@ In Cube Kitchen

Wednesday, August 12, 2009

Seperti yang Ibu janjikan.. kat sinila Ibu buat kabinet dapur dan baju hari tu..In Cube Kitchen namanya..Ibu jumpa diorang ni masa pergi HOMEDEC hari tu..Ibu google2 dan find out yang diorang ni ok..banyak yang berpuas hati dengan servis diorang..tu yang Ibu pilih..

Masa pergi HOMEDEC tu..Ibu bawa la floor plan..buat quotation on the spot..banyak la juga quotation Ibu buat..dengan Kian Classic, Rowenta dan ada a few lagi tapi harga In Cube Kitchen ni paling best..kalau time tu dia bagi promotion 15% less untuk semua kabinet..untuk dapur Ibu pilih kayu semangkuk (untuk tahan lama) dapat 20% less..so Ibu bayar deposit 10% (untuk locked harga HOMEDEC)..

Last two weeks..baru Ibu contact Mr. Ng (Agen yang Ibu buat quotation)..dia datang rumah ukur-ukur kemudian baru jumpa kat office In Cube kat Mutiara Damansara..untuk tunjukkan design semua..



Office kat Mutiara Damansara


Dari office diorang nila..Ibu pilih kayu kaler cream..macam gambar bawah ni ha..tapi yang ni mahal..sebab lagi besar..Ibu kecil je..


Ibu teringin nak letak kitchen accessories..macam tempat letak sos..letak periuk kat kabinet tepi..tapi adehh..mahal gilos rupanya..satu benda cinonet tu mau tiga ratus ke atas..banyak tu (aka budget pun tadak)..maka Ibu pun tak jadila..buat yang standard jelah..Ayah kata nanti kita beli accessories yang tampal-tampal kat IKEA..huhu

Teringin nak letak..huhu


Lepas buat payment..diorang pun datang pasang kabinet..dalam tiga hari baru siap..tapi bagus la..menepati masa..siap tukang pasang lain..tukang touch up lain pula..hehe..em k pasal payment pula..kat sini boleh bayar full payment (mestila kan sapa tak nak) dan easy payment (takde interest tau)..jadi mudah la..harga pula..yang Ibu punya..(Ibu bagitau ni untuk pengetahuan semua tau bukan niat lain..tq)..


Untuk dapur macam ni..tak ingat pula measurement..kayu jenis semangkuk..dalam RM4.1K..table top tak termasuk sebab Ibu buat yang konkrit (upah kontraktor dan beli tiles kat HAUS)..ha barang dapur (hood, hob dan oven) pun Ibu beli asing..kalau kat In Cube diorang pakai FAGOR..


Untuk almari baju pula Ibu buat 4 biji..satu 8", satu 7" dan dua 5"..guna kayu Melamine (yang biasa je)..harga tu semua ialah RM 7K lebih..ingat nak pasang yang slide tu tapi mahal..maka ini pun oklah..untuk design dalam (rak dan tempat hanger) kita boleh pilih design sendiri..maka semuanya jatuh dekat 12K juga (sakit jantung mau bayar tau..takpe janji puas hati)..

Emm itulah alkisah kabinet..Ibu sangat recommend..jiran Ibu buat lebih kurang Ibu kat Signature Kitchen kena dalam RM26K..so sangat la berbeza harganya..berminat boleh pergi ke cawangan In Cube Kitchen yang berdekatan or tunggu HOMEDEC Oktober ni untuk dapat murah skit..hehe..chao..

17 kawan BabyIbu berkata-kata..:

Mrs.R @ Emi said...

dan duit2 pon berterbangan la yana kan?xpe..umah sendri mesti mao puas ati..cantik aa kitchen kabinet tu..n thanx 4 sharing the info

BabyIbu said...

Emi..bukan berterbangan lagi dah..100m pecut camtu..huhu..takpela bukan hari2 buat kabinet..(pujuk hati sendiri)..

anamarza said...

cantik..berbaloi ngan harganya...

Drama Mama said...

yana, i'm ur silent reader. cantik la kitchen tu, kalau plus tabletop and cabinet skali plus accesories (sink, hood hob) lebih kurang berapa yer price? nak buat budget hehe.

my bro buat wardrobe kat signature kitchen murah plak. maybe sbb yang ready made kot bukan custom made, dua biji tak sampai 3k pon.

Jiey^Mien said...

Yana, murahnya kitchen cabinet tu..
serious murah tau..
jiey punya pun dah 2.7k.. padahal tak besar mn pun.. standard kondo la kan.. mmg mahal la.. huhuhu..
dah la basic jer.. takde tempat letak botol bagai gak.. nape nih.. ish.. nyesal tak gi homedec ari tu.. =(

BabyIbu said...

anamarza..tq..berbaloi-baloi..

Drama-mama..kalau table top kena tambah dalam 1k lagi rasanya..acessories tengok brand juga..kn pandai cari yang promotion..tapi budget tuk accessories 3-4 k juga kalau yang branded..kat signature kitchen kalau ada promotion pn ada gak yang berbaloi..hari tu kitaorang pgi tapi takde promotion..

Jiey..ala takpe..benda ni kadang mahal kadang murah..ikut promotion..

¥ α Ŋ α Đ z µ £ said...

ala cantik kabinet tu.. tapi jauh plak..

kena survey kat blah sp seberang jaya lah..

Farah said...

beza gile harga dgn signature kitchen tu..thanks for sharing..mane tau esok2 nak buat jugak..haha tp rumah kena beli dulu ler.

eezah said...

banyak jugak nak guna duit buat renovation ni kan..raya ni duk umah baru lah ya ammar!

fab28 said...

nice kitchen cabinet!

My-Giveaway said...

Kitchen RM4.1K...murahnyaaa.. Sha pun nak jugak la. Ingatkan nak gi Ikea..hehe..tapi Sha try ni jugak. TQ 4 sharing :)

rOse said...

yana, kalau semangkok and design camtu banyak pintu mmg cantik and murah!
rose punya pakai melamine tang bawah, atas hiogh gloss tpi rose letak solid surface dlm 7.6k. asal nk buh concrete. tp cina tu dh umpan solid surface. tp concrete lg tahan.
so top yana tu concrete la kan. 2 kaki nyer size.
mmg biutifoolll....
selamat masak rajin2 ok. pujuk hati tu lepas terbang 12k. hehehehehe

zh-ena said...

harga mmg berpatutan la

Fandy said...

Assalamualaikum , Kami dari siellza funiture buat kabinet dapur dgn warddrobe juga. Kayu Semangkok memang mahal..tahan lama. mm lain kali bloeh count us in ye.. submit quotation. blog

http://www.kabinetdapuribu.blogspot.com

Affanddy 0132908556
Tusilan 0196835346

scudmami said...

hmm.. cantik nye dapur.. murah jugak kalu 4.1k tuh..

saya skrg tgh survey nak buat study room..

ur study room takde boh rak/meja etc ke?? Kalu ada leh gak preview.. bagus ni bagi info pd orang lain esp saya yg tak reti & tak sempat survey sana sini heheh..

illiana said...

aku pon br berjinak2 bc blog hg..best! teruskan usaha anda...
seronok ngan info2 yg hg kongsi psl rumah tue..
actually aku dlm proses bli umah..jangka siap bln 9 thn depan...skang dok survey harga2 utk accessories dlm umah la...
hg msk umah baru tue...brapa dh abes ek?nk kne bajet gak nie..nk wat simpanan lebih skit..umah hg kota damansara area mane ek?kat situ ade umah baru ke?seksyen brape?

illiana said...

aku pon br berjinak2 bc blog hg..best! teruskan usaha anda...
seronok ngan info2 yg hg kongsi psl rumah tue..
actually aku dlm proses bli umah..jangka siap bln 9 thn depan...skang dok survey harga2 utk accessories dlm umah la...
hg msk umah baru tue...brapa dh abes ek?nk kne bajet gak nie..nk wat simpanan lebih skit..umah hg kota damansara area mane ek?kat situ ade umah baru ke?seksyen brape?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Widget By Devils Workshop