@ Enjoy Breastfeed..

Wednesday, March 18, 2009

Ammar dari dulu hingga sekarang minum campur..susu formula+susu badan..kenapa? (persoalan yang harus orang tanya)..sebab susu Ibu tak cukup..huhu..ada satu masa tu Ammar fully breastfeed (die tak nak minum botol)..terus badan kurus kering..kesian Ibu tengok..


Ibu rasa kalau boleh semua Ibu di dunia ni nak fully breastfeed anak mereka..kita pun sedia maklumkan kebaikan breastfeed ni..tapi yelah..kadang-kadang kita kena faham..tak semua sebertuah itu..kadang-kadang Allah bagi dugaan..susu tak cukup, susu tak sesuai (macam kena jaundice) dan sebagainya..macam Ammar dari lahir dah disumbat susu botol (nursery kat spital Ammar jauh..Ibu yang kena pergi menyusu kat situ..since c-sect lepas dua hari baru jumpa Ammar)..


Ada sesetengah Ibu yang fully breastfeed ni selalu persoalkan kepada Ibu yang tak full breastfeed ni..kenapa tak susukan bayi sendiri la..tak tahu ke kebaikan breastfeed ni..kenapa tak belajar macam mana nak breastfeed la..bla..bla..


Walaupun Ibu ni kategori tengah-tengah tapi Ibu rasa tak berapa patutla macam tu kan..kita sebagai Ibu mestilah nak yang terbaik untuk anak kita..dah susu takde..nak buat macam mana..lebih-lebih kalau first baby..kita kurang pengetahuan, kurang peka..masih nak belajar lagi..kecik hati tau kalau cakap2 mcam tu..macam la kita tak sayang anak sendiri..


Heh..pagi-pagi dah melalut..tak berapa sihat sikit ni tu yang otak weng..entri ni tak ditujukan kepada sesapa..cuma ini yang Ibu nampak dari pengamatan Ibu..


Kesimpulannya..kepada yang tak fully breastfeed..nanti anak seterusnya kita tambah ilmu dan cuba lagi..kepada yang fully breastfeed..bagilah sokongan moral kepada kawan-kawan lain..setiap perkara yang berlaku ada sebabnya..


Em alang-alang dah sentuh pasal breastfeeding ni..ni ada sales barang-barang breastfeed kat sini..emm botol, warmer dan lain-lain pun ada..check this out..






Gambar sensored itu hari..Ibu dah cover skit..haha

26 kawan BabyIbu berkata-kata..:

Farah said...

hehe takpelaa..kalau bukan rezeki ammar..maybe rezeki adik2 ammar plak ye tak?

anyway thanks for link...mmg murahlaa brg2 die..

Qaseh said...

hmmm..satu entri yang baik, sha setuju tuh ibu ammar..kdg2 org x pernah nak faham..kalau boleh memang semua anak2 nak diberi susu ibu, tapi x semua yg bertuah kan?...sya sokong pendapat ibu...masa 1st baby hanya dpt BF 2 bulan shaja, then baby dgn sendiri x nak...so memang frust, tapi allhamdulliah 2nd baby sya dah banyak belajar dr 1st baby dan smapai 5 bulan still BF lagi..allhamdulliah..

Anasfadilah said...

ye kat KedaiCHomel juga ada sale...meh la enjoy breastfeeding di kahlayak ramai tanpa segan :)

p/s::iklan jap yana :))

Putra Mama said...

mama pun dulu cite2 nak bf jer tuk fawzan.. tp time Fawzan 4 bulan mama tpaksa gi kursus.. camner nak buat? kene la train bg susu formula.. balik dr kursus susu pun dah kering.. sian anak mama..

Elyn said...

yana jgn risau.... saya pun till now bf wafiq lai even x fully.... atleast kite tetap sokong BF kan!!!

mama-qaisara said...

yana,sya yg fully bf ni pn terasa hati ngan org lain..ni pn slh 1 sebab sya nk private blog sya..
xpe,next time yana boleh blaja utk 2nd baby kan..still have time.. ;)

zue said...

stuju sgt ngn yana..sbnrnye dlm ape2 hal skali pon, x perlu nk kritik org lain for the path they choose..we dunno the truth behind it..maybe dah ditakdirkan mcm tu, nk wat camane..dlm isu breastfeeding ke ape ke..anything laa..so if they hv a different view, then let them be...cume bg mereka2 itu, biar laa kite pon dgn view kite, cara kite..cam yana ckp laa..ader sbb disebalik yg berlaku..sorry yana, membebel plak kt sini..haha..

PadNani~~{@ said...

semua para ibu pasti inginkan yang terbaik buat our precious one..all d best to all mummies=)

happy2 selalu semua..salam mesra.

ct_as said...

emmm..akak pun penah mengalami pengalaman tu (org mempersoalkan nape x fully bf) coz anak sulong akak bf utk sebulan je...bukan xnak bg..tp setiap kali bg dia nangis dgn kuatnya..xsampai hati lak kita. bila bg susu botol ok plak..so terpaksa la pam susu. lama2 kering ngan sendirinya. Anak 2nd..Alhamdulillah dah setahun lebih still bf tp campur gak coz susu x byk..maklum la boy kuat menyusu. By the way...salam kenal.. ;)

Jiey^Mien said...

Yana, Jiey lagi haru.. 2 kali jer bf Ian.. Hehehhe..
Meraung2 smpi merah muka taknak bf.. Nak wat camne, dah puas paksa..
Pernah sekali, sengaja tak prepare fm coz nak paksa dia bf, from KL to Ampang dia meraung.. Degil betul!
Sudahnya Jiey give up. Susah nak tune balik baby yang dah di ajar dgn fm ni.. :P

are_shie said...

betul ibu..kadang2 bila org tanya kenapa tak fully bf, rasa cam tak yah jawab lagi senang..lagi kita jawab betul2, lagi banyak sangat macam ni macam tu diorang nih.. sapa yg tak nak fully bf kan? its the best..dgn jimat lagi..cobaannn...

mummy_adam said...

sama lah kita... bukan taknak tapi tak mampu.. nak buat cemana kan.. dah bukan rezeki.. at least kita bf jugak.. xde lah tak lansung.. takpe, next time kita cuba lagi ek.. :)

Mommy Lyna said...

yer la Yana, tak semua orang bertuah. macam kita masuk U pun, tak semua dapat grad 1st class, walaupun semua orang mesti la nak grad 1st class kalau boleh.

takpa, baru anak 1st, banyak lagi masa nak belajar.

maybe ada orang yg sangat lucky, tak payah buat ape2, susu memang banyak. tapi macam saya... kene kerja keras.. huhuhuhu. sampai sanggup amik cuti tanpa gaji. kalo tak, mmg hari2 g keje jadi pandala, takpon pegi tido kat surau hari2.

Law said...
This comment has been removed by the author.
michelle said...

Oh, really sad to hear that. For us as a mother, don't ever think that it is shame to tell people that we are not fully breastfeed, or not enough milk as everyone is different in this world.

As long as we had tried our best, we should be proud of ourselves and also what we had done for our baby even though for 1 day, 2 days, 1 months, 2 months...

I do fully breastfeed my baby, and I did all the hard work that is to pump every 2-3 hours, even I have fever for 1 whole week. If I pump lesser than that my breast milk supply will reduce, and not enough for my baby then.

I have a newly established forum that you can participate and ask questions so every mothers will help here. www.enjoybreastfeed.com/forum

Or you can visit my reading room for more breastfeeding information:
www.enjoybreastfeed.com/reading.php

I have a lot of successful cases of my customers to share with everyone, as making profit is just secondary, I just want to help any mothers who wish to breastfeed their babies.

~ SUeChaON ~ said...

Ibu Ammar...saya baru je gave birth to Baby harriz a week ago...saya sgt frust xdpt bf sbb my nipple trsgt kecik..Harriz xdpt nk 'latch on'..setap kali saya nk ajar bf, harriz mearung2 sampai nak lemas...ibu mane nk tgk anak seksa cmtu..dpd saya paksa baik sy bg fm..nak wat cane..tiap2 kali tgk dia isap bottle, saya mesti nak nangis...sebak btl rasanya..sume ibu nk yg trbaik for their babies..tp kita merancang, TUHAN yg tentukan..bkn rezeki baby saya nk rasa Bf..skrg saya hanya pump my milk..tp susu yg kuar x byk..tp xpela saya puas ati sbb atleast harriz dpt jgk rasa susu ibu dia wlupun bkn direct from breasts...Sobs..sedih,k..

Mama Safiyyah said...

saya takde rezeki nak nyusukan anak2.....sedih sangat rasa :-(

miela77 said...

Daku pun half2...penah cuba nak fully BF tapi Baby Qis menangis tak kenyang...sedey tul...

miela77 said...

Skrg susu ku makin kering...kanan je leh produce byk, kiri sikit je... cuma bagi hilang ketagih boleh la kot...huhuhu

miela77 said...

Tapi daku akan berjuang ketitisan susu yg terakhir...demi baby qis. Doakan mama ye sayang...

Zanna_MamaBatrice said...

susu ibu jugak yg terbaik kan...
zana nie kekadang hairan ngan kawan2 yg x kerja tp x mau fully bf baby diaorg....sampai umur 3 bulan jer dah kelam kabut bagi susu formula.....kalau kerja tu lain ler kan....nie duduk rumah pun x mau guna peluang yg ada utk bf anak2 sendiri....kalau campur pun xpe lah kan..nie terus stop...sian anak2.....

asmaa said...

yea...tak semua ibu boleh breastfeed anknyer...mcm saya anak ketiga barulah dpt BF fully...yg sulong n kedua masing2 ada ujian yg allah s.w.t berikan jd tak dpt nak fully BF...dari segi pengetahuan pun ia jugak...hny tahu anak boleh susubdn tp bila tiada...tak tahu nak buat aper....

jd...search / cari ilmu bg sesuatu perkara...khusus utk diri saya sendiri :)

me n de alisha said...

yelah ...memang bangga bila lihat ibu-ibu BF...

Mak Izz said...

nk sgt bf tp x dpt bf anak. jeles sgt dgn ibu2 lain yg susu melimpah ruah. izz lgsg xnak bf sbb my nipple kecik & susu x byk (wlupun slps diurut). try mcm2 tp hasil tetap x lumayan.

2 minggu pertama izz lahir try bg susu bdn sepenuhnya (pump susu & bg minum through botol sbb izz xnak menetek direct) pas 2 minggu terpaksa topup FM sbb permintaan melebihi pengeluaran (hehe). susu x cukup (izz menangis dan melalak2) ps topup br ok. dlm pantang pump susu plg byk dpt 2oz je dlm 3jam. X dpt buat stok lgsg sbb sume susu yg dipam terus bagi izz minum.

masuk keje, sekali pam hanya dpt 1oz shj. pam utk sesi kedua (after 3 hours) hanya dpt 2-3 titik. huh, tersgt sedih. then lama2 susu pn xde, kering. try pump pun hanya setitis dua shj yg kuar. wattudu.. rezeki setakat ctu jek. pump avent simpan dlm almari azam guna utk adik izz pulak. huhu...

doa2la sy dpt full bf anak yg seterus2nya nanti ye. insyaAllah!

fazilzura said...

zura suke bf bby .. kalau ikut kan sepatut2 nye 1st mama kene ikuti kelas penyusuan .. so sekugr2 nya ada jgk pengetahuan tentang bf ni kan ..
if not, masing2 x reti ... even ada susu pun ckp x dak susu , so susu tu pun x kuor ler...
and the most important part is ... jgn ada niat pun nk beli botol susu time ngndung...

EILY said...

ibu(yana)...mgkin dh terlewat nk komen ni tp klau yana terbaca, eily fully breastfeed sampai Dhiya 2tn skang. Baru try nak benti sb planning for new baby, tp nak kongsi ni, ms eily delivrd dulu my gynae ada bg pil utk bnyakkan susu, tp dah x ingat nama pil 2. Eily pun caeser gak. Susu byk sgt,kalau dhiya lmbt minum msti baju bsh...so try tnya gynae pil 2 kalau the second 1 nnti susu kurang.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Widget By Devils Workshop