@ Persiapan Raya

Wednesday, August 26, 2009

Persiapan raya? em tahun ni tak beriya sangat..sederhana je..maklumlah poket pun sederhana..huhu..tapi yang penting..tahun ni balik Jitra..yeyyy...

Baju
Tema tahun ni kaler hijau lumut..Ayah dan Ammar sedondon la kan..baju melayu Johor..Ibu pula beli kain kat Jalan TAR dulu..bajunyer dah siap tapi tak leh tunjuk la kan..rahsia (eheh..macam mahal je baju nak rahsia..maleh amik gambo sebenarnya..huhu)..ni je gambar ada..baju Melayu Ammar..tempah jahit kat Auntie Rumija..


Untuk Ibu..ada sepasang lagi baju kebaya beli dari Bandung..tu jela..yang lain pakai je yang ada..untuk Ammar..pakai baju beli Sydney dulu dan hadiah orang bagi..cuma maybe kalau sempat Ibu nak cari singlet aka baju tanpa lengan untuk Ammar..maklumlah kat Kedah tu panas skit..kang naik balik ruam Ammar..


Emm satu lagi kasut raya..Tok Mama dah kasi hadiah kat Ibu (haha dah kahwin pun Mama belikan kasut lagi)..Ammar pula pakai kasut beli kat Sydney dulu..Ayah? Ayah pakai mana ada je eh Ayah..(haha..Ayah ada banyak stok baju baru tak pakai lagi)..



Kuih-muih
Tahun ni confirm tak buat kuih..kalau buat pun mungkin kat Jitra nantila..nak buat camne dengan Ammar tu ada..kang ada yang hangus..huhu..Ibu just tempah kuih dua bekas (ni pun sbb mak sedara jual) dan kek coklat (untuk Mama dan Mak Tok)..

Duit raya
Ini dah pun disediakan..tukar siap-siap..maklumlah kat kampung nun berderet sepupu sepapat yang kecik-kecik..takde rezeki nak bagi banyak..bagi sikit pun jadi la kan..yang penting kita bagi..



Rumah
Erkk? Mula-mula ingat nak masuk rumah baru before raya..tapi nampaknya takde gaya lagi..kawasan rumah tu tak ramai orang..takut pula nak pindah..tunggu ramai sikit kot baru masuk..jadi makanya..takdele pape budget untuk rumah..rumah lama? pun tak buat pape..pakai je mana ada..

Apa lagi ye? Ada lagi ke yang Ibu tertinggal..haa kena cari kopiah/songkok untuk Ammar..tu jela kot so far..so yang lain macam mana? Dah siap prepare tuk raya?

10 kawan BabyIbu berkata-kata..:

Diyana Zulkifli said...

yana,nnti mai umah aku klu lepas hang balik perlis..aku 'stuck' kat jitra lagi tahun ni..yahoooo!!!kami br balik sabah bln 6 ritu,so alasan kuat tak balik dlm masa terdkt..hehehehe..

zh-ena said...

semua dh siap erk..ena kena pikir dulu aper yg tak buat lg..

utk pakaian semua dh beli..siapkan awal sblm bulan pose hari tu

eiNa said...

rumi pandai jahit ke? chehh kalau tau awai bleh suh dia jahitkan baju kurung Aira.. bleh amik tempah ke rumi tu..

kalau korang beraya di Jitra mai la SP eh.. k.ina cuti panjang woo..

Zuhaini said...

oh.. tahun ni kaler hijau ye..? :)

eezah said...

cantik kaler hijau tu ya..kita pun dah siapkan baju my hero awal2 lagi bukan apa tahun ni beraya dalam pantang dgan baby baru lak..kena pantang makan pulak tu..huhu:(

mummy_adam said...

comey nyer baju raya ammar.. adam xde baju raya lg :( bila lah nak p cari nie..

Drama Mama said...

oh kitorang pun ala kadar ja tahun ni, tak beria sangat.

balik kedah ya, datang la beraya ngn orang penang hehe

Oyis said...

setuju dgn yana utk pindah lps raya. takut nya dah hias rumah cantek2, dan tinggalkan umah seminggu utk balik beraya, dtg2 dah.... nauzubillah...

kira advance gak yana sefamily dah siap persiapannya. kita satu apa pon x de lg!

BabyIbu said...

Donat..wokeh..akan ku pergi..

Zh-ena..tu la dok pikir gak kot2 ada yg lupa ni..

kak eina..bukan rumi jahit..upah kedai mak die tu..hehe

Zuhaini..ha ah hijau lumut this yearr..

eezah..wana apa? waah thniah ye baby baru..

ena..adam nak baju baru la mummy..hehe

drama-mama..insyaallah kalau sampai..tapi blik cuti sat saja..huhu

Elyn said...

huwaaa i satu mende x prepare apa2 lagik yana!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Widget By Devils Workshop