@ Tunjuk Perasaan?

Tuesday, August 25, 2009


Ammar sekarang dah pandai demand..bila petang je..Ammar akan tarik tudung Ibu (Ibu selalu sangkut satu tudung untuk keluar kat tepi playpen)..kasi kat Ibu..pastu tarik tangan Ibu ajak keluar..kalau Ibu buat tak tau..mesti Ammar hentak-hentak kaki nangis..adehh budak ni dah pandai pula tunjuk perasaan..

Atok cakap jangan ikut sangat..nanti Ammar ingat die boleh dapat apa die nak..asal nangis skit je dapat..makanya bila Ammar ajak Ibu keluar memang Ibu buat tak tau..alihkan perhatian die dengan buku ke mainan lain ke..so far okla..takdelah Ammar akan menangis meraung selagi tak keluar..

Agaknya bila dah makin besar diorang ni dah pandai tunjuk perasaan..Ibu perasan la kebelakangan ni..kalau Ammar nak apa-apa Ibu tak bagi..die akan merengek-rengek sikit..tapi Ibu buat tak tahu je..Ibu takut kalau Ibu layankan nanti sampai ke tahap nangis guling-guling kat pasaraya nak mainan..mampus..

Kadang-kadang kat pasar malam..Ammar tunjuk juga mainan..tapi bila Ibu cakap No ini bukan Ammar punya..Ammar akan nangis la skit bila tarik mainan dari tangan die tapi itujelah..nangis sesaat..Ibu berusaha keraskan hati tak nak manjakan Ammar sangat dari segi tu..yelah takut nanti terbiasa..asal nangis je dapat..

Tapi ammar memang suka nangis la..cembeng kata Ayah..sikit-sikit nangis..manja betul..padahal takdela Ibu manjakan snagat pun..Ayah kata maybe sebab masa pregnant dulu Ibu cembeng suka nangis (Ibu nak buat macam mana..time tuu emosi terlebih..huhu)..korang ada petua kasi Ammar kurang nangis? Bagi yang pregnant jangan kuat nangis sangat tau..nanti baby kuat nangis..huhu


Ni nangis depan bilik study..

Nangis sebab nak ajak Ibu lepak-lepak atas toto sambil peluk-peluk

(adeh ini macam bila nak siap PhD? huhu)

14 kawan BabyIbu berkata-kata..:

mira edora said...

aku tau yana.. hehehe.. kasi ammar adik. kurangla skit cengengnya kot..
;-)

Mama_Aqish said...

nampak bengkak je mata ammar tu...biasa la bebudak dah mula belajo sesuatu memang suka memberontak nak kan sesuatu...lebih2 lagi kalo yang manje sangat2 tu...

Anasfadilah said...

a lo lo looo..jgn nanges la Ammar,ibu nak study tu..

sama la geng ngan Ziyyad,tak dapat apa nak,nanges bejurai air mata..tak tahan nak gelak kadang-kadang tu..hehehe

Jiey^Mien said...

Ian pun cembeng gak..
Tp skrg dh dtart peel baru plak..
meraung raung!
aduhai.. sabar je la..
Mmg stage nangis kot skrg ni.. :P

Mama-Miya a.k.a MiuMiu a.k.a "Jedi Hopeful" said...

takpe..sabar aje la. tantrum ni is only a stage, dia akan grow out of it. janji kita tak turut kehendak dia memanjang, insyaallah ok.

si miya ni, ada aje nak tantrum. tp bila i tak layan, kejap ok. kalau layan kekadang tu naik lemak. kena tgk time dia gak aa..

satu tips bagus, try bg makan kurma byk2. bg anak penyabar & cool.

Elyn said...

yana i rase 1st baby mmg cembeng la... wafiq pun cembeng tau!!

lelagik dh pandai tnjk perasaan. siap digigit dan dicubit plak tu!!

Diyana Zulkifli said...
This comment has been removed by the author.
Drama Mama said...

amboi manjanya dia. hehe..anak sorang macam tu la just like my son! hehe

Diyana Zulkifli said...

lg mau tanya..amar mmg ikut mama die..hehe.

BabyIbu said...

mirah..adik? haha..nanti kot..

airyn..asyik nangis je..tu mata bengkak..skit2 nangis..huhu

dila..ha ah kalau nangis air mata berjurai2..kalah cite cina..

jiey..meraung tu ada gak..ye kot stage tunjuk perasaan..

mamamiya..akan yana cb..tq for the tips..

elyn..bab gigit paling tak thn..huhu

dramamama..ye kot..kita layan die sorang je..tu manja tu..

donat..tu la anak kedua nanti tak leh cembeng2 time pgnant..huhu

zh-ena said...

bg adk kat ammar confirm dh tak kuat nangis hehehehe

Diana Jamil said...

takut gak klo damia mcm tu...abg sepupu dia mcm tu la...kalo xdpt,kalo xdiikutkan,siapla...

eezah said...

umur macam ammar memang mcm tu kekadang kesian jugak tapi elok jugak ibu ammar ikut cakap atok ammar tu..skrang ammar tengah belajar dengan persekitaran dia...

mummy_adam said...

ena rasa mmg age diorg mcm nie kot.. sume ala2 manja.. seket nyer hal pun nangis ala2 cam drama lagik.. aduiiiyaiii.. tp ena suka, kdg2 saja nyakat..kihkihkih..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Widget By Devils Workshop