@ H1N1 - Doa dan alkisah

Thursday, August 6, 2009

Sekarang H1N1 makin teruk..

Mula-mula Ibu tak cuak sangat..

Tapi sekarang dah takut..

Kena stop bawa Ammar ke tempat crowded prople..

Dan kena selalu basuh tangan..

Ni doa yang boleh kita amalkan untuk elak..

Kita ikhtiar mana boleh..



Alkisah H1N1 - dapat dari Ernie..

High risk infection to person yg smooking, has atshma, children, pregnant woman

Beginner stage
Batuk, selsema, demam, sakit tekak, bila terbesin bunyi tak kuat...

Second Stage
Susah bernafas, simtom macam asthma but not asthma, at this stage if you touch the person, or breath in the same room 80% boleh kena...masa ni kena kuarantin...at hospital. Masalahnya sekarang dah ramai yg kena.. hospital tak cukup katil & bilik kuarantin...Bila u pengsan macam nak mati baru dia org admitted.macam kes adik I.

Critical
Lung infection. Bila X ray we can see the virus covered the lung. Like my brother case. Very scary bila tengok x ray tu. At this stage u need oksigen with highest level, Strongest antivral..very high drug. At least 7 days oksigen kena bagi. % to recover depend to age, imune badan u. That's why kalau baby atau budak2 susah nak kata...normally die. My brother hari ni genap 8 hari..still need oksigen. Kesian dia. Masa tahap critical tu tercungap2 dia bernafas, sampai menangis..Sampai satu tahap dia berguling atas simen sbb dah tak tahan...sampai dia give up ..sampai dia blh cakap lebih baik Allah ambik nyawa dia...Itu lelaki tu..imagine kalau pompuan atau budak2. We all cuma blh tengok dia dari cermin...tak blh masuk dlm bilik kuarantin...Dr & nurse aje boleh masuh...siap pakai baju plastik. To support him, what we did bagi sms, bagi dia alquran biar dia baca so that dia tenang, bagi tasbih biar dia zikir ingat Allah & bagi Air yasin...Alhamdulillah pastu dia ok sikit.Ada hikmahnya...All the family member unite to support my brother fighting the virus.

Masalahnya hospital swasta tak terima H1N1 case, sekarang ni semua depend hospital kerajaan yg most of the doctors still young . The oldest dr in my brother ward was 28 years. All the Otai dah pergi private. Lepas tu plak this is the first time to treat H1N1 patient. At the same time dr bz with other case as well...1 doktor 5 patient...kat gov hospital...kesian dr2 tu...berhempas pulas nak selamatkan patient. I appreciate them, mmg very appreciate dia org jaga adik i dgn baik sekali..So far hospital Ampang is the best goverment hospital yg i jumpa..very efficient.Very quick action ..Even senior dia org dah pergi private & they don't have much experience , dia org tetap work hard give the best treatment to the patients..sampai tak balik rumah...tidor kat hospital.

Rasa nak peluk & cium dia org sebab selamatkan adik I...Thanks to Allah

P/s: Ibu dah beli mask kat farmasi (masa naik flight hari tu) - tak sampai singgit pun satu..kena start pakai ni..huhu

More info pasal H1N1 di Malaysia.. KLIK SINI

15 kawan BabyIbu berkata-kata..:

simawarhitam said...

semoga adik awk sihat dan selamat. sy pun tgh risau ni. sbb tgh tunggu masa nak deliver baby. rasa risau sgt bila tgk kat hospital ramai sgt org demam. rasa mcm nak bersalin kat umah je. huu...

zue said...

yana..ader pakcik kt opis aku ckp, doa ni mcm syiah..huhu..pelik sket doa die..bile aku tgk blk, btol jugak..pelik ade fatimah cucu sgale..wallahuallam..nnt aku fwd doa yg lg tepat n yakin..

eezah said...

kita pun sama dgan awak Simawarhitam dah 8 blan..takut nak gi mana2 sekarang ni.nasib barang2 baby dah beli..

nieda said...

ya Allah, kesiannye, moga adik awak cepat sembuh..Mmg saya pun takut sangat nak bawa baby p outing..

IZZIET said...

semoga adik sis sihat...insyallah...
risau jugak ni...sis boleh saya copy ayat ni utk letak kat my blog...

tq

Mama Safiyyah said...

betul tu ibu.....kakak mama yg keje doktor pun kata virus ni sgt teruk......kalau ada doktor (kami dah jumpa dua org doktor begini) yang kata h1n1 ni tak teruk etc, jgn percaya......

ibu, banyakkan ambik vit c....kalau boleh bg ammar sekali.....kita usaha setakat mana terdaya kan.....

me n de alisha said...

ish takut nyer H1N1 ni , terbaru budaj 3 tahun meninggal ...ish kesian nyer.

me n de alisha said...
This comment has been removed by the author.
asmaa said...

semoga adik yana sihat semula...semoga allah s.w.t memberi kekuatan pd nyer...bab H1N1rasa seriau...nak keluar rumah pun takut...

Mama Adib said...

my BIL kata doa ni d amalkan oleh Al Arqam dulu, dan memang salah untuk d amalkan

Elyn said...

mmg risau yana sebab adik i pun tgh x sihat. so cancel nk blk umah mak.

zh-ena said...

alhamdulillah adk yana dah sembuh..

semakin risau la ngan wabak H1N1 nie kan..dh semakin serius plak jdnya..

Hanz said...

Thanks share doa ni..

zue said...

errr..korang yg komen2 kt atas..ni bukan adik yana laa..huhu..citer ni yana dpt dr emel org fwd..sorry yana, aku tukang explain..hehe

¥ α Ŋ α Đ z µ £ said...

ada gak baca blog ni cakap doa nih palsu..

http://alimaz.blogspot.com/2009/08/doa-elak-selsema-babipalsu.html

just for info

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Widget By Devils Workshop