@ Bibik Bikin Panas

Friday, July 3, 2009

Em ramai yang tanya pasal bibik Ibu tu..em ikut hati malas nak cerita..alkisahnya bila Ibu pergi kerja..Ibu akan hantar Ammar dan bibik ke rumah MIL..kira siang di rumah MIL..malam kat rumah la..namanya Ani..lupa pula nak snap gambar die..kalau tak leh korang kenal sama bibik bikin panas itu..huhu

Mula-mula kerja okla..bibik ni agak slow+blur orangnya..umur lewat tiga puluhan..Ibu kata tak pelah..dia baru belajar..so seminggu tu slow-slowla..Ibu kasi kerja sikit-sikit..bukan banyak pun kerja sebab rumah pun cinonet..cuma pagi-pagi kena bangun kul 6 mop lantai dan sapu before Ammar bangun..tu pun ada ke die sapu sampah dalam gelap (die buka lampu dapur..tempat lain tak buka)..patut la lantai macam tak cuci je..adeehh..

Pastu g rumah MIL..kerja kat rumah MIL..jaga Ammar je sebab MIL ni jenis tak suka orang buat kerja die..siap tidur petang tau bila Ammar tidur..pastu bila balik kerja..kerja cuma basuh baju, lipat baju dan kemas mainan Ammar je..(makan siap kitaorang bawa die makan luar tau)..

Masuk minggu kedua..dah banyak insiden jadi..

Kes 1:

Ibu belikan kek swiss roll (yang Erra iklan tu)..suh bibik bawa bagi kat MIL..untuk Ammar la ni..die pun kata ok..tiap-tiap hari balik rumah..cerita kat Ibu kata Ammar suka makan kek tu..makan habis..Ibu pun kata"iye..bagusla..nanti beli lagi.."..Sebenarnya bila tanya MIL..MIL kata bibik kata Ibu beli kat die..die makan sorang-sorang..kat Ammar langsung tak bagi..tak ke panas hati Ibu ni..

Kes 2:

Petang-petang bibik akan bawa Ammar jalan-jalan naik stroller..satu hari bibik jumpa la geng die dari Bandung..sejak hari tu..pukul 5 bibik akan bagitau MIL kata Ammar nak pergi jalan-jalan kat taman..sebenarnya nak pergi menyembang..itu takpe lagi..pastu satu hari sebab asyik menyembang..abis badan Ammar diketit nyamuk..bila Ibu tanya..bibik kata MIL yang bawa Ammar jalan sampai jadi camtu..kali ni MIL yang panas..

Kes 3:

Dua hari terakhir..bibik asyik ketiduran katanya..bayangkan Ibu bangun nak siap pukul 6.15 die pun sibuk nak mandi bagai..siap Ibu kena suruh die keluar bilik air sebab dah lewat..lepas tu kat rumah MIL die tidur petang sampai 2-3 jam..alasannya..tiap-tiap hari die kena bangun pukul 4 pagi kemas rumah..isy..memang Ibu tak tahan..

So..disebabkan kes diatas dan beberapa kes lagi (yang menunjukkan die suka cakap putar belit - apa die ingat Ibu tak sekolah ke apa!)..Ibu dah hantar die balik pada tuannya..puas hati Ibu..nasib baikla ada dua rumah..so boleh kesan tipu lara die..bayangkan kalau ngan Ibu je..mesti Ibu percaya bulat-bulat..dahla Ibu ni jenis mudah percaya..adehhh..tensen Ibu..

29 kawan BabyIbu berkata-kata..:

Puan Iza said...

eeeee...teruknya bibik tu babyibu. boleh dia putar belit cakap camtu kan.....iskhhhhh! tak suka la camni. kita iye1 jer percaya kat dia kan....

Tp yg kelakarnya, boleh dia yg mkn swiss rool tu hehehhee....org suh bg ammar dia lak yg bedal...apa daaa punya bibik....

Elyn said...

ha ni lai satu suke ckp putar belit.... agak nyer dierang ni mmg peel kot!!! errr seb baik la ammar ok je.....

~ As ~ said...

maid mmg tak blh bagi muka sangat... maid aku baru nak naik kepala aku dah warning...skrang ni kerja makin ok... mmg tak blh bagi muka...

ly said...

ish3..mmg bibik bikin pns..pns je ati dgr..suke suki die je ckp putor belit..
so maid da takdela ni.xnk carik p'ganti ke? ;)

me n de alisha said...

eee...tak sukanya bibik cam gitu, nasib baik ada orang lain yang perhatikan kalau tidak mesti tipu muslihat tu tidak terbongkar....kesian Ammar yang akan menjadi mangsanya...

Sherry said...

maid is human itulah.. kalau robot tak ada complain.

me n de alisha said...

oh ok...sekarang ni ibu dah takda bibik lah yer...baik takda daripada menyakitkan hati...

tHrEE oF us said...

ingtkan bikin panas sbb buat aksi terlampau td.. hehehe!!

Anonymous said...

adeih la..sian babyibu..tu la masalah bibik..tu i pon takut nak amik..bia la umah ku uruskan walaupon cam tongkang pecah pon..haha

mama-qaisara said...

bagus gakler indon benti anta org dorg jadik maid kt sini..camni takyah amik maid lah. ada maid tapi sakit ati wt per kan..pd kite takpela besusah payah sikit jga rumah/anak2/suami sbb tu dh tanggungjwb kita asalkan ati kite tak panas psl kehadiran org cmtu dlm kuarga kite..huhuhu

sian ammar..kalau dia dh pandai cakap,sure dia ngadu macam2 kt yana. sabarla eh.. :)

Hasliza said...

huhu..benci betul bila jadi camni kn..yg geram tu cakap tipu...nasib baiklaa ammar ok jer..

miela77 said...

teruk tul bibik cam tu...kita bayar dia apa..tak patut... mmg payah nak dapat bibik yg betul2 leh wat keje skrg nie..cubit sikit kang...depa repot...

Mama Safiyyah said...

mmg pening kalau dapat maid cakap putar alam macamtu kak....maid akak tu dr bandung yea? alamak.....mama baru nak amik maid dr bandung ni....katanya budak baru habis skolah agama....alahai......maid akak area mana? agen dok kat mana?
maid yg ada sekarang dr batang kuis, kat medan....sgt bagus...semua org puas hati....tp husband dia dah sibuk suruh balik....dah nak habis 2 tahun....so takleh sambung dah....

kak yayah plak rapat sgt ngan bibik....maunya demam jugak tu nanti.....alahaiiiii

miezaniera said...

huhuhu buruk tol perangai..elok la antor balik.sia2 je percaya kt org macam tu..mengabihkan boreh je..kesian ammar tk dpt makan swiss roll..tk patut betul eeee..

c-idah said...

pehhhhh....
putar belit punya orang!!

xleh simpan orang camtu..
kena cepat2 bertindak sebelum apa2 berlaku..

baguslah dah hantar
bibik tu balik..

kita nie bukan nak menindas
dia orang..
tp dh dibagi kepercayaan sepenuhnya
tu...gunakanlah dgn sebaiknya..
tul x?
macam2 perangai..

eiNa said...

xbelah ke derang cakap betul.apsal asek nak belit2 jer.. kut ye pun

Putra Mama said...

ssh nak crk bibik yg bgs.. kite kene tegas br diorg x naik kepala.. tp kalo dah mmg perangai die camtu, ssh gaks la..

mamalieyna said...

susah ye ada bibik..sbb kiter tak kenal die..dl2 ada la org kita dr kg yg jd maid ni..tp skrg ni lgsg takde dah...sume org indo jer..susah2...

asmaa said...

ish...suka putar-belit bibik tu yer...mujur dapat tahu perangai mcm tu...

atoyis said...

teruknyer yana bibik tu..sib baik ler duduk rumah MIL klu tak tah mcm mana tah dia jaga amar..lepas ni klu pilih bibik kena tgk betul2..susah nk cari yg sesuai ni

Mama_Aqish said...

boleh tahan bibik yana ni putar alam...sungguh dasyat sekali...zaman sekarang ni susah la nak pecaya kat orang gaji...kekadang ada yang ok majikan teruk ada yang majikan ok bibik yang teruk...kita tak tempat keje pun hati tak tenteram teringatkan anak kat rumah....

Liana said...

seram jer dengar cerita ibu nie! Tp, maid sekarang memang slow ler. Tak macam maid dulu2. PAstu maid nie kalo dah jumpa kawan senegara dia, habis ler... memang luar dalam kita dia akan cerita! Ibu tak dapat ganti maid baru ker?

donat said...

huhu,yana..mmg berisiko pun amik maid neh..weh, tak yah amik maid dah pasni,aku rs better lepas ni ang amik tips dr mak ang camne die handle umah n keluarga walaupun keje..:).aku pun nak kutip petua ibu2 kite menguruskan rmh dan tngga walaupun sibuk bekerja.baru aa btul2 supermom..hehe

mummy_adam said...

mmg geram.. diorg mmg suka putar belit pastu byk ckp.. org ckp 1, 10 dijawab nyer.. kalau my maid, i biasanye ckp smpai dia xleh ckp.. geram!!

Mama Safiyyah said...

eh....lupa pulak nak tanya.....jd sekarang ibu tak pakai bibik? agen tu bg balik ke duit ibu???

Mama Safiyyah said...

gabra pulak rasanya mama nak dapat bibik baru......

azzamoro said...

eh yana, baru baca citer pasal maid ko. dushh,.. tak boleh blah betul.. indon ni mmg tak bleh percaya.. huhu

Zanna_MamaBatrice said...

aiyooo camtu pun ada ker
tp nasib dpt kesan awal...yelah, kalu dah bab2 rajin nak menipu nie...sat2 lagi..dia buat kerja x baik plak lepas tu...

susah kan yana kalau dpt maid camtu
kita nie beria menjaga...dia plak x reti di untung.....

Anne said...

huh!ada bibik pun susah juga kan..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Widget By Devils Workshop