@ Tidur dan Susu

Friday, July 17, 2009

Dari kecil lagi Ammar tidur sambil menyusu..asal tersedar di waktu malam mesti cari Ibu untuk menyusu..kadang-kadang Ibu pun tertidur dalam keadaan menyusukan Ammar..nak ajar tidur dalam play pen..Ibu tak sampai hati dan tak sanggup pula asyik nak bangun pergi ke play pen..menyusu dan tidur balik..

Sehingga sekarang dah jadi habit pula..selagi Ibu tak menyusukan..selagi tu la dok eh eh..tarik Ibu tidur ngan Ammar..Ibu ada baca..tabiat ni actually bukanla tabiat yang buruk..malah sangat baik dalam membentuk hubungan Ibu dan anak..dan Ibu baca juga yang..pada satu masa tertentu..diorang akan berhenti sendiri perlahan-lahan bila mereka dah sedia..

Sumber

Tapi ada beberapa masalah yang timbul..

  • Ibu tak cukup tidur..sebab Ammar akan asyik jaga dua jam sekali untuk menyusu..tapi ni Ibu dah boleh handle..dah lali kata orang..(Ayah akan kasi susu botol tiap kali bangun..tapi lepas dapat botol mesti cari Ibu balik..huhu)
  • Tak leh nak buat kerja lain..kalau tidur siang..nak Ibu dok menyusu die sampai lena..last2 Ibu yang terlena..bila Ibu bangun..Ammar pun bangun sekali..adeh..
  • Ni paling tak tahan..sakit pinggang..yelah..menyusu sambil mengiring..sakit tau badan ni..sengal-sengal..hari tu pergi check kat Dr..Dr kata tulang belakang dah senget skit..mampuih den..huhu..kena banyakkan senaman kata Dr..

Jadi..apakah penyelesaian yang terbaik ye? Biar die berhenti sendiri or kita train die supaya berhenti menyusu untuk tidur? Mengikut pembacaan Ibu..benda ni bole ubah dengan train Ammar supaya mendapat sleep habit yang baik..tapi Ibu tak sampai hati la tengok Ammar nangis sambil pegang baju Ibu..huhu

Interesting quote (kalaula Ammar faham..hehe)..

"You are not a pacifier; you are a Mom. You are the sun, the moon, the earth, you are liquid love, you are warmth, you are security, you are comfort in the very deepest aspect of the meaning of comfort.... but you are not a pacifier!" -- Paula Yount

23 kawan BabyIbu berkata-kata..:

Intan said...

Eh eh...ammar sebijik sama dgn my daughter arissa, nak titun mesti nak heret skali ibu nya dan mmg selalu kalo nenen kan dia pasti sekali "terbabas" tido...he he.

Tak pernah skali pon dia lena sendiri dari newborn hingga la nie...

Part "bonding" tu mmg intan agree sangat2 :)

HudaHassan said...

amirul breastfeed sekejap jer.. dier lak jenis yg xnk menyusu sambil baring. kna duduk jer..lg parah lenguh separuh bdn..

tp satu jer amirul ni..nk tdo kt lengan mummy dier.. so ala2 tidur sambil menyusu.

eT said...

sama la ngan kes kite...heee
tetiba nyampuk kan..
salam kenal

Mama_Aqish said...

biasala biler baby dah kenyang diorang terus je tidok sambil menyusu lagi....good info

Zanna_MamaBatrice said...

mmg yana
baby susu badan nie akan build relation yg sangat rapat ngan ibu....
itu baikkan....nanti bila dia dah besar...mana2 pergi pun dia akan tetap ingat ibu dia....

tp tu arr kan
yg x sanggupnyer...tak cukup tido, sakit badan....nak biarkan, x sampai hati ler plak.....
xpelah...itukan pengorbanan seorg ibu

~~ciklinn~~ said...

linn bg BF sekejap jerk... tapi lepas nikalu ada baby lagi mmg nak buat betul2..

hehehe itulah antara cabaran nya yerk..wah linn kena siap sedia jiwa n ragalah camni.. hahaha

Mama Safiyyah said...

ibu, my sis pun mcmtu....and hasilnya, anak dia yg boy tu (yg dia exclusively bfeed) rapat sungguh ngan dia....which is good sebab biasanya anak boy tak berapa rapat ngan mak bila dah besar kan? anak dia dah darjah dua.....

miela77 said...

Salam...daku pun hadapi masalah yang sama. Tetiap malam cukup time je ... pasti baby qis mula berkonsert...nak tukar diapers...lap badan sikit2...tukar baju...wangi2...tidur nak peluk sambil menyusu...waduh2...beradun sungguh...mak daku penah menyungut kalau daku x de...ngamuk x nak tidur...pasti silap daku...huhuhu

MamaDamia said...

hmm, hang kene bg latihan tidur la kat amar tanpa ang.damia dulu awal2 pun mcm tu, tp bile diajar lame2 die pandai sndiri. so skarg damia dah ade disiplin tidur sendiri.hehe. stp hr, damia boleh tido malam tnpa jaga[skali skala jaga tgh mlm,tampar muka ateng or aku, tanda nak susu] sampaila pkl 6pg[lewat stgh jam dr aku bgn nak gi skolah]..sempatla nk siapkan diri setgah jam masa die tgh tido lg tu.

MamaDamia said...

boleh tu ditraining tido sndiri, cuma ang la..mesti tak sampai hati..sbb tak biasa biarkn die tido sndiri. ;)mamanye tu manjakan sangat..hehe,so penat badan, jgn merungut aaa..:p

asmaa said...

sama ngan syifa' lah jgk..tido sambil menyusu...saya dari anak pertama lakukan cara mcm nie...saya suka walapun lenguh tp boleh berehat ketika wkt malam...siang kkdg nyusu sambil duduk / baring tapi akan transfer dlm buai...hny nak tido mlm jerk cara mcm tu...

dari segi hubungan tu mmg rapat sesgt...

me n de alisha said...

Alahai cian ibu...itulah yang dinamakan pengorbanan seorang ibu yer...

zh-ena said...

pengorbanan seorg ibu tu..

Farah said...

for BF mother bende2 tak cukup tidur ni semua normal....kate nak the best for anak kenala sacrifice skit ye tk..

tp bab sakit belakang tu maybe awak baring postur tak betul kot..sbb saya pon menyusu sambil baring takde lagi masalah tu...ikutkan sebenarnye lebih selesa drpd menyusu duduk..

Ibu Ayra said...

liana...akak pun ada poblem sama mcm liana...sebijik.... sampai sakit pinggang nih...

Puan Iza said...

Pasni pun sy nak BF baby....:-).

Elyn said...

yana.... i masih BF kan wafiq cam u gak. terpikir gak camne la nk stop kan BF ni.

tp siang kalo i x de wafiq bule je tido, cume kalo weekend mmg siang die nk nenen. huh terbabas la tido.

blom lai mlm, dh bg sebotol susu pun nk lelap mesti ngan nenen i gak. dpt nenen x sampai 10 mnt dh lelap.

dedulu letih gak la badan ni. tp skang dh biase.

ehm so skang i pun tggu je sampai masa die x nak nenen br i stop kan.

eezah said...

elok jugak tu dapat erat hubungan anak n ibu..tapi sian kat ibu lah tak selesa..

Anne said...

dulu sy cuma BF baby 3 bulan je..pastu susu dah kering.. :(

sue said...

salam ibu ammar..my baby pun mcm ammar bf sambil baring..sakit pinggang ibu dia ni,lengoh2,agaknya sbb tu la xnaik2 berat bdn ni..letih xcukup tido kita kan..

Sherry said...

love the poem mmg bermakna!

mama-qaisara said...

sara masih lagi fully BF..and mmg diakui, dia nye tabiat pn cmni..nk ngempeng je..tak kira siang/malam.tu ok lagi.skrg ni tabiat dia, asal masuk je keta terus nk ngempeng..huhu

miela77 said...

Baby Qis still nak ajak mama nya tido sambil nyusu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Widget By Devils Workshop