@ Ammar Baca Buku

Thursday, February 5, 2009

Em alkisah satu hari Ibu pergi lunch dengan Kak Ifa (student PhD)..Kak Ifa bawa buku anak die..buku tadika..pergi bind sebab dah hancur..katanya anaknya suka sangat buku ni..Ibu pun belek-belek buku tu..buku mewarna dan ada macam A for Ant..B for Baby..

Ibu pun sebut..A for Ant..B for Baby..kemudian Kak Ifa kata..actually ini semua macam lagu..for example:

A for Ant..Aa..Aa..Aa...
B for Baby..Be..Be..Be..
C for Chick..Ci..Ci..Ci..

Ooo..menarik bukan? Jadi balik rumah..Ibu pun practice kat Ammar..Ibu buka buku ABC Ammar..(tapi Ibu suka reka-reka sendiri since buku Ammar tu ada yang susah Ibu nak buat bunyinya..haha)..contoh Ibu ajar Ammar...

A for Ammar..Aa..Aa..Aa..
La for Lala..La..La..La..


Dan yang paling menarik..baru hari kedua..Ammar dah pandai sebut..ta..ta..ta..la..la..la..sekarang Ibu tengah ajar D for Daddy..DaDaDa..dan M for Mummy..MaMaMa..(since Bu susah sikit nak sebut)...Alhamdullilah ada hasil rupanya..thanks a lot Kak Ifa..muah2..

P/s: Sejak botak..Pak Long Ammar suka ajar Ammar..B for Botak..Bo..Bo..Bo..hehe

11 kawan BabyIbu berkata-kata..:

~~ciklinn~~ said...

wah menrik cara pembelajaran tu yerk... budak2 mesti enjoy nak belajar..

mama zharfan said...

cutenya ammar pose dgn buku tu ;)

Mama_Aqish said...

baca buku tu bagus ammar tapi makan buku tu tak bagus...kecik2 minat membaca dah besar leh jadi PROF....

Marya said...

wah ... thanks baby ibu bagi info
yang berguna .... nie boleh marya practikan untuk edland nanti ...

Mama Safiyyah said...

ada buku ants on the apple....bagus sgt....kat mph....

me n de alisha said...

ye...cara pembelajaran yang bagus sekali...

miela77 said...

Ammar nie baca ke makan...tapi bagus kalau kita terap budaya membaca dr kecil lagi...

Mama_Aqish said...

mula2 baca....pastu makan buku ye ammar...notty boy betul

Zanna_MamaBatrice said...

kreatif ler yana
bebduak nie kalu ada lagu2 sikit
diaorg senang nak tangkap kna

asmaa said...

rajin ammar...semoga ammar jadi org yg berilmu dan mengamalkannyer...

me n de alisha said...

bagus kalau rajin baca buku :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Widget By Devils Workshop