@ Passport Malaysia

Tuesday, February 17, 2009

Seperti yang diketahui, hari Rabu minggu lepas Ibu pergi buat passport untuk Ibu dan Ammar. Pagi-pagi lagi dah gerak..Ammar tak mandi pun cuma salin diaper je..yelah gerak pukul 6.45 pagi..kena gerak awal sebab Ibu ada kelas pukul 1pm..nak mandikan kesian pula dia..

Konon nak sampai Jabatan Imigresen sebelum pukul 7.30 pagi..sekali jammed pula kat area Subang Bestari tu..dalam pukul 8 pagi baru sampai..kami buat passport kat Terminal 3, airport Subang lama tu..

Sampai-sampai..Ayah beratur dengan Ammar nak fotostat kad pengenalan, MIL beratur untuk ambil gambar dan Ibu pula ditugaskan mengisi borang-borang yang sepatutnya..selagi semua tak complete kita tak dibenarkan ambil no giliran..

Dalam 10 minit semua siap..cuma nak ambil gambar Ammar tu kelakar sikit..tempat ambil gambar tu ala-ala mesin ambil gambar kat supermarket tu kan..Ammar tak nak berdiri elok-elok sebab dia sibuk nak tekan button2..adeh..penat Ibu kena sound dengan mamat yang jaga tu..tepi sikit puan..nampak muka puan ni..ye la..sikit lagi dah nak jatuh dari kerusi ni..Ammar pula buat 'ulat' dia aka buat lembik..adehh...ni gambar yang terhasil..


Tok Mama kata..sitap betul mata time ni..dah la pakai baju tidur je..hehe..belasah je la..janji ada gambar nak buat passport..

Lepas ambil no giliran kami pun tunggu la..nasib baik tak ramai orang sangat..MIL kata kalau cuti sekolah menangisla nak menunggu..dalam pul 8.50 am..sampaila giliran kami..sekejap je pun nak prosesnya...lepas tu kami kena datang balik lagi dua jam untuk ambil passport..

Haa satu lagi..kalau dulu anak boleh tumpang passport Ibu sekarang dah tak boleh ya..pandai betul la buat duit..tadi dahla kena caj borang singgit..Kiraya kalau kita kena RM300..untuk Ammar kena RM150..separuh harga la konon..Ayah bebel kata apa la buat asing-asing..bukannya baby tu reti travel sorang-sorang pun..saje je diorang ni nak duit lebih..huhu


Lepas tu kami makan kat cafe di aTerminal 3 tu (sangat tak sedap nasib baik lapar..telan jelah)..kemudian pergi lepak rumah Mak Long kat Subang Bestari kejap..mandikan Ammar..kasi makan dulu..sempat le Ammar jatuh kena meja sampai berdarah gigi..huhu..tensen Ibu..diorang ingat Ammar dah besar...biar main sorang-soramg kat meja..tak tahu budak ni lesen L..berdiri pun goyang-goyang lagi..yakin diri je lebih..huhu

Dalam pukul 11am kami pun bergerak ke Terminal 3 untuk ambil passport..kena ambil nombor lagi..dalam pukul 12pm baru dapat passport..lepas tu hantar MIL dan Ammar ke rumah..kemudian Ibu dan Ayah terus rempit ke office..aiyakk..penat...

Ini Ibu sertakan sedikit maklumat untuk buat passport untuk anak:

Bayaran Separuh Harga

32 mukasurat RM150.00
64 mukasurat RM300.00

Kelayakan Bayaran Separuh Harga:

1. Bagi kategori kanak-kanak yang belum mencapai usia 12 tahun semasa mengemukakan permohonan
2. Remaja yang belum mencapai usia 21 tahun yang akan dan dapat menunjukkan bukti telah menerima tawaran melanjutkan pelajaran di institusi penggajian tinggi di luar negara SEMASA mengemukakan permohonan.

Maklumat Am
1. Tiada lagi kemudahan memasukkan butir-butir kanak-kanak dalam pasport ibu atau bapa.

2. Kanak-kanak (termasuk bayi yang baru dilahirkan) perlu memohon secara berasingan dan ibu bapa boleh memohon untuk menukar gambar setelah bayi meningkat usia 2 tahun ke atas dengan mengisi borang Permohonan Pasport (Im.42 - Pin 1/97) disertai dengan 2 keping gambar terbaru berukuran pasport, Sijil Lahir (asal dan salinan) dan hadir di Pejabat Imigresen.

3. Berdasarkan Akta Penjagaan Kanak-Kanak (Guardianship Act 1961- Pind 1999), ibu kini boleh seperti bapa membuat pengesahan bagi permohonan anak bawah 18 tahun.

Cara Memohon
Pemohon perlu mematuhi prosedur berikut:

1. Hadir di Pejabat Imigresen atau Pejabat Pewakilan di luar negara

2. Lengkapkan borang permohonan Pasport Malaysia IM.42

3. 2 keping gambar terbaru berukuran 3.5 x 5sm

4. Kemukakan dokumen asal dan salinan berikut :
- Mykad/ Kad Pengenalan (KPT)/ Kad Pengenalan Sementara JPN. KPPK09/ KPPK11 (jika berumur 12 tahun ke atas)
- Sijil Lahir
- Mykad/ KPT bapa/ ibu/ penjaga sah (ibu atau bapa perlu hadir sama)

Untuk maklumat lanjut, klik sini

P/s: Nak pergi kalau boleh fotostat semua dan ambil gambar siap-siap..cepat sikit..

20 kawan BabyIbu berkata-kata..:

Aku Bukan Bidadari said...

yeayea yea.. ayra pun nk wat pasport..tpai after bulan july, psl travel bulan 10 this year.. yea yae yea

~~ciklinn~~ said...

wah ammar nak gi mana nie.. siap berpasport bagai ha.....ciklinn nak ikut boleh?.. hehehheh

Wah TQ bg info pasal pasport tu..

rOse said...

wah.. seronok amar nak g jalan2 ye...
yana.. how do i email u?
update me in my blog k.. thanks


*-*

Elyn said...

wah jeles la sume kwn2 wafiq dh buat pasport.... tp kalo wafiq buat pun nk pi mane ek ekekekekk

yana.... camne ek nk amik pic passport baby?? mesti ssh kan??

azzamoro said...

apsal ammar masam jerk amek gambo? hik hik.. pasport airyll later kene tukar pics kot sebab amek masa umur 1 bulan muke baby lagi sekarang muke dah besar..aku rase umur setahun dah kene tukar kot..

then sgt lawak nnti kan ko nak pass tru passport checking machine tu kat airport, masukkan pasport then letak fingerprint. orang besar okeyla..tapi baby macam mane.

masa kitorg pass tru machine tu, pegawai imigresen pun garu kepala mcm mane airyll nak letak cap jari, then dia cakap..takpela kak..jalan jerk.. heh heh..

oli said...

gambar ammar macam anak cina

Mama Safiyyah said...

untung bawak baby kan....boleh pi kaunter special...cepat siap....

miela77 said...

wah baru tau rate wat passpot...sad to say daku tak de lagi...

miela77 said...

cant imagine baby qis diambil gambar passport...

Sherry said...

good info, pasport i pun dah expire

Sherry said...

oh kalau pergi east malaysia kena bawa passport ke?

Sherry said...

I mean kalau anak

Mama_Aqish said...

tangkap gambo passport sampai ken adukung ek....mesti best ammar nak gi jenjalan kan

Zanna_MamaBatrice said...

kecik2 ammar dah ada passport..
auntie dah 27 tahun pun belum ada ammar..
leceh kan camtu...naper ler tak sekali ngan mak jer passport anak tu...betul cam yana cakap...bukan baby leh travel sesorg pun....

Anne said...

hehehe..gambar siap ada tangan ibu ammar.. :)

me n de alisha said...

ish best nyer dapat g bercuti :)

Ira said...

Terima kasih bebanyak di atas adanya ruangan ini.. Serba sedikit dapat maklumat yg kiranya banyak gak membantu.. Serasenya gov portal kena belajar banyak...

Anonymous said...

good info...

anyway i rasa klu bleh beli flight ticket napa x leh lak invest 2 issue passport even 4 'd childs, right?

lgpn flight ticket sekali guna jer...passport leh pakai 5 thn terus...byk2 ler travel x ler rasa rugi...ekekeke...

CatlinaFly said...

baru lepas wat passport gak///nak kemana?tungguu hihhi(macamlah org lain pon excited giler hehehe)

mimi said...

mau tau, apakah buat passport baby umur 3 bulan, ibu saja kee bisa ngurus sendiri ya ?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Widget By Devils Workshop