@ Rezeki Ibu

Friday, September 4, 2009

Alhamdullilah rezeki sempena bulan puasa ni..Ibu dah dapat biasiswa untuk teruskan perjuangan PhD Ibu..makanya tak payahla Ibu bekerja lagi sambil belajar..sebab sesungguhnya takda makna bekerja sambil belajar (ni untuk Phd je tau)..kalau tgh buat masters and profesional certificate ok je..

Kenapa Ibu cakap camtu? Ini depends masing-masing punya jenis kerjala..memang kita boleh multitasking (bekerja, belajar dan jadi Ibu yang baik)..dan sebenarnya ramai yang dah buat..tapi bagi Ibu..on the way tu salah satu mungkin akan terkorban..dan Ibu tak nak macam tu so Ibu kena la sacrifice salah satu..dalam ranking Ibu..paling penting keluarga..belajar last sekali baru kerjaya..so terpaksala Ibu korbankannya..huhu (tapi hati cedih juga)..

Ini Ibu cakap bagi situasi Ibu..kalau orang lain maybe rangkingnya lain..jadi lainla pilihan hidup..emm berbalik pada masters and pro certificate..kenapa Ibu kata boleh? sebab this things ada milestone..ada dateline dan ada examnya..klaau PhD ni..kita nak kena mereka sesuatu yang takde (huhu)..makanya focus kena lebey..bak kata my FIL..bila nak buat PhD ni sebenarnya kena betul2 fokus..no jalan2..no gathering..no sumalah..kna fokus study je..baru boleh berjaya..

Tapi Ibu tak nak le camtu sekali..nak juga enjoy life ni..kena seimbang semuanya..bersederhana kata orang..Ibu selalu pikir..Ibu tak tahu sampai bila hayat Ibu..mungkin sampai petang ni..esok..bulan depan..kita tak tahu..jadi sementara hidup ni kita kena la menghargai apa yang kita ada..betul tak?

Eh melalut tah apa-apa..isi utama nak cakap Ibu dapat biasiswa je ni..biasiswa um namanya..maka UM bayarkan yuran apa semua dan dapat la elaun bulanan untuk Ibu..berapa banyak? (2 pertiga gaji tutor la juga..hehe)..so sekarang Ibu dok umah peluk2 Ammar sambil study la..tapi dugaan tu ada la juga..hehe..kalau hidup takde dugaan apa la makna kan..hehe..adios..

11 kawan BabyIbu berkata-kata..:

Lailati Mohd said...

wow!! congrats.memang rezeki ibu.laila buat pjj degree pon nak muntah..haha

eezah said...

tahniah rezeki bulan pose tu..nanti leh ada masa lebih dengan ammar n ayah..

suliana sulaiman said...

hmmm eezah based on my experience takder masa jugak nk bermesra dgn baby kiter kat umah..walaupun full time study masa 24 jam tu rasa cam 5 minit jek..nk handle baby lagi..ayah baby lagi..rumah lagi tangga lagi (hehehe rumah tangga ler tu)..adoi..lastly kimi kena gak antar ke nursery..anyway yana welcome to the.."Permanent Head Damage" club

ibuayu said...

tahniah.semoga bertambah bangsa melayu yang berjaya..

Anasfadilah said...

i found it amazing la ibu-ibu yang sambung belajar ni,kuat betul azam

harap saya..tak kemana,,hehehe

liana said...

wah congrates dah dpt biasiswa..truskan usha ek..saya nak smabung wat master tp tak taulah bila..huhuhu

Ana said...

Salam perkenalan..
tahniah dapat rezeki dlm bulan yg mulia nie kann..
jemput2 laa jengah kt blog kita yekk..hehehe..

AyuArjuna BiGoshh said...

wah best2....sbb la tu la phd saya wlpun peringkat proposal stil sangkut2...nak aplly studly leave pun kena queue

Oyis said...

tahniah yana... lps ni mmg bole fokus 100% la dgn study... cuma jgn sampai terbabas wat peluk cium ammar sudah la, mmg tempting kan kalo duduk umah ngan budak2 ni hehe... that's why kita mmg everyday kena paksa diri keluar jg g lab n treat it as 'work', sbb otherwise mmg ngakk jadi study la asyik nak gomol aisyah di rumah hehe... but to each their own methods la kan... tahniah skali lagi *clap clap* :)

Azizul said...

tahniah yana..but i disagree with your FIL..jenuh juga kalau semua tak boleh hehe..yg penting time management kena bagus..apapun mmg hebat la jd student PhD, isteri dan ibu pada masa yang sama..seperti Oyis di atas ni..semoga berjaya..

mirah said...

salam singgah yana,

happy to hear yana dah dapat sponsorship. Alhamdulillah. Ingatkan senelum ni yana jadi tutor and attach kat univ.(?).

Saya pun tak sabar nak sambung phd, tp tu lah takut juga, mcm yana ckp lah. Idea kena 100% new and original, mana nak reka weh..heheh..
I link your blog to mine k.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Widget By Devils Workshop