@ Accepted!!

Wednesday, September 30, 2009

Alhamdullilah..dua paper conference Ibu dah diterima..percubaan untuk fully write the paper berjaya..satu kat Singapore..satu kat UKM..sebenarnya tidaklah susah sangat menulis paper ni..cuma focus dan komitmen tu penting..

Hehe..mesti korang pelik..apa la yang best sangat hantar paper conference..bagi yang dalam bidang akademik..this is a must..kalau kat UM die tak nak conference dah..nak jurnal tau..jurnal ISI pula tu..

Apa beza paper conference dan jurnal? Paper conference ni sikit je muka surat nya (5-6 pages), yuran kena bayar (bergantung kepada tempat tapi selalunya RM500 ke atas la) dan kita kena pergi present..jurnal pula tak payah present tapi tebalnya dalam 15 hingga 20 pages..perlukan banyak literature review..so banyak la sikit kerjanya..

Apa pula ISI tu? tu indexed bagi jurnal-jurnal ni..kira level la..ada INSPEC, SCOPUS, ISI..kalau UM die kira ISI je..level paling tinggi..tapi susah jurnal nak diacceptla..kira high quality journal..

Haha..boring eh dengar Ibu bebel..nanti Ibu akan upload guidance nak tulis paper conference dan jurnal (ni Ibu dapat hasil pergi workshop dengan Amanda Spink)..oklah..bulan ni aim tulis jurnal pula..yee haaaa...

Ammar posing kat workstation Ibu kat rumah..

7 kawan BabyIbu berkata-kata..:

Rozy said...

Rozy pernah present paper so otomatiknya paper tu masuk lam Medical Journal Malaysia... selama ber'master'an ada dua jalahh paper conference..

Oyis said...

way to go, girl! mmg hepi kan bila kita punya work is accepted n lebih kembang lg bila nmpk paper kita tu dipublished dlm proceeding / journal. Terasa berbaloi penat lelah belajar kan?

Farah said...

tahniah!! hehe saya kalau bab tulis2 jurnal ni mmg lemah btul..

karipapsayur said...

wah best nye!

Setakat ni orang kata antara yang mudah nak apply adalah American Journal of Applied Sciences, European Journal of Scientific Research, dan Science Alert ape ntah. orang jela yg cerita. Tp x penah buat paper ke hape pun lagi =(

p'na mama oja said...

congrate!! kagum sy..
maks mengarang kat blog pun fail..huhuh

Noy said...

wow!congrats..waktu raya ni sempat gak nak buat paper to present...sumber inspirasi for me..im such a lazy worker..Kejar2 lutut nak bagi talk kat conference ker,workshop ker..padahal lecturer tuh...hehehe

azura said...

do share ye the tips...

saya pun bercita-cita tulis journal. paper proceeding dah berlambak dahh...

btw, seronok jumpa bloggers yang berkecimpung bidang yang sama...R&D ek?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Widget By Devils Workshop