@ Sapa ada maid?

Sunday, June 7, 2009

Nak tanya pendapat korang..yang ada pengalaman ada maid..

  1. Bila makan, adakah korang makan bersama-sama? atau maid makan kemudian?
  2. Bila shopping..adakah korang bawa maid sekali?
  3. Pukul berapa maid bangun dan tidur?
  4. Pasal gaji..adakah korang bayar cash bulan-bulan atau lump sum (betui ka eja ni?)..?
  5. Kalu balik kampung..maid tinggal kat rumah ke bawa sekali?
  6. Maid panggil korang apa? Husband korang?

Ibu yang baru nak belajar ada maid..huhu..

19 kawan BabyIbu berkata-kata..:

sWeEtdARLinG said...

bg pendapat saya, kita kena layan maid macamana sebaeknya supaya dia dapat layan anak2 kita juga sebaeknya..

saya akan pelawa maid makan sama2.. tapi kalo terpaksa kena jaga anak, so dia kena tengokkan dulu..

saya akan bawak maid even pi holiday, selain tuk jaga anak2 kita jugak, bonus laa sekali bawak dia jalan2 (ada gak maid saya dulu jenis tak suka berjalan, tension wooo)

gaji mmg bagi lumsum kaloo jenis yang cuti tiap2 bulan, tapi maid sekarang mmg taknak cuti so dia suh pegangkan dulu gaji dia, sampailah dia nak cuti nanti...

panggilan: maid panggil saya KAKAK, but hb kena panggil TUAN... yang ni takleh toleransi jerr... memang seharusnya kena ada jurang antara mereka.. jangan sekali2 membuka ruang itu.. maka berpesan2 lah kepada hb supaya menjaga maruah diri & maruah ANAK2...

itu jer dapat bantu.. ada orang ckp jgn bg muka.. jgn manjakan, tapi saya tak peduli.. bagi saya, buat baik di balas baek.. buat tak baek, anak2 kita macamana kalo kita takde?

PadNani~~{@ said...

Salam baby Ibu,

try to answer d Q..

1.Bila makan, adakah korang makan bersama-sama? atau maid makan kemudian?
-makan kemudian (dia yg tak biasa)

2.Bila shopping..adakah korang bawa maid sekali?
-jarang bawa

3.Pukul berapa maid bangun dan tidur?
Bangun 6-6.15am
Tidur 11-12pm
(tapi bukan keje sampai mlm)

4.Pasal gaji..adakah korang bayar cash bulan-bulan atau lump sum (betui ka eja ni?)..?
-bulan2 (my maid mmg off every friday..so dia need money )

5.Kalu balik kampung..maid tinggal kat rumah ke bawa sekali?
-Kami balik Msia, dia tinggal kat Oman..tak bawa, jimat tambang :P

6.Maid panggil korang apa? Husband korang?
-panggil saya- Madam, hubby- sir

Mama Safiyyah said...

assalamualaikum.....

saya dah ada maid dekat 2 tahun....tapi sebelum2 tu kakak2 mmg dah pakai maid.....dalam family kitorg dah lebih dari 20 maid bertukar ganti......
mula2 jawab soalan ibu dulu ye.....

1.Bila makan, adakah korang makan bersama-sama? atau maid makan kemudian?
maid makan kemudian

2.Bila shopping..adakah korang bawa maid sekali?
tengok keadaan...biasanya tak bawa

3.Pukul berapa maid bangun dan tidur?
bangun kul 5 pagi, tidur seawal pukul 9 malam, paling lewat pun kul 11 (tp sgt jarang tido lewat)

4.Pasal gaji..adakah korang bayar cash bulan-bulan atau lump sum
saya buka akaun nama saya, masuk every month dalam tu tapi buku akaun dia yg pegang...kalau dia nak, dia akan mintak

5.Kalu balik kampung..maid tinggal kat rumah ke bawa sekali?
saya takde kampung...kalau balik KB pun kena dok hotel sebab umah makcik2 tak muat-so mmg tak bawak maid...kampung husband kat mekah, lagilah tak bawak coz banyak belanja

6.Maid panggil korang apa? Husband korang?
panggil saya kakak, panggil husband encik

setakat pengalaman kitorang se-family, tengok jugak maid tu dr mana...kalau maid indon, mmg kena ada limit buat baik tu....sememangnya jarang sangat jumpa yang bila kita buat baik, tak naik kepala......daripada berpuluh yg kitorg pernah ada, seorang sahaja yang tak naik kepala bila dibuat baik.....bukan nak suruh buat jahat kat diorg, mmg kita layan diorg baik, tapi ada limitnya...
maid family saya mmg kitorg tak kasi keluar sendiri...kalau diorg nak beli barang ke apa ke, kitorg akan kumpulkan all the maids (sekarang ada 4 maids dlm family saya) dah hantar to tempat diorg nak pi (giant atau pasar malam atau carrefour) and diorg boleh jalan sendiri...after 3-4 jam, kitorg akan pi ambil semula kat tempat yg dah dijanjikan...

mungkin ada yang rasa kitorg kejam, tapi kami dah serik terkena dengan macam2 perangai maid....

good luck ya ibu...

Mama Farish said...

1. Bila makan, adakah korang makan bersama-sama? atau maid makan kemudian?
- makan kemudian

2. Bila shopping..adakah korang bawa maid sekali?
- tgk keadaan...g pasar bwk maid..kalau g jalan2 dgn anak2 maid dok umah

3. Pukul berapa maid bangun dan tidur?
- kol 630 ke 7 dh bangun..tido bila keje siap..slalunya lepas makan malam maid dh lepak tgk tv dh..tgh hari sambil2 lipat kain sempat lagi layan tv...xkisah la..janji keje siap..

4. Pasal gaji..adakah korang bayar cash bulan-bulan atau lump sum (betui ka eja ni?)..?
-lumsum

5. Kalu balik kampung..maid tinggal kat rumah ke bawa sekali?
- bawak skali

6. Maid panggil korang apa? Husband korang?
- saya panggil kakak, hubby 'bapak'.

Elyn said...

jwpn:

1. Kalo makan seeloknyer suruh die mkn kemudian ini yg saya buat so maid ade perasaan respek sikit kat kite.

2. Shopping terpulang la kalo bawa die, bule dia tlg tgkkan anak. Kalo x bawa kene make sure keje apa die kene buat kat umah.

Saya x pernah lai tgglkan die sendiri die umah sebab tkt kang die buat mcm2 yg saya x mo pikirkan la. Cnthnyer selongkar brg2 lam bilik kite or larikan diri dr umah. Sapa tau kan??

3. Weekdays bgn koi 6. Kalo weekend paling lmbt bgn koi 7 la. Sebab org kat umah pun sambung tido lepas subuh huhu.

4. Saya bayar gaji die bulan. Sebab once a mnth die akan cuti blk umah makcik die.

5. Kalo blk kampung yg x perlukan naik flight mmg hangkut la. Tp saya pun x de kg heheheh.

6. Dia panggil saya kakak n hubby abang. Even die panggil abang.... kuasa besar pada hubby. Mmg die x brani mntk apa2 pada hubby!!!

Sebenarnyer ade maid bkn la kite nk kulikan die. Tp pengalaman saya ade maid sejak kecik, kalo kite buat baik sgt pn dierang pijak kepala.

So u kene berpada2 la nk baik dgn die. Lagi satu, kene pesan kat die..... cerite laki bini u all lam umah jgn bawa keluar!!! Kdg2 maid ni suka jaja keluar bila dh ade kwn.

Owh lai satu jgn bg die berkwn ngan org sekg dierang kang makin pandai plak. Akal panjang!!

nadnye said...

Bila makan, adakah korang makan bersama-sama? atau maid makan kemudian?
Kalau kat rumah mmg makan dulu, sebab dia kene jaga baby..
Kalau kat kg, maid dulu dia makan sekali.. yang sekarang nie mmg taknak makan sekali..

Bila shopping..adakah korang bawa maid sekali?
Biasa mmg tak bawak.. sebab dia mmg tak suka ikut, lagipun nak privacy dengan family juga.. tapi sekali sekala bawa juga pergi makan..

Pukul berapa maid bangun dan tidur?
6 pagi dah bangun, 9 mlm biasa dia dah naik atas bilik.. kalau hari tak kerja 6 lebih...
sebabnya biar dapat tido yang cukup jadi pagi-pagi bole bangun dan tak mengantuk masa nak jaga baby...

Pasal gaji..adakah korang bayar cash bulan-bulan atau lump sum (betui ka eja ni?)..?
Sebab dia mmg tak keluar mana2 jadi duit gaji asingkan dalam bank lain.. cukup bulan transfer duit (a portion) ke kg dia..

Kalu balik kampung..maid tinggal kat rumah ke bawa sekali?
Dia ikut sekali.. sebab dia takde sapa kat sini

Maid panggil korang apa? Husband korang?
Saya dia panggil Kakak walaupun dia lebih tua dariku..
Husband panggil , Encik..

Maid nie ikut nasib jugak.. kadang layan baik pun dia nak buat hal dia buat juga.. sebaik2nya buat la solat Istikharah bila nak pilih yang mana satu ..

~ As ~ said...

1.Selalu panggil makan sama-sama tp klau kena tgk baby, tgk baby dl lah baru makan..

2.klau kuar shoping or holiday, mmg bawa sbb blh tlg angkat barang ke apa ke...

3.Gaji sy simpankan, klau nak pakai baru ambil or nak kirim balik kg.

4.Maid pggil saya kakak, panggil Hubby "Ayah Azam"

azzamoro said...

Jawapan aku lak..

1.Bila makan, adakah korang makan bersama-sama? atau maid makan kemudian?
-lepas kitorg makan, baru dia makan

2.Bila shopping..adakah korang bawa maid sekali?
-kdng2. tapi jarang gile aa.

3.Pukul berapa maid bangun dan tidur?
Bangun 6.30 - 7 am. Tidur - kol 11 mlm

4.Pasal gaji..adakah korang bayar cash bulan-bulan atau lump sum (betui ka eja ni?)..?
bulan-bulan bank in dalam acount dia.

5.Kalu balik kampung..maid tinggal kat rumah ke bawa sekali?
Bawak skali. Leh kemas umah kat kampung skali. Hehe

6.Maid panggil korang apa? Husband korang?
-panggil aku - kakak, panggil afiz-encik

ko dah dpt maid kah?

kacip_patimah said...

nak jwb jugak, base on experience

Bila makan, adakah korang makan bersama-sama? atau maid makan kemudian?
- selalunya dia akan kemudian esp bila hubby ada but depends klo hubby suh mkn sekali tp jarang la

Bila shopping..adakah korang bawa maid sekali?
- tgk shopping ape, klo shopping barang dapur jarang sgt bwk coz susah nak membeli (kesian kat baby) tp klo juz window shopping ke, bwk je its bonus for her utk jln2

Pukul berapa maid bangun dan tidur?
Pasal gaji..adakah korang bayar cash bulan-bulan atau lump sum (betui ka eja ni?)..?
- normally weekdays dia akan masuk tido around 10-10.30 (depends if hubby balik kerja lambat then tido agak lambat la). bangun tido lak dlm 5.30 AM to prepare breakfast plus kemas apa yg patut since once i dah g kerja, dia kene look after my baby (x blh tinggalkan baby sorang2)
- gaji pulak i'll make sure bayar monthly, cuma x bagi dia pegang cash. so, i'll bring her to the bank to deposit to account (ada 2 nama, majikan n maid) so bila nak kuarkan duit or masukkan duit both party kena ada sama

Kalu balik kampung..maid tinggal kat rumah ke bawa sekali?
- klo balik kg, i'll never let her stay at home alone (takut benda yg bukan2 berlaku... mintak dijauhkan)

Maid panggil korang apa? Husband korang?
- my maid called me PUAN and hubby TUAN (to show some respect and create boundaries)

** so far, my maid alhamdulillah jaga my son ok, jaga umah, solat n tingkah laku pun ok. yang penting as majikan and sebagai manusia kita patut jaga dia sebaik mungkin. for me, sy anggap dia seperti saudara sendiri but still jurang tu kena ada sbb kita yg bayar gaji dia, kene tegas dlm lembut. i'll try my best dgn cara telefon anak2 dia di indon once a month, tulis surat+gambar utk suami n anak2 dia, 2 bulan sekali belikan dia brg keperluan (jgn mahal2 nnt dia demand plak), borak2 dgn masa masak tu so that dia xterasa terasing, sunyi. sometimes borak dgn dia pasal anak2 dia, pasal life dia kat sana n yang penting layan dia as human being coz dia yg jaga anak2 kita

Yatie said...

Bila makan, adakah korang makan bersama-sama? atau maid makan kemudian? MAID MKN LATER

Bila shopping..adakah korang bawa maid sekali? DEPENDS

Pukul berapa maid bangun dan tidur?
5.00AM BGN KEMAS RUMAH, TIDO KUL 9PM

Pasal gaji..adakah korang bayar cash bulan-bulan atau lump sum? DEPENDS KALO DIA MINTA ANTA KG TERUS TT THE MONEY SIGN THE PAYSLIP. SELEBIH SIMPAN JGN BG KAT DIA.

Kalu balik kampung..maid tinggal kat rumah ke bawa sekali? BWK

Maid panggil korang apa? Husband korang? MADAM, SIR

SEKIAN WASSALAM..
p/s selalu beli kat dia brg walaupun murah tuk amik hati, setakat suar murah2 tu tak payah la tolak gaji dia kalo dia minta beli.. hehehe

BabyIbu said...

wah..banyak pengetahuan baru..terima kasih sudi share..muah2..
p/s: malam ni baru g jemput maid..

mummy_adam said...

1. kiteorg makan dulu, maid makan kemudian.. gilir2 jaga adam..
2. suka hati dia.. nak ikut jom..xnak ikut doklah umah..
3. bangun 6am and tido 10-11pm
4. gaji..end month masuk acct.. kalau dia nak cash baru bg..kalau x, bank in jer..
5. biasanyer bawak..boleh tolong2 jaga adam.. or apa2lah yg perlu
6. Cik and Pak.. mula2 panggil puan, tp sya larang..mcm kelakar plak bunyi yer..

ngan diorg nie kita kena tegas, baik xpe tp kena tegas n awal2 lagi2 bgtau apa yg boleh and xboleh.. kalau x diorg nie ikut suka hati diorg jer..

pastu jgn bg dia ada geng.. nnt mcm2 hal jadi nyer..

kebanyakan maid nie degil..so kena rajin mengajar n sabar lah.. coz diorg nie bukan degil jer tp cukup ngan keras kepala sekali..

happymoonbeam said...

Bila makan, adakah korang makan bersama-sama? atau maid makan kemudian?
Nope, maid kami makan kemudian. Tapi kalau lauk sikit or sangat sedap haha, kita memang siap2 asingkan untuk dia awal2, kang kempunan pulak.

Bila shopping..adakah korang bawa maid sekali?
Tengok tempat - kalau nak shopping barang dapur kat Giant/Tesco, tak ikut, sebab nanti dia sibuk tersesat ke tempat pakaian (dia suka bershopping baju sebab budak muda kan). Jenuh nak mencari. But sometimes, kalau shopping tu, we bring her along anyway - especially kalau dia dah lama tak keluar. Biar dia ada chance to berhibur and tengok dunia luar sikit. Yela, dia pun manusia jugak kan.. :-)

Pukul berapa maid bangun dan tidur?
Maid saya bangun pukul 6.30. Tidur - depends. My maid likes to write in her diary, so kadang2 she sleeps late. But usually, by 10.30 memang dah masuk bilik la.

Pasal gaji..adakah korang bayar cash bulan-bulan atau lump sum (betui ka eja ni?)..?
Gaji bayar bulan2 masuk akaun saya (akaun yang tak pernah guna). Bila dia nak guna atau suruh hantar balik kampung, kita keluarkan. Very important to track duit masuk keluar, so seboleh2nya make sure dia aware of balance at all times.

Kalu balik kampung..maid tinggal kat rumah ke bawa sekali?
Usually bawak sekali. Unless tidur kat hotel. Sebab kalau tak, kena ambik extra room, dan menjadi double costnya nanti.

Maid panggil korang apa? Husband korang.
Maid panggil saya "Ibu", husband dia panggil "Bapak".

Good luck with your new maid. If she's Indonesian, be kind but firm. It's true what they say, sometimes kalau kita baik sangat, they tend to forget their place. Bukanla kita nak dia hormat tunduk2 memanjang, but at the very least, dia kena respect la kita jugak, dan tak sesuka hati buat apa yang diaorang nak. Trust me, dah kena banyak kali dah. Once they feel they are a bit more than just a maid aka part of the family, susah nak revert balik. Dan start la buat perangai. Memanjang kita jadi irritated, husband naik penat dengar kita membebel - dan dosa kita pun bertambah tak pasal! :-)

donat said...

hmm,bestnye ade maid..cikgu mcm aku neh,keje half day je over tak klu amik maid?hehe,mcm over jgn kan..anak br sorang.tgkle klu anak dah 3-4 org,tk larat nak kepung..aku pun nak amik maid..huhu

Mama Safiyyah said...

kak....macamana maid? ok ke? dia dr mana?

me n de alisha said...

wah, kita takda pengalaman ada maid, nak amik cam tak perlu pulak...Alisha nenek dia yang jaga, nasib baik ada mak yang duduk dekat..kalau tidak haru jugak nak hantar Alisha kat babysitter...hu tak snggup nak hantar...

me n de alisha said...

so ibu dah ada maid ke sekarang ni??cerita lah sikit pengalaman tu...

miela77 said...

Pada daku, maid nie depends pada kita..kalau baik kita layan dia, baik la gak dia ngan kita.

Zanna_MamaBatrice said...

mmm
x tahu ler yana
coz' xde pengalaman amik maid
tapi rasanyer...
kita kena layan mereka sepatutnya mereka...
ada batas and perikemanusiaan pun jgn lupa gark kan...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Widget By Devils Workshop