@ Cara Atasi / Kurangkan Ruam Panas

Thursday, June 18, 2009

Terima kasih banyak-banyak pada yang sudi memberi petua-petua untuk atasi ruam panas..Ibu akan cuba..tak tahan tengok Ammar asyik garu je..huhu..ini Ibu compilekan semua petua hilangkan ruam panas untuk pengetahuan semua..

1. Sapu tepung ubi
2. Bedak merah Agnesia
3. Sebamed
4. Bedak cornstach pureen
5. Calamine lotion
6. Earth Mama Bottom Balm (BebeHaus One Utama or thelilcaliph online store)
7. Krim ELOMET
8. Mandikan dengan daun bayam berduri
9. Pasang Aircond


Emm sebenarnya last week dah nak beli bedak Agnesia tu tapi Ayah silap beli..beli Aiken..jadi pakai jelah dulu..petang ni Ibu nak cuba petua no satu tu dulu (petua paling murah..hehe..ekonomi meleset ni)..kalau tak menjadi baru buat yang lain..

Masa Ibu bawa Ammar jumpa Dr..Dr bagi nasihat suruh pakaikan Ammar baju singlet/nipis dan tidurkan dalam aircond (tapi rumah Ibu tadak aircond..camne..huhu)..Dr bagi dua cream (tak tulis pula nama apa)..tapi dah 3 minggu tak hilang juga ruam..huhu..jadi terima kasih sekali lagi pada semua..boleh try petua-petua yang ada..

P/s: Ammar cakap tenkiu to Auntie semua..mmuahhh

21 kawan BabyIbu berkata-kata..:

Mrs.R @ Emi said...

yana..bedak agnesia botol kecik rm3.50 je kot :)
tp i ada baca tepung ubi mmg berkesan..cuma xpenah try

zh-ena said...

tepung ubi mmg berkesan sbb mak pernah buat kat adk bongsu

suri said...

saLAM,

Saja nak kongsi tips. Anak saya pun hari tue naik ruam sangat banyak. Pakai cream doc mmg tak brape nak berkesan. LAst2 saya try bedak agnesia yg boto merah and kalu rase thg hari macam panas sanagt saya mandikan anak, and pakai bedak tuh. agak kerap jugak pakai kan bedak kat anak especially bile dia dok buas bermain cause nanti badan panas, yg penting mandikan dia kerap daripada biasa. Alhamdullilah dua hari je dah nampak perubahan yang ketara...
so semoga ammar sembuh dari ruam nyer..insyallah ;)

azzamoro said...

good luck.. if berkesan bitau aku..

kambingbujang said...

tepung ubi ni bgus sbb dier natural source. kl bedak tkut ader talc yg bahaya..

please refer below link for more details
http://www.preventcancer.com/consumers/cosmetics/talc.htm

oli said...

good info
sofea memang ada masalah ni

Mama Safiyyah said...

kak, elomet tu sangat bagus tp tak leh pakai selalu and kalau pakai pun nipis je ye....sebab ada steroid.....anak saya pakai untuk eczema....mmg bagus tp jgn tebal sgt

oli said...

mama safiyyah,elomet tu nak beli kat mana? anak saya pun ada masalah eczema...

liwaniel said...

alhamdulillah irfan jarang2 sgt kena ruam macam ni

asmaa said...

ada bbrp tip kat bbyibu sy pernah cuba kat syifa', baru jerk baik dari ruam..skrg naik ruam semula...huhuhu

miela77 said...

Baby Qis still having same problem..

miela77 said...

Dah try 3 cara.

1. Bedak medicated powder Pureen
2. Gel Gamat Luxor
3. Aloe Vera

miela77 said...

mama syafiah...nak tau gak leh beli kat mana omelat tu.. mana tau berkesan tuk baby qis..

Zanna_MamaBatrice said...

sensetif kulit ammar erk

Zanna_MamaBatrice said...

erm.....kalau zana ler.....jgn pakaikan baju2 yg jenis kain tebal...pakai baju yg serap peluh and then jenis lubang.....insya allah kot kurang sikit ruam nyer tu

Mama Safiyyah said...

oli,

elomet kat farmasi pun ada.....tp saya dulu paed yg kasi.....sapu sekali sehari je waktu mlm and nipis2 je sebab ada steroid...tp sgt berkesan utk eczema

Puan Iza said...

mcm2 cara ada...

Puan Iza said...

bedak agnesia tu mmg bagussss....

Mama_Aqish said...

sama lah cam aqish memang cepat berpeluh pastu mula la jadi ruam....TQ la yana bagi info pasal ni SHARING IS CARING

armouris said...

info tentang ruam panas di SIHAT SELALU - Ruam Panas

SeputihSalju said...

tq info nih.. anak sy tgh ruam sekarang nih.. try guna tepung ubi tp still ada lg ruam... nak try bedak agnesia plak.. hrp2 ok lps nih..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Widget By Devils Workshop