@ Alkisah Masuk Rumah Baru

Wednesday, June 24, 2009

Mempunyai rumah sendiri memang impian..alhamdullilah rezeki Ammar..kami dapat beli rumah kat Kota Damansara..rumah dibeli pada tahun 2007 (kira lepas kahwin) dan siap pada hujung tahun 2008..lepas dapat kunci awal tahun hari tu kami pun mula berkira-kira nak renovate rumah..

Waahh..rupa-rupanya onkos nak renovate rumah ni sangatla tinggi..kalah nak kenduri kahwin..huhu..memangla boleh kalau masuk je rumah tanpa renovate tapi Ibu dah pernah ada pengalaman duduk dalam rumah yang tengah renovate..huhu..bayangkan dulu (ini rumah Ibu di Kedah)..kami pernah beraya di rumah tanpa pintu dan tidur dalam satu bilik sahaja sebab kawasan lain tengah renovate..dengan semak..habuk..bising..waa bila ingat tu Ibu tak sanggup..Ibu sanggup korek ASB tu..janji Ibu nak renovate before masuk..

Ibu renovate apa? Em tambah dapur (wet kitchen) dan balcony atas Ibu tambah jadikan bilik study..memang dari dulu Ibu idam nak bilik study khas..ala-ala library kecil gitu..hehe..lagipun takde makna Ibu nak sapu dan mop balcony tu hari-hari..hukhuk..untuk renovate tu..Ibu upah kontraktor kawan Ayah..okla..die tak berkira sangat..siap tolong pasang tiles depan umah free lagi (baru Ibu tau upah pasang tiles tu beribu..huhu)..kira semua cecah 30k la juga (bengkok Ibu dibuatnya tau)..tapi kalau kat kontarktor Cina diorang minta dekat 50k..hukhuk..

Berdasarkan checklist Ibu..banyak nak kena beli..adeh pening rupanya nak masuk rumah ni..dari grill, tiles, cat, peralatan dapur..boleh tahan sakit kepala..tu memang Ibu tak fikir pasal perabot lagi..memang kami nanti masuk rumah kosong..tak mampu nak beli perabot lagi..huhu

Nasib baik Ibu tahu pasal Homedec..dapat a few things dengan harga murah..Ibu beli set dapur Rinnai (hood, hob, oven) dengan harga RM3100, kabinet (dapur dan untuk 4 bilik) dalam 10k dan voucher dari Floor Depot dapat 50%..kira berbaloi la..nanti bulan 10 ada lagi Homedec..time tu boleh la pergi usha perabot pula..(harap-harapnya..aminnn)..



Kemudian Ibu dan Ayah banyak pergi warehouse sales untuk beli benda kecil-kecil (tapi mahal reganya huhu) macam barang-barang bilik air dan dapur. Untuk lampu dan kipas kitaorang jumpa satu kedai yang murah..nanti Ibu post lain kali pasal kedai tu..walaupun jauh tapi berbaloi pergi..

Menariknya dari pengalaman ni adalah Ibu sekarang dah tau sikit-sebanyak pasal hal rumah ni..jenis-jenis lampu, kabinet apa semua..kira bila g kedai dah boleh tahu harga tu murah atau mahal..kira ilmu baru la juga..hehe..ok nanti Ibu post pasal pengalaman membeli barang-barang untuk rumah pula..till then..

    40 kawan BabyIbu berkata-kata..:

    Mrs.R @ Emi said...

    hm..peningkan kalo nk renovate n masuk umah baru...
    emi pon still cari rumah..kalo boleh nk yg 1tingkat je...
    nnt dh siap psg kabinet sume yana tunjuk kt kitorang tau

    Elyn said...

    dh mule duk umah baru tu ke???

    tHrEE oF us said...

    wah.. rumah baru.. best²!

    eiNa said...

    banyanknya RM RM RM kena guna..huhuu...
    bila pindah masuk yana?

    naurah makwa said...

    kos renovate mmg mahal..

    PuteriSatu said...

    jangan lupa share deco mendeco ngan akak tau....

    SyahNur said...

    seronokkan masuk umah baru... tp tu la, pening skit bile time nk pikirkan utk reno.. x pe, pelaburan yg sgt berbaloi..

    ¥ α Ŋ α Đ z µ £ said...

    bestkan nak masuk rumah baru..yg tak bestnya nak keluar duit banyak buat tu ini..

    BabyIbu said...

    Emi..
    yana pn lagi suka rumah satu tingkat..senang nk sapu..huhu..ok nnti yana dah pasang yana tunjuk..

    Elyn..
    Belum lagi..tak siap lagi renovate

    ToU..
    Best2 juga..cuak pun ada..huhu

    Kak Eina..
    Tu yang sedih tu..RM terbang melayang2..pindah b4 puasa kalau sempat..

    Naurah
    Haah..mmg mahal..baru kutahu..

    PuteriSatu..
    Wokeh kak..hehe

    SyahNur..
    betul2..mmg berbaloi..

    me n de alisha said...

    salam kenal..
    wah best nyer masuk rumah sendiri...memang ada pereancangan satu hari nanti nak beli rumah...anyway selamat menghias rumah

    Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

    BabyIbu... kat manaa yea beli barang2 yang murah tue..? jgn lupa POST ekk..? nak tau gaks..

    hehehe.. tgh duk pening gaks nie nak masuk umah baru..

    mamawafiq said...

    hai bb ibu...best kan dapar umah baru sendiri.sanggup tk mkn ...asal dapat renovate umah..mama tahun lepas, duk preg, sebok buat kabinet, tp tak buat renovate besarkan dapur dll, still original la..dalam plan, kalo dapat kwsp nak buat porch ngan wet kitchen..plan dulu..kui2.anyway, congrats!!

    zh-ena said...

    bila dah siap renovate klik klik la umah baru tu..mesti cantik kan

    Zanna_MamaBatrice said...

    bestnyer dah ada rumah sendiri
    semangat nak renovate rumah sendiri nie lain sikit...ngan nak kemas sumer....bestnyerr...

    betul tu yana......kalu masuk rumah baru nie...sure pening kepala nak pikir pasai deco and RM yang keluar...tp takpe...aset sendiri kan...sure puas hati nanti

    miela77 said...

    Iela plan nak renovate umah...dah setahun tak wat gak...cik abgku nak wat sendiri...bila dia free tah...

    Mama_Aqish said...

    wah....sonoknyer dapat rumah baru...mesti ammmar gembira kan...

    oli said...

    baik renovate siap-siap sebelum masuk rumah....

    liwaniel said...

    mmg guna duit byk bila nak masuk rumah baru ni...nak renovate lagi, perabot lagi...macam2 nak kena buat

    asmaa said...

    mmg elok buat renovaten dulu baru masuk rumah...pengalaman saya mcm babyibu gak,kat umah mak mertua...berpindah randah dalam rumah...

    Mama Safiyyah said...

    bestnya dah ada umah sendiri.....kena buat housewarming ni ibu....

    Zanna_MamaBatrice said...

    suci bersih jer rumah yana tu nampak tanpa apa2 deco erk.......nanti dah deco.......meriah lerrr

    liwaniel said...

    dah lepas renovate dan deco nanti mesti cantik rumah babyibu ni...

    liwaniel said...

    kita yg dah setahun pindah rumah sendiri belum deco2 lagi rumah..hehehe

    oli said...

    lepas dah deco, buat housewarming...

    me n de alisha said...

    wah mesti best kan, nak deco rumah baru...??

    me n de alisha said...

    anyway nanti jangan lupa tempek entry pasal deco rumah baru yer...tak sabar nak tengok hasil decoration nyer...

    Sherry said...

    renovate, yg kena buat sblm masuk rumah if not leceh nanti

    Sherry said...

    mmg rumah baru pun kena decor, macam gate, pintu, kitchen. penting ni.

    asmaa said...

    seronoknnyer dpt hias rumah secantiknyer ikut citarasa rumah impian...

    azzamoro said...

    xsaba nak pindah umah sendiri jugak

    Anne said...

    bestnye dapat dok umah sendiri ..

    me n de alisha said...

    berbaloi kalau renovate rumah sendiri...

    Anonymous said...

    Salam Ibu,

    Wah first time nak komen ni...
    Nak tanya la. kat mana tempat yang ibu kata boleh beli barang elektrik murah tu eg kipas. Kita pun tengah nak renovate rumah, so if you dont mind sharing the info...tq ekkk

    mama_adam said...

    wah..best la. boleh la kasi info skit. kat ne tempat brg2 murah skit

    Baharuddin Che Din said...

    kat ne prabut2 murah eh? sbb nk masuk umah baru bulan depan, nk kawen hehe. pastu raya dh dekat. nk wat openhouse hajatnya. bnyk blanja ni kalau nk pnuhkan rumah ngan prabut.

    linglong said...

    aikkk.. Ni new life ni! Kena la new new sume benda pon.. Haha klau dlm bajet, beli je sume peralatan/perabot yg baru.!

    Tok Man said...

    kalau tade bajet, bli je ansur2. kat courts boleh buat. aku dulu bli ansur2 je ngan courts. okay je smpai la ni. lani pon depa dh bnyk polisi jaminan bagai utk customer. http://www.courts.com.my/promise.html

    Ahli Parlimen said...

    hahaha.simpan je la duit dulu.beli cash takpayah berhutang. wat penat je brhutang bayar installmen

    Encik Topeng said...

    nak beli cash, bli je prabot 2nd hand. murah trus boleh bawka balik. haha

    Baharuddin Che Din said...

    promosi raya courts pon dah start. boleh la bli brg2 nk isi kat umah nant sblm raya. hehe. ansuran pon takpe janji bayar okay. rasanya takde mslh kot. lgpon brg2 mcm pti sjuk tu kena ada kt umah nanti kalau x susah.

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
    Widget By Devils Workshop