@ Ruam Panas

Wednesday, June 17, 2009

Sekarang ni musim panas..badan Ammar naik ruam..mula-mula sikit..lepas tu menjadi-jadi..dah ambil ubat kat Dr..tapi macam tak berkesan..Ibu selalu letak bedak jelah..kasi kurang gatal..kesian garu-garu..nak tidur pn Ibu kena usap-usap badan sebab gatal..ada sesiapa ada petua hilangkan ruam?

32 kawan BabyIbu berkata-kata..:

tHrEE oF us said...

cian ammar.. jgn garu ek.. nnt pedih~~

musim panas ni.. katanya smpai september.. huhu!! my cikBetty pon hade ruam jugak.. kt blakang leher.. kt blakang tlinga pon hade..

dh ler jenis xmo ikat rambut! arghhhhh~~~ slalunye taruk bedak merah Agnesia (btl ke eja neh? haha!!)

Mrs.R @ Emi said...

emily pon sama~ dh 2-3 klinik pegi..still the sama..
last2 try sapu bedak Agnesia yg botol merah...
alhamdulillah..yg kt badan dh ilang..lengan still ada
cuba la..

azzamoro said...

yana,

aku rase kene bawak jumpe doc la..utk dapat kan cream..

and cume ko mandikan ammar pakai sebamed.. dulu airyll kene mcm tuh aku mandikan pakai sebamed... hilang teruss

eiNa said...

hah.. ramai rupanya geng ruam ni eik..
Aira pun baru jadi 2-3 hari nih..naik kat dahi..belakang tengkuk... belakang badan..
pegi SDMC dpt sabun dlm bootol merah (taktau nama apa tp rasa mcm azza ckp tuh..sebamed..)
tp bila mandi hati2 jgn kena mata...pedih.. n dapat cream sapu jugak..
baru 3x pkaai alhamdulillah..ruam dah kurang dan makin ilang...

bedak tu.. kena rajin sapu.. jangan bg derang berpeluh selalu..rajin2 sapu bedak..

ps: bilaa nak jumpa ammar nih.lalaaa

Anonymous said...

HAI ..SAYA silent reader...
alif anak saya pun baru lepas kena ruam yg amat dahsyat...
saya syor kan cream ELOMET beli kat farmasi....
memang berkesan....
tapi ari tu alif teruk sgt smpi gi hospital...
elomet pun tak jalan...
pastu cream doktor bg bleh... doktok bg cream khas zinc oxide...

-ida- cuntodha@yahoo.com

Mrs Azmar said...

Cian Ammar..

Baby sy ms umur x sampai 1 bln aritu dh kena ruam panas 1 badan..

then bidan yg urut sy tu bagi 1 jenis bedak ni..ala2 bedak sejuk..keping2 bulat bentuknyer..
tapi nama x ingat laa..

then umah terus pasang aircond..sapu bedak tu 1 bdn..alhamdulillah hilang ruam tu..

kambingbujang said...

salam

dulu amirul pn slalu ruam..kulit dier mmg agak sensitive and slalu gak ruam.. penah ruam cam jerawat cam2.

saya just letak tepung ubi.. sampi skarang tepung ubi la bedak amirul.. mmg xder ruam lansung..

kl pg klinik normally doctor akn kasik calamine lotion.. yg ni actually tuk xnk kasik gatal...bler ltk calamine lotion, dier akn jd sejuk.

bleh la try tepung ubi, murah n jimat n mudah.. :D

miela77 said...

Salam....Baby Qis pun hadapi masalah yg hampir sama...Baby Qis memang kuat peluh, bawah pelipat leher dia macam melecet...puas letak aloe vera, cream, bedak..tak jalan..still mcm tu...siap dah pandai garu lagi..cian..sapa2 yg ada petua atau tau nak wat cam ne..please let me know..

ly said...

ni petua dr nenek, mak, n mak sdara saya la..n saya pon mmg amalkan kat my son tuh klu ruam naik,lps tuko lampin pon guna gak. try letak tepung ubi jek..ganti as bedak..even doc pon de syorkan camni..cara lame but maybe it can help..

MamaAimy said...

Petua ni saya dpt dr blogger Anik... dia bg masa ank saya kena milk rashes... mungkin blh cuba utk ammar juga...

"cuba sapukan tepung kanji/tepung ubi tu kat kulit dia. Bisanya kalau kulit anak rasa macam tak licin atau ruam tu saya sapukan tepung tu. Petua mak saya. Cubalah.. pasti tak mengecewakan."

Zulaikha Mohamad said...

Hi Yana,

Try use Earth Mama Bottom Balm..It can be found at BebeHaus One Utama or thelilcaliph online store..It is good, not just for diaper rash but for other rashes, insect bites, cut n few other things..its good..i did apply to arsyad n it works..it is very good product as it is from organic not drugs like elomet..just for info, elomet is very high in steroids, that is why senang je hilang all the rashes..but not good if we use it too often especially on the baby skin..

zh-ena said...

umairah pun kena hari tu..bg minum air kelapa sejuk skit badan dia..klu dpt daun bayam berduri rendam sekejap pastu mandikan ank kita sejuk jea badan ank kita smp ke petang, jd tak la gatal2 badan ank kita nie..mmg berkesan..

donat said...

hmm,ini mmg prob damia sjk azali. dah le segala bedak n sabun tk leh sebarangan bg damia. ubat damia mmg 1 je..air cond.huhu

PuteriGunungTahan said...

~~ sian ammar..harap cepat sembuh..eh yana..sila lawat blog sy..dpt award..hik

Marya said...

Kalo marya just letak calamite losyen beli farmasi .. sebab letak sebamed ... semua tak ilang ...

siti nurbaiya said...

ramai yg suggest tepung ubi , tapi alau lebih mudah bedak cornstach pureen pun effect lebih kurang sama

nich said...

i try bedak teddie botol putih,cosway..mmg hilang.start dari lahir smpai skg bby pakai bedak tu..

oli said...

saya nak kidnap petua...anak saya pun selalu ruam...

oli said...

harap ruam panas ammar cepat sembuh

Mama Safiyyah said...

pakaikan baju sleeveless la....cian dia

Sherry said...

sister in law I kata guna tepung rub badab masa mandi!

Sherry said...

kalau rub ada benda makna ruam panas.. kena buat sekali sebulan

Sherry said...

oh yeh lepas rub kan stick on body? then guna bapa shaver shave

Sherry said...

ya anak mmg dapat ruam panas... i dulu pun ada.

me n de alisha said...

cian amar...kena ruam panas yer...

me n de alisha said...

cuba ibu letak bedak sejuk...mungkin ruam tu ok sikit...kita pernah cuba tapi tak pernah cuba kat baby/kanak2 lagi...

me n de alisha said...

sabar yer Amar...jangan garu-garu tau nanti berkesan yer, nanti berparut pula...

Sherry said...

ruam panas sekali je keluar kan?

Puan Iza said...

cian ammar...

kalo cuaca panas, budak2 mmg cepat kena ruam panas nie...

Puan Iza said...

so, kena selalu sapu bedak...

Mama_Aqish said...

aqish pernah kena ruam yang tahap teruk...kiter just sapu cream masa dia nak tido...kekadang letak bedak aiken...tapi sekarang dah tak lagi beruam

asmaa said...

anak2 jd tak selesa bila dpt ruam dan gatal2...nak tido pun tak lena kan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Widget By Devils Workshop