@ Tips..Ribena

Thursday, October 8, 2009


Menurut pakar kanak-kanak..

Minuman Ribena tidak bagus untuk anak kecil..

Nanti rosak gigi sebab gula banyak..

Kecuali anak kecil itu sudah pandai berkumur...

16 kawan BabyIbu berkata-kata..:

Nana Aziz said...

oo..really..ank sy suke sgt ngn ribena..pasni ni kene ubah slowly la...thanks, info yg sgt menarik..

hazeren_eryn said...

betul..betul..sy ada dengar jugak pasal ribena nie..dan yg bagusnye, nasib baek anak sy tak suka minum ribena (^_^)

AiNeRzA said...

Sememangnya Adib kureng skit ngan ribena nih...hiihih...thanks 4 sharing yerk...tapi sesekali layan ribena nih best jugak...

saveme_zero said...

ye ker?? alamak...x leh bg la lps ni. sekali sekala bole kan..

Imma said...

ehhh...realllyyyyy...??? alamakkk...!!! my goodness...my little boy hari2 having ribena and dah jadi minuman rutin dia sbb dia taknak minum air masak tuhh..xder rasa..but bukan ribena yg mcm kat atas tuu..ribena yang kita bancuh dari botol ribena original tuh yg ada tag "tanpa pewarna dan pemanis tiruan ker tambahan"
Yang tuh pon tak leh erk..kata vit C rich..huhu..kena think of another alternatif drink for my baby laa nii..

Hokey Boboy...no more ribena after this..poor u my boy..

zh-ena said...

bagus info nie..nsb baik la tak ajar lg umairah minum air manis2 nie lg

Drama Mama said...

haaaa...saya pun tak kasik irfan minum air manis2 nih. my MIL dulu insisted suruh minum glucose but saya memang tegas TAKNAK! tak tahu lah kalau time kita takdak dia kasik jugak, but memang nurse kat klinik kesihatan cakap tak perlu all that.

susu pun dah ada gula (especially FM) so tak perlu la add sugary drinks. :-D

Lady Qay said...

sgt stuju..wpun konon2nyer bnyk vitamin bla bla if tgok dkt packaging kndgn gula mmg tggi..not good for kids actually..baik kasi mnum fresh juice..lg bgus..

Elyn said...

i slalu bancuh lite2 je tuk wafiq itu pun once a week hehe.... the rest bg NF je kat die!!

Oyis said...

betul tu. even natural juice pon patutnya kena dilute kan dgn air masak kalo kasi budak2. all these hidden sugars!

Papa @ Mama Zara Sofea said...

Alhamdulillah ank i tak reti nk minum manis.. kalo bg minum gak, dia wat muka semacam & luah... tp kalo di beri air masak/mineral....... berbotol2 dia habiskan...

Noy said...

darwish suka sgt minum ribena..i tot this is among the safest drink for kids..cos its meant for kids.im wrong...tq for the info.. :)

eezah said...

ada jugak dengar pasal ribena tak bagus utk budak2.makcik kita dulu bagi anak dia hari2 minum ribena gigi anak dia memang cepat rosak..dia pun tak sangka ribena ni tak boleh minum selalu..

[-suziey-] said...

aah ade gk dgr tips ni..thanks for sharing..
p/s: ade 1 cadangan..why not ibu guna pop-up windows comment box..so that senang org nk komen sbbnya xyah nk tunggu page load time..bila org dh abis komen just klik pangkah n truskan pembacaan yg lain..mcm ni bole menarik ramai lagi utk komen sbb senang.. kalu guna full window mcm ni..1st nak load komen page amik masa..then bila dh komen..nk truskan pembacaan lain or belek2 ape info yg ade kt blog ni..kena back to main page n ni pn amik masa jgk :)
kalu kena yg guna pc ofice n connection very slow..bole hang..

it just my 2 cents:)

salam kenal :)

Ada Ayrissa said...

alamak...ayrissa suka gak minum ribena nih, pasni xmo bg dah la :(

Anasfadilah said...

kalau bancuh cair-cair pun masih kandungan gula tinggi ke yana?

saya minum ribena sejak kecil sampai la dah besar gondang ni..heheh

ribena sedap la

ada ribena yg less sugar sugar juga

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Widget By Devils Workshop