@ Berdodoi sayang..

Thursday, October 29, 2009

Apa tabiat tidur anak anda?

Kalau Ammar nak tidur..satu..haruslah menyusu badan..sampai senget tulang belakang Ibu die..penangan menyusu satu malam..huhu..kedua..kena tutup semua lampu or semua orang kena tidur..tidak boleh ada orang yang masih berjaga ketika Ammar sudah kena tidur (ni ayat Ammar..haha)..

Ketiga..kalau tak larat menyusu..kena usap belakang die..ala-ala sapu ke garu..uish..mau sejam juga tau..kadang-kadang sampai terlelap..kena sound ngan Ammar..sorry2..Ibu usap balik..haihh..

Kadang-kadang pikir tak leh jadi ni..larat nak tidur macam tu tiap-tiap malam..Ayah pun dah tensen..asyik berbunyi je..susah betul nak tidur..tapi nak buat macam mana..kalau tak usap..memang die akan menangis meraung..huhu..Ammar..Ammar..budak lain ada yang bagi susu botol..pas menyusu..bum terus pengsan sampai pagi..bila la Ammar nak macam tu ye sayang? Boleh Ibu mimpi indah-indah..ni baru nak terlelap dah uwaa..adehh..takpelah anak punya pasal..



Kalau kat rumah Grandma Ammar..lepas usap-usap Ammar akan ditidurkan dalam ni..siap ikat semua..ala-ala buaian la cam gini..

14 kawan BabyIbu berkata-kata..:

Mama Qaseh said...

sama kes ngn saya ni. Qaseh nk tidur (malam) mesti menyusu..tgh2 malam terjaga mula le mulut tu ternganga2 cam ikan je dok carik my B..kalo lambat skit dpt mula le melalak..tak pon dia terus terjaga..jenuh le plak nk menidurkan dia balik..
Belakang pon dah naik sakit ni..ish..ish..sampai bile?? ntah le..sampai cerai susu kot..

d i d a said...

hm...besar pahala utk seorg ibu yg jaga anaknya dgn penuh ihsan dan sabar..tak sabar jugak nk merasa pahala sbgitu huhu..tp dptkah aku bsabar dgn ragam anak2 nnt? hehe..

doakan smua anak2 hargai jasa dan pngorbanan seorg ibu...

eezah said...

siannya kat yana..tapi kalu kita BF anak kebanyakan anak mesti nak BF sampai dia tido..itulah pengorbanan seorg ibu.:D

Elyn said...

yup yana, dulu pun wafiq cam ammar. nyusu sampai tido. sakit2 la tulang belakang.

tapi sebbaik la senang nk cerai susu. so skang lps mnm susu botol, tutup lampu, peluk sambil pok2.... die pun tido. tak pun kite yg tido dulu ekekekek

zh-ena said...

umairah punya peel lak

time nak tidokan umairah
umah mesti la gelap
pastu ibu dan babah mesti tido sekali
ena kena gentel telinga umairah
suami ena plak kena urut betis umairah
pastu dh lengkap rutin nie baru la umairah akan tido

Oyis said...

spt BF mothers yg lain, peel Aisyah nak ibu tido sama dan mulut attached permanently di br3asts. Mmg senget sebelah dah tulang blkg ni, tp ni la trick paling senang nak tido. tp kan, kalo ayah dia jaga siang masa kita gi lab, pandai plak tido atas pangku ayah. x payah puting, apa semua. hmmm?

Drama Mama said...

haaa irfan pun dulu kena garu2 belakang. tapi lately sejak abah dia yang tidurkan, dia just minum FM and then terkebil2 sampai lena. senang keja hehe

shuhada said...

afiQ son pun sama. agaknya bb BF mcm tu kan. skrg dh 9months pe'el dia lg dasatt.. skrg kita yg baring, dia kat atas kita.. kdg2 bkn nk minum pun, sj nk melekat. Nk tido punyala susah.. tonggeng sana, tonggeng sini.. sakit belakang xyah cakap la..inila pengorbanan sorang mak, kan.. syukur sgt dapat rasa nikmat ni.

CuTeMiUt78 said...

alahai tomey je amat tido tu.. eemmm klu mirul time tido.. bagi satu botol susu.. tepuk2 skit.. dah terus lena smpi pagi.. tapi ngan syarat.. semua kena tido skali.. klu tak.. dia pun takmo tido.. syukur dia senang tido...

lin said...

budak susu bdn mmg nk ngempeng je..mmg dr sara kecik sampaila skrg ni dia cmtu lagi..ape nk wt,berkorban je la..even kdg2 tu tensen psl penat+tak ckp tido..huhu..sbb pk siang dia dh seharian kt taska..mlm je dia nk manja2 ngan kita.

zailamohamad said...

Herm..Zaila rasa semua budak pon macam ni..Anak2 Zaila walaupon tak nyusu badan tapi still susah juga nak tidur, mesti nak main2 atas katil sampai last2 papa & mama yg tertido dulu..huhuhuhuhu..Unless kalau hari yang diorang penat sangat iaitu tak tidur tengahari..haaa..masa ni barulah rase amannya dunia;)

kinna said...

dulu bg zulfa isap puting je..sng keje, tp dh ade gigi trus buang puting, takut jongang nti..
skrg kena urut2 blkg bdn dia,penangan massage johnson's baby..pantang lmbt urut sket, dh melalak..kirenya, tgn mama mmg takleh jauh dr body die..

Hanz said...

sama kes ngan baby Hambali..apakan daya..gigihkan juga bersabar..

Qistina's Mama n Abah said...

Hai..jalan-jalan blog nih..mcm best jek nak tumpang komen..leh ek?

Betul2 ..tu la pengorbanan ibu kan.Tak cukup tido..penat..nyekang mata lg ha..

Tak pe2..semua ibu merasa. Tak kena anak sulung..anak2 lain bakal ada. Sy pun tak terkecuali..kita semua sama..

Sama-samalah kita bersabar ye!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Widget By Devils Workshop