@ Bayi + Bahasa

Tuesday, July 21, 2009

Dapat dari my mak cik..penguasaan bahasa bayi..tapi ini depends pada bayi juga..lain bayi lain progressnya..jangan paksa die pula kalau tak mencapai level tertentu..bayi kan perlu their own time to adapt..ini just sebagai rujukan..

Perkembangan Penguasaan Bahasa

0 Bulan
Biasanya menangis

1 Bulan
Menghasilkan bunyi berlainan ketika lapar atau sakit.

1 – 2 Bulan
Menghasilkan vokal seperti ‘ah’

2 – 4 Bulan
Berupaya menghala ke sumber bunyi manusia.

4 – 6 Bulan
Menghasilkan bunyi seperi ma, da.

6 – 9 Bulan
Berupaya mengabungkan bunyi yang sama dan mengulangnya seperti mama..mama...papa..papa..baba..baba..

9 - 10 Bulan
Gemar meniru bunyi orang lain.

11 -15 Bulan
Berupaya meniru suku kata yang senang.

12 Bulan
Berupaya menyebut dua perkataan berlainan.

13 – 18 Bulan
Berupaya menyebut tiga perkataan berlainan.

17 – 24 Bulan
Berupaya menamakan objek biasa yang terdapat dalam gambar.

18 -21 Bulan
Berupaya mengabungkan perkataan-perkataan mudah menjadi frasa.

23 -24 Bulan
Berupaya menggunakanfrasa atau ayat-ayat yang mudah

11 kawan BabyIbu berkata-kata..:

miela77 said...

makacih...daku take note...tapi daku cam ada berita gumbira je...patutke? huhuhu

BabyIbu said...

Berita gembira apa tu k iela? (kepochi ni..hehe)

zh-ena said...

mmg sentiasa pantau perkembangan bby2 kita kan

asmaa said...

betul tu,lain bayi lain perkembangannya...

thanks babyibu...dpt mengingatkan saya semula dalam memberi didikan pada anak2...kkdg terlupa ...hehehe

Elyn said...

wafiq tgh gigih sebut kak kak kak..... mummy tah bile die nk sebut hihi

Puan Iza said...

bagus info nie....

eezah said...

leh simpan sebagai rujukan..kita dah 7 month..tq..

Anne said...

thanks untuk info2 yang berguna..

me n de alisha said...

thanks for ur good info ya...

Zanna_MamaBatrice said...

take note
he he he...
selalunyr baby yg dah 18 - 24 months dah leh gabungkan 2 patah perkataan kan yana...ngeh ngeh
pastu bising ler depa pot pet pot pet

Mama Safiyyah said...

betul betul betul

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Widget By Devils Workshop