@ Nak sambung Masters?

Monday, June 22, 2009

Ramai yang tanya Ibu pasal nak sambung belajar..meh Ibu explain sikit daripada pengalaman Ibu..Ibu amik course Science Computer so maybe vary skit la kalau yang course lain..

Part Time versus Full Time

Part Time
Kebanyakan kelas part time dibuat sama ada hujung minggu atau malam hari bergantung pada universiti..sesuai untuk orang yang bekerja (mungkin nak amik masters in Business bagi nak masuk pengurusan atau cikgu cikgi)..
Pro: Tugasan lebih ringan (sebab buat sambil bekerja maka lec pun consider sikit)
Cons: Masa untuk siapkan Masters lebih lama kerana satu semester tak banyak subjek boleh amik..

Full Time
Kelas macam biasa..subjek ala-ala macam subjek final year..banyak research nak kena buat..sesuai bagi yang betul-betul nak masuk bidang akademik..
Pro: Akan habis on time or lagi cepat
Cons: Tugasan banyak ya amat..huhu..

Full Course versus Mixed Mode Versus Full Research

Full Course
Full Course ni maknanya macam kita degree dulu..semua kelas je..kalau bidang Sains Komputer nanti adala kelas projek (ala-ala projek fnal year)
Pro: Banyak belajar ilmu baru (sangat sesuai untuk yang nak tukar course atau cikgu-cikgi)
Cons: Tugasan banyakkk..dan kurang skill research

Mixed Mode
Mixed mode ni die campur..separuh kelas separuh buat research..(contoh 18 kredit kelas dan 18 kredit research)
Pro: Boleh belajar dua-dua..belajar ilmu baru dalam kelas dan belajar buat research
Cons: Mungkin amik masa lama sebab kena habiskan kelas lepas tu kena buat research

Full Research
Ini sesuai untuk yang dah ada tajuk untuk buat research..selalunya RA ke senang amik full research sebab dah tau nak buat apa..
Pro: Banyak skill research belajar dan master lebih valuable
Cons: Akan amik masa yang sangat lama kalau kurang skill research or tak paham tajuk..satu lagi kita akan specific satu tajuk sahaja..tak dapat ilmu area lain..

Semua bergantung kepada kehendak dan keperluan masing-masing..dan kena check juga..
  • Universiti mana nak pohon (lain universiti lain caranya - pengkhususan ada di universiti mana)
  • Kedudukan kewangan (Full Time or Part Time)
  • Kalau yang buat research..carilah Supervisor yang baik dan bagus..ni akan banyak membantu..
  • Semangat kena tinggi (lebh-lebih lagi kalau yang dah berkeluarga)

Apa-apa pun Ibu having a very good times masa amik Masters kat UKM dulu..belajar banyak sangat ilmu baru..rindu sangat nak belajar sana lagi..Sha, Zen, Ani, Izan, Mai, Nurul, Anis..antara rakan seperjuangan dulu..miss u all so much..chayookkk!!!

P/s: Sangat rasa bezanya belajar zaman bujang dan lepas dah berkeluarga ni..chayok kena triple..huhu..cayyoookkkkkkkkkk!!!! Mari kita sama-sama berjuang..

29 kawan BabyIbu berkata-kata..:

Zuhaini said...

menariknya.. :)

zh-ena said...

teringin plak nak continue study

msapi said...

rasanya ibu tersilap date konvo. 2005 tu awal sangat... bukan ke 2008?

BabyIbu said...

Ha ah la Ayah..tu la hasil berblog pukul 3 pagi..hehe..2005 tu konvo undergrad..konvo masters 2008..peace!!!

oli said...

dari dulu lagi tak suka sekolah...hehehehehe

Mama Safiyyah said...

terasa sangat nak buat masters.....doakan mama sama ye ibu....

liwaniel said...

teringin jugak nak sambung master...tapi takut tak terbawak je nanti

liwaniel said...

mahal tak yuran master kat ukm?

Zanna_MamaBatrice said...

hu hu hu
now kalau suruh belajar
sure tolak nyerr...

Zanna_MamaBatrice said...

otak dah tepu
susah nak terima ilmu daaahhhh

Zanna_MamaBatrice said...

tp cam best jer kalu sambung study lagi......mmmmmmm
untuk kemajuan diri ok gark kan

oli said...

sy ingat nak pergi kelas menjahit ke, kelas mengait ke...

oli said...

tapi dok 'ingat' aje...
tindakan tak diambil juga...

oli said...

babyibu tau kat mana ada cikgu yang mengajar menjahit kat area klang valley ni?

miela77 said...

cik abgku pun futher study...tapi part time hujung minggu je...ok wat...

miela77 said...

teringat impianku nak sambung degree...tak lepas2...

miela77 said...

tunggu Baby Qis besar skit la jawabnya..huhuhu

Mama Safiyyah said...

bila dah ada family nak buat masters kena betul2 kuat, kan ibu?

me n de alisha said...

wah info yang bagus...

me n de alisha said...

memang ada teringin nak sambung master...tapi Alisha kecik lagi ...cian Alisha kalau mummy dia asyik sibuk je kan??

me n de alisha said...

Tapi kalau ada kemahuan disitu ada jalan..kan, kalau benda baik mesti boleh punya...betul tak??

me n de alisha said...

Nak sambung master nak amik course apa yer??

me n de alisha said...

angan-angan nak amik pendidikan ...ok jugak kan??

asmaa said...

selagi mampu study,elok sambungkan...

Puan Iza said...

nak sambung blaja?...rajinnya babyibu

Puan Iza said...

sy dh malas rasanya nk sambung blaja....huhuhu

Puan Iza said...

amik course apa ni babyibu?

Mama_Aqish said...

walaupun ah kahwin semangat nak menimba ilmu tu masih kental dalam diri yana....bagus harus dijadikan contoh....mesti ammmar berbangga mempunyai ibu macam yana kan....usia & status tak menghalang segala niat suci kita untuk sambung belajar...bak kata pepatah menuntut ilmu sampai ke negara cina(tol ke ek)

azzamoro said...

insyallah bulan 12 ni..doakan..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Widget By Devils Workshop