@ Angkat Tangan

Wednesday, August 12, 2009


Hari Ahad lepas Ibu pergi Tesco..

Ibu nampak ada seorang Ayah ini cubit-cubit anak die..

Kemudian tampar-tampar..

Sebab budak tu meraung-raung..

nak mainan yang kat rak..

Anaknya tu sebaya Ammar..

Terkejut Ibu rasa..

Patutkan kita pukul anak sekecil itu?

Tapi memangla..

Kadang-kadang bila Ammar nangis-nangis ngada nak kuar..

Ibu pula tengah tension tulis report..

or Ibu baru kemas umah..

alih-alih Ammar pergi terbalikkan tong mainan die..

Geram la juga..

Tapi Ibu babap acan-acan je..

just nak kasi die takut..

takdele kuat-kuat..

Ibu pernah baca..

dari seumur bayi sehingga 7 tahun..

kita manja-manjakan..

dari 7 tahun hingga remaja..

masa nila kita nak didik betul-betul..

kasi garang-garang..

dari remaja ke atas..

masa ni kita kena bersahabat dengan anak..

erk apa pendapat korang?

sesuai ke kita pukul anak?

kalau anak sebaya Ammar tu?


Ni bukan nangis kena pukul tau..ni nangis nak ikut Ibu masuk toilet..apala ammar..

12 kawan BabyIbu berkata-kata..:

eiNa said...

masuk toilet pun nk ikut ek ammar..

Syaz (MamaFarish) said...

saya baru tepek entry pasal pukul anak ni...anak saya baru 11 bulan...sebelom ni kalau dh nakal sgt saya cuma babap n cubit2 manja je..xde la sampai sakit bebenor..tp mmg xjalan...kalau kita cubit2 dia bukannyer nangis pun...dia gelak je..igt kita geletek dia...

tp pada pendapat saya..cara dgn memukul anak dah xle pakai pada zaman skrg...budak2 dh cerdik...like my son...kalau saya tinggikan suara marah dia..dia akan tinggikan suara marah saya balik...tp kalau saya cakap elok2...pujuk elok2...nak pulak dia dengar...

AiNeRzA said...

melampau la tu kalo pukul anak macam tu sekali...kat public pulak tu...budak2 pun ader perasaan jugak...dia meraung tu bukan sakit sebenarnya...sebab geram lagi dipukul...

Anak-anak ni better ditegur dulu...cakap apa yg boleh dan x boleh...kekadang dia faham...kekadang x faham...kekadang buat x faham...hihihih...bila dah berkali x jugak nak dengar baru guna tangan...pepandaila nak guna tangan tu...jangan sampai orang panggil 'dera' dah ler...tapi anak kalo x ajar ngan tangan...takut jugak nanti erk...takut lagi susah nak dengar cakap....hihihi...bergantung pada mak ayah la...

me n de alisha said...

kalau kita tak suka kalau tgk orang pukul anak kat shopping complex, terjerit-jerit cam apa ntah...

Drama Mama said...

saya kalau kat luar takde pengalaman lagi lah, tapi kalau kat rumah tu kekadang ternaik tangan jugak, nakal sangat sejak dah menjadi toddler nih. tapi bila dah pukul rasa kesian plak, hug balik hehehe

Elyn said...

ammar awak jgn nanes..... wafiq teman kan awak ek. ibu masuk tilet kejap je..... leh kite main rebut2 menan......

-wafiq-

yana, i pun slalu gak pok wafiq tapi main2 la nak bg die tkt..... tapi kalo pukul beria2 tu mmg x sampai ati apa lagik tgk org camtu!!

asmaa said...

bab pukul anak nie...saya mmg garang dari hubby...saya mulut je riuh..dah tak jln baru se das :)..public, saya jegil bijik mata...hahaha...

syifa' pun mcm ammar, akn nangis bila saya masuk bilik air...

eezah said...

kalu ikut cara kita,sebenarnya anak2 ni kalu kita tak biasakn beli barang mainan kalu gi keluar dia jarang akan mintak..bila kita selalu keluar beli barang@mainan utk dia akan jadi satu habit pada anak tu.itu pndapat kita lah berdasarkan ada anak lelaki yang nakal jugak.

Hanz said...

kesian dengar kisah toddler kat tesco tu..terbayang my baby hambali sebab kira sebaya jer tu, camner ler kalau buat camtu pulak kat my own, ish2 x sanggup..

Noina said...

hish..yeke..teruknya..ayah apa camtuh..sampai ati dia.. :(

zh-ena said...

bagi ena tak sesuai la nak babap ank kita kuat2 kan..kami berdua pun tak babap umairah kuat2..selalu babap kat bontot jea sbb tebal kan drypers kat bontot tu :D

miela77 said...

Cik Abgku masa Amira kecil2 dulu slalu rotan...konon nak mengajar..last2 doktor sahkan dia mengidap ADHD tu sebab lasak luar biasa...daku kengkadang x tahan tengok cara dia wat Amira..mujurla masa Bad n Baby Qis dia da sedar cara tu salah...tapi sampai skrg daku cian n rasa simpati pd Amira..dah la dia mmg bermasalah..dipukul tiap kali wat salah..sampai kengkadang daku duk tahan dari dia kena pukul...pengajaran..jangan sewenang2nya memukul anak..selidik dulu kenapa anak kita lasak n x dgr kata..mungkin masalahnya sama cam Amira...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Widget By Devils Workshop