@ Sejuk ke panas?

Wednesday, March 4, 2009

Ibu selalu confuse sama ada Ammar panas ke sejuk ke..kalau panas Ammar berpeluh-peluh jadi bolehla agak..tapi kalau sejuk macam mana? Bila Ammar tidur Ibu akan selimutkan Ammar..tapi selalu tak sampai 15 min selimut tu dah kemana-mana..Ammar tidur berpusing-pusing..kami tidur menegak..alih-alih nanti Ammar tidur melintang..(selalu makan space katil – Ayah bebel)..hehe..

Terdapat beberapa tips yang Ibu dapat..selain dari guna thermometer la kan..:

  • Periksa belakang leher (Ibu selalu amalkan yang ini)
  • Periksa dada/perut dalam baju
  • Jangan rasa tangan atau kaki kerana ia lebih sejuk daripada bahagian badan yang lain
  • Sekiranya bayi tidur nyenyak dan minum ok makanya suhunya sesuai tapi jika bayi asyik meragam atau terjaga maka bayi mungkin panas atau sejuk (mungkin juga lapar atau kembung perut..heh)

22 kawan BabyIbu berkata-kata..:

aTan and JuLies @ aYu said...

wah!! leh practice tips nie..
biasanya pakai termometer ajer...

Elyn said...

kalo letakkan ammar ngan wafiq tido seblh menyebelah apa la jadi agaknyer!!! dedua tido lasak hahahah

BabyIbu said...

aYu
cubale..especially utk sejuk..

elyn
haha..lawan tindih menindih agaknya..hebat betul budak2 ni tido..

AyuArjuna BiGoshh said...

hmmm....klu baby demam..amalkan lumurkan air asam limau/jawa kat kepala...agak berkesan..

Mrs NoeL KHairuLniZa said...

Ammar ni umur brapa dah? baby ku x blh pakai bantal...mesti ke mana2 la bantal tu akhirnya..

Qaseh said...

ammar mcm my first baby..sekarang kami dah x boleh nak tido atas katil, sebab qaseh dah lasak sgt tido..sekejap kat kaki ayah..kejap kat kepala ayah...memang satu tilam di book oleh qaseh..

Mama_Zhea said...

info yg berguna jgk ni..slalu klu mlm periksa dada ngn dahi dia tgk panas ka dak..bab selimut tu mmg..tksampai 10 minit dah lari dr dia..tidoq punya la lasak kemain..

mummy_adam said...

tips2 tu akan saya praktik kan nnt..
ammar nie lasak nyer macam adam... tapi adam tido kat tilam bawah sorang2.. hehe

Liana said...

Hai salam kenal.
Ammar pun macam my baby Husna... Kadang2 sy confius dia panas ker? Kalo tido, memang 360 darjah dia pusing! Tidokan dalam babycode tu tak dan dah. Coz dia tak boleh pusing2. Nanti dia bangun suruh kita letak kat katil...Bagus tol tips yg u bagi tu... Nanti saya nak copy letak kat blog saya boleh?

BabyIbu said...

hehe..baby mmg suma tido gnazz ke eh..hehe..em liana..boleh..copy je..sama lak nama kita..

sWeEtdARLinG said...

aku pun kadang2 risau bila tido... 2 orangplak anak aku kongsi tido dalam bilik...

yang zulfan mmg kuat berpeluh... sejuk macamana pun dia lena jer... si Ika plak tak tahan sejuk... makpak dia pening... hahahahha

oli said...

anak saya pun macam tu...dia siap angkat bajunya lagi....

oli said...

kalau saya selimutkan dia, dia akan tersedar dan tendang-tendang selimut...

Mama Safiyyah said...

hehehe adik yan pun macamtu

miela77 said...

Baby Qis dah mula mengganas gak.. biasa la dah 5 bln...

miela77 said...

daku pun confius gak, baby qis ikut daku 100%. Tangan dan kaki slalu sejuk n berpeluh...nape ek..

Sherry said...

hehe.. i dulu pun kick.. saja.. now sama pun

Sherry said...

cute la.. dia :) hehe..

Mama_Aqish said...

biasa la bebudak tido lasak...kita dok risaukan dia sejuk tu yang dok selimutkan...ali2 bangun pagi tengok selimut ntah kemana

me n de alisha said...

info yang berguna...

Zanna_MamaBatrice said...

bagus yana
sharing is caring kan
kalau zana
rasa bawah ketiak dia

asmaa said...

syifa' kerap jaga dari tido...dari baby hinggalah setahun umurnya...lain anak lain ragamnyer...

syok tengok ammar tido...hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Widget By Devils Workshop