@ Tips Penjagaan Gigi Anak

Tuesday, September 8, 2009

Last week masa pergi Giant..Ibu, Ayah dan MIL join Oral B Promotion..die ada buat check plak (ala yang check gigi keluar warna biru macam kat tv tu)..lepas tu die ajar macam mana gosok gigi dan kemudian boleh buat free check gigi..Ayah dapat good..tapi Ibu banyak gigi tunggang terbalik..huhu..tu la dulu suh buat braces tak nak..tapi Ibu takut..yelah kalau nak gigi cantik..Ibu punya siong tu kena tarik ke bawah dan gigi geraham belakang kena buang..waa..macam horror je..so biarlah tak cantik..huhu




Booth Oral B..dapat free berus gigi lagi..


K..berbalik pada tajuk..orang kat situ banyak la bagi tips untuk memberus gigi baby ni..antaranya ialah:

  • sebaik ada gigi..guna lampin atau kain lembut untuk gosok gusi dan gigi anak
  • bila besar skit (kira dah pandai pegang tu)..mula ajar gunakan berus gigi untuk bayi..caranya ialah biar die tengok kita berus gigi dan masa mandi tu bagi die pegang dan main berus gigi (confirm diorang akan masukkan dalam mulut)
  • kalau gunakan ubat gigi..pastikan yang untuk bayi dan pastikan anak kumur selepas tu (ammar tak reti lagi ni)
  • pastikan anak minum air masak selepas menyusu susu formula kerana susu akan sebabkan karies

Ammar pun nak satu



P/s: dulu ada reader yang request pasal berus gigi ni..sori..lambat reply..agak bz sekarang..huhu

6 kawan BabyIbu berkata-kata..:

liana said...

wah..thanks for da info..risau gak gigi hannah yg cantik tu rosak..hannah suka berus gigi tp bukan berus..makn ubt gigi jer..camner ek?

Mommy Lyna said...

sayangnye kebanyakan ubat gigi untuk budak2 6 tahun ke atas. utk baby ada tapi mahalnya ya Rabbi... puluh2 hengget!

so kita kasik berus gigi je la, ubat nanti2 la uhuh.

Drama Mama said...

oh tq for the tips. my son pun suka la makan2 chew2 gigit2 berus gigi tu, tapi skang ni dah macam start nak ngelat berus gigi tsk tsk tsk

Zulaikha Mohamad said...

Skrg dh byk toothbrush baby yg dr gigi 1btg smpai penuh..like arsyad,i used pigeon..mmg bagus tuk gusi n gigi baby..always bg dieorg pegang n gigit..:-)

Muhammad Firdaus Hashim said...

cakap pasal berus gigi nih , ko perasan tak iklan COLGATE, "Ubat Gigi tak semestinya HALAL, tapi mesti berFLORIDA". padahal Persatuan Pengguna Islam dah terangkan bahaya Ubat gigi berFLOURIDA nih. nih link dia.
http://www.muslimconsumer.org.my/fluorida/

Nana Aziz said...

satu info yg menarik n amat berguna utk gigi kanak2

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Widget By Devils Workshop