@ Hari pertama di Sydney..

Friday, May 15, 2009

Sambungan Dari Kuala Lumpur ke Sydney..

Dalam pukul 9 pagi (beza masa Malaysia dan Sydney ialah 3 jam..kiranya kami sampai pukul 6 pagi la waktu Malaysia) kami pun sampai..Ammar mengantuk lagi..bangun pun tak nak..lepas keluar dari flight terus nak pergi ambil barang..MIL pergi toilet..Ayah pergi ambil stroller kat Gate 6..tiba-tiba Ibu dengar satu announcement..announcement apa? Emm Ibu tak dengar pun..sibuk dok layan Ammar..huh

Ada sorang mat saleh tepi Ibu tanya..awak dengar tak announcement tu..err Ibu cakap sorry..Ibu tak perasan..kenapa? Ibu tanya..katanya pekerja di Sydney Airport mulakan mogok..tiada beg akan dikeluarkan..sila isi borang senarai beg dan serahkan pada petugas..HAAAAA? Biar betik..isy macam tak percaya pun ada..buat lawak apa depa ni..barang-barang Ibu Ayah tak kisah sangat..barang-barang Ammar tu..dalam beg..adehhh..

Ibu nampak Ayah datang..Ayah kata takde pun stroller..orang pun takde (stroller gate lain..beg gate lain)..bila Ibu bagitau Ayah..Ayah pun pergi ke kaunter..hmm..memang ye..diorang mogok..beg takkan diuruskan..kena bagi alamat hotel dan a few others info..katanya nanti diorang hantar beg ke hotel..

Erkk..Ibu tak boleh fikir apa-apa..macam blur-blur pun ada..nasib baik la banyak barang Ammar dalam back pack..at least basic things macam toiletries, ubat, baju/pampers untuk dua hari tu ada la..masalah cuma makanan jelah..adehhh...kesian la anak Ibu..dah la tengah tak berapa sihat time tu.. yang confirm Ibu, Ayah and grandma memang betul-betul sehelai sepinggang..huhu

Kemudian..ada satu pasangan student dari Malaysia datang (satu flight dengan kami..tadi sembang dengan kaunter passport masa beratur)..Azri dan isteri..mereka offer datang rumah mereka di Bankstown..nak mandi ke apa..Alhamdullilah ada juga orang prihatin..kami pun pergi rumah mereka..tumpang mandikan Ammar tukar lampin semua..lepas tu diorang bawa ke pasaraya ala-ala Giant Tesco la..murah skit kata mereka..BIGW namanya..

Kat situ kami beli baju seorang sepasang (amik yang paling murah tau..10 dollar - 25 hinggit duit kita)..belikan Ammar susu (nasib baik ada jenama S26 kat sini cuma harganya dua kali ganda la) dan food skit..kat situ je dah abis 200 dollar (abisla budget soping Ibu..huhu)..

Ni la tempat kami beli barang..

Ammar sempat main-main kat keta..eksyen je..Ibu tak letak duit pun..hehe..sep..


Inilah rumah keluarga Azri..terima kasih banyak-banyak..jasamu dikenang..


Setelah soping skit..kami pun singgah beli makanan..kami tapau je sebab lepas ni Ayah nak pergi survey tempat exam pula..oh lupa nak bagitau..kami pergi Sydney sebab Ayah ada exam..disebabkan MAS buat tambang murah..dapatla Ibu, AMmar dan Grandma tumpang sekaki..emm berbalik pada makanan..kami beli 3 bungkus nasi goreng..reganya 9 dollar sebungkus..(aiyakk..gila mahai)..

Ni la rupa nasi yang berharga..

Daripada situ, kami pun naik train ke bandar Sydney..nama stationnya Museum..kena 16 dollar..Ibu heran nape mahal betul..rupa-rupanya orang tu main bagi je return tiket padahal kita tak minta..Ayah nak tukar die tak bagi..emm malas nak cakap banyak sebab kami semua letih, penat dan lapar..naik jelah...

Ni gambar dalam train..sori gambar tah apa-apa..itu je gambar yang ada..takde mood amik gambar hari tu..sebab very frustrated dan penat..lapar pun tak cakapla..rasa macam pening-pening lalat..huhu..eh dah panjang pun..nanti Ibu sambung lagi ye..

14 kawan BabyIbu berkata-kata..:

Zuhaini said...

siannya... mogok...? aduhai.. dugaannya... nasib baik la jumpa ngan Azri tu...

:)

www.my-alia.com

Mama-Miya a.k.a "Jedi Hopeful" said...

haaa..big W among my fav place to shop..kalau groceries i pegi beli kat ALDI, super cheap.

kenapa pi sydney..dtg la melbourne...

Sherry said...

wah.. so nice :) I nak pergi tapi no money

miela77 said...

siannya....tapi merasa gak g sana,.

miela77 said...

Teringin nak g...bila la daku mampu g sana...tunggu anak2 kot..

Mama Safiyyah said...

beruntung ammar, kecik2 dah berjalan ke sydney

Zanna_MamaBatrice said...

wah......camtu pun boleh erk
sian ler kat penumpang....
time2 camtu lah diaorg nak mogok

Zanna_MamaBatrice said...

seronok ammar
kecik2 dah berjalan ke negara org
auntie, ntah bila ler...
agaknyer tunggu batrice sambung belajar kat oversea kot...
doa2 ler yerk

me n de alisha said...

wah, cian ibu dan family...anyway itu satu pengalaman yang berharga..nasib baik ada orang yang prihatin...

me n de alisha said...

wah Ammar kecik-kecik dah pandai berjalan jauh-jauh yer...

me n de alisha said...

anyway...jauh perjalanan luas pemandangan...

azzamoro said...

bile la rezeki airyll nak pi sydney..

Anne said...

bestnye dpt tengok negara org..

[-suziey-] said...

haih penuh dugaan dan cabaran yek..huhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Widget By Devils Workshop