prupose pouch for travelling or even for your baby's stuff. When you don’t feel like carrying a bulky diaper bag for your baby, this is a perfect alternative.
 
  * Double zipper opening
  * One main big compartment
  * One clear compartment for small item

@ Kuatkan Tenaga

Wednesday, December 2, 2009

Last week, mak cik Ibu ada kasi satu jus untuk cuba. Sebab Ibu asyik komplen badan asyik sakit-sakit, rasa letih dan penat. Ibu pun cuba la. Rasa pun sedap ala-ala Ribena yang pekat sikit. Alhamdullilah setelah seminggu ada rasa la beza dia. Badan rasa makin bertenaga. Nak tau apa die? Em namanya Jus Monavie. Ini rupanya..



Mak Cik Ibu dah makan sebulan. Dia kata keputihan hilang dan yang bawah tu makin rapat dan ketat. Mak Cik Ibu ni peminat jamu. Dia berhenti semua jamu dan makan jus MonaVie. Bukan setakat masalah bawah hilang, berat dia pun turun 7kg. Em setelah Ibu kaji-kaji rupanya jus ni banyak kebaikannya. Mak Cik kata ada seorang tu kena strok, ambil 2 minggu terus kurang sikit strok (senget mulut tu). Atok kat kampung pun dah mula makan jus ni.

Paling Ibu suka sebab jus MonaVie ni boleh dimakan semasa period, mengandung dan menyusu. Anak-anak pun boleh makan (tapi baby macam Ammar tak payah lagi la). Walaupun harga dia agak mahal (harga pasaran RM168 sebotol, harga mak cik saya RM150 sebotol dan boleh kurang lagi kalau beli banyak), namun sangat berbaloi. Botol dia pun besar.

Hmm Ibu sudi promote ni sebab yakin dengan khasiatnya bukan sebab nak berniaga tau. Ibu pandai beli je. hehe. Dah cuba baru berani promote. Nak tau lagi lanjut pasal produk ni KLIK SINI.

Ini pesanan dari Mak Cik Ibu (setelah diberitahu yang Ibu nak review produk ni kat blog):
Keahlian percuma (bernilai RM150) sehingga 9/12/2009 (produk ni baru nak launch kat Malaysia) dan katanya sesiapa nak berniaga produk ni tapi takde modal boleh emel pengedarmonavie@gmail.comatau msg/call dia di 0166068437 (Lin). Dia akan bantu.

@ Assistant for part time job

Kak Eina mencari seorang pembantu untuk part time job (temporary basis) (adik beradik korang yang tunggu result spm ke tengah cuti semester ke). Maklumat kerja:
  • Kerja di pejabat
  • Normal office hours 
  • Tempat di TPM, Bukit Jalil 
  • Kerja mudah-mudah je seperti filing, scan dan data entry. 
Berminat sila email di norazlina[dot]haron[at]aig[dot]com.(Subject: Temporary Job)

Maklumat lanjut. Tanya Kak Eina


Sumber: Referrel

@ Ekzema

Untuk sesiapa yang ada pengalaman dengan anak yang kena ekzema..pertanyaan dari seorang reader..

Apakah susu formula yang sesuai selain susu ibu untuk baby yang ada ekzema..ekzema macam alahan kulit..timbul ruam merah pada muka, tangan..kesian tgk my baby baru 3 bulan..susu badan saya tak cukup..baby sekali minum 3oz. tolong ya! terima kasih..



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Widget By Devils Workshop