@ Tips..Minum Susu

Saturday, October 10, 2009

Pastikan anak minum air kosong (air suam/air masak)..


setiap kali selepas minum susu botol..


(kalau susu badan tak payah)..


ini untuk mengelak karies gigi..


kalau takde gigi lagi camne?

ehehe..bagi juga pun tak salahkan..

cuci mulut kiranya..

10 kawan BabyIbu berkata-kata..:

Diyana Zulkifli said...

tips nak kasik air masak tkde ke yana?damia susah gile nak mnm air masak.jenuh nak sumbat.pastu plak skang,die suke wat2 nak termuntah klu suapkan makanan selain susu..pemalas nak mamam..huhu.

eezah said...

ada jugak dengar pasal tips ni..anak kita memang suka minum air masak..kalau time demam nak minum air masak je tak nak minum susu..

zh-ena said...

mmg dh jd kebiasan pd ena n hubby pas bg umairah minum susu mesti bg air masak..

start dr pantang lg..sbb time tu pas minum susu sekitar lelangit ngan lidah bby memutuh jd mak ena la ajar pas minum susu mesti bg minum air masak utk bg cuci bhg mulut..memang berkesan la

azzamoro said...

thanks for sharing. aku pun tak bg minum air masak pas minum susu. lepas ni kene bg nih..

u. Masyitah said...

salam
erm saya pun sejak baby dah tak BF,saya biasakan dia minum air masak lepas susu botol tapi sekarang dia tak duduk dengan saya, ajdi redha je lah bila dia tak diberi air masak lepas minum susu.....

Papa @ Mama Zara Sofea said...

betul tu... kena bgi gak minum air suam.. nnt lidah dia putih menebal.. Alhamdulillah ank saya suke sgt minum air masak... smpi berbotol2...

adda said...

haa kalau xde gigi lagik, kena gak kasi air kosong. kalau tak nanti susu lekat kt lidah baby.. kesiann.. cam my syafi

mila said...

salam ibu..
tips yg saya x pernah praktiskan..huhu
patut la gigi my son dah buruk..
macam reput dah..
nnti kena train dari baby la untuk my next baby..
tq ibu...

shuhada said...

salam ibu. Saja nak share..
Kakak dulu minum formula milk, mmg kuat minum air masak. Mungkin sbb fm tu mcm pekat kan. AfiQ pula campur. Bila dengan saya bf la. dgn bb sitter pun saya bekal susu perah. Kadang2 je di minum fm. Dia pun xminat air masak, dlm susu badan kan air dah banyak.

NanieZara said...

salam babyibu..saya paling takut bila nak bagi anak menyusu botol.takut baby tersedak.air masak pon kdg2 tersedak jgak..mcm mana tips nak elakkan baby dari tersedak susu yer...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Widget By Devils Workshop