@ Entri Yang Agak Personal..

Friday, November 6, 2009

Ramai tanya kenapa sambung belajar? Yelah..Ibu bukan attached to mana-mana universiti..kalau Ibu nak senang..Ibu boleh duduk rumah, goyang kaki sambil main dengan Ammar sepanjang hari..Ibu dah cuba jadi surirumah..tapi Ibu rasa sungguh tak sesuai..

Bila mula-mula kahwin..Ayah nak Ibu jadi surirumah..jaga keluarga,jaga rumah dan jaga anak. Masters Ibu siap betul-betul lepas kahwin..jadi selepas itu Ibu duduk rumah dan cuba menjadi surirumah yang baik. Walaupun seronok sebab boleh bangun lambat, tengok tv dan rehat-rehat..tapi deep down Ibu rasa kosong. Lebih-lebih lagi bila lihat kawan-kawan semua mengembangkan kerjaya..Ibu rasa kerdil sangat. Kadang-kadang Ibu rasa semua penat lelah Ibu dari kecil untuk mendaki menara gading (eceh)..macam takde maknanya..cita-cita Ibu macam tak tercapai..

Semenjak dari kecil..Ibu dikelilingi dengan buku dan ramai kawan-kawan yang berjuang untuk belajar menjadi yang terbaik..di rumah pun Ibu banyak habiskan masa belajar dan membaca..(belajar buat kerja rumah pun lepas SPM..Abah marah sebab tak pandai masak..huhu)..so buat kerja rumah ni bukan sesuatu yang Ibu suka dan pandai buat..

Ya..Ibu boleh masak, menjahit dan mengemas..tapi tak tahu kenapa..Ibu takdela suka sangat..ye..ada sesetengah orang suka masak (cuba pelbagai resipi setiap hari), ada yang suka kemas rumah (mengemas dan mop setiap masa) ataupun basuh kain (teringat Donat..hehe)..tapi bagi Ibu..Ibu buat semuanya kerana itu tanggungjawab..bukan sebab passion (menantu yang hampeh ni..huhu)..tapi Ibu memang dah cuba yang terbaik..dari mengandungkan Ammar sehingga melahirkan Ammar..Ibu jaga sendiri..didik Ammar..bukan Ibu tak suka duduk rumah jaga Ammar..Ibu suka sangat..tapi macam Ibu kata..deep down Ibu rasa ada yang uncomplish..

Sebab itu..awal tahun ni Ibu kerja..dan ya..rasa sangat bersemangat..Ibu nak jadi yang terbaik..kat situ Ibu punya kekuatan..Ibu tahu kat mana Ibu boleh tunjukkan prestasi yang sebenar..Ibu macam dapat balik semangat Ibu yang dulu..semangat nak dapat no 1..semangat nak jadi yang terbaik..semangat yang menaikkan keyakinan diri (sungguh tak best bila balik kampung orang asyik tanya keja apa..rasa down je)...

Setelah 6 bulan kerja..Ibu dapati..rumah makin terbiar..masa ibu dengan Ammar makin kurang. Ibu punya kerja menuntut Ibu pergi kerja seawal pagi dan kadang-kadang balik malam. Kemudian Ibu sambung belajar (kerja Ibu menuntut untuk sambung PhD) tanpa cuti belajar. Pada waktu ini..Ibu rasa dah macam superwoman..tapi Ibu sedih bila kurang masa untuk keluarga. Setelah berbincang dengan ramai orang, kawan dan keluarga..Ibu mula berfikir untuk berhenti.

My FIL ada cakap..kita tak boleh terlampau ambitious..nanti keluarga yang terkorban. So FIL tanya Ibu. apa yang penting dalam hidup Ibu? Ibu cakap..pertama keluarga, kedua sambung belajar dan ketiga kerjaya. Makanya selepas perbincangan itu..Ibu membuat keputusan untuk mengorbankan salah satu dan tentunya kerjaya (yang juga mengorbankan wang poket tiap-tiap bulan..huhu).

Alhamdullilah..Ibu rasa Ibu ambil keputusan yang betul. Ibu mempunyai banyak masa dengan Ammar dan Ibu belajar dengan lebih tenang (dan alhamdullilah dapat biasiswa  yang memudahkan proses pembelajaran Ibu)... Oh berbalik pada persoalan awal tadi..kenapa Ibu sambung belajar? Kerana dengan sambung belajar..Ibu ada matlamat hidup..something yang buat Ibu maju ke depan. Walaupun susah, Ibu teruskan juga kerana Ibu sedar Ibu tak boleh menjadi surirumah yang baik. Makanya biarlah buat sementara waktu ni Ibu duduk rumah dan pada masa yang sama mencapai sesuatu yang Ibu rasa menolak Ibu untuk maju ke depan...

Isy melalut betul hari ni..kesimpulannya..kita mestilah ada matlamat hidup tetapi jangan abaikan keluarga..kerana at last..keluarga adalah harta yang paling tak ternilai yang kita miliki...adioss...

P/s: Teringat Lynette dalam Desperate Housewife..Ibu paham apa yang die rasa..huhu..

30 kawan BabyIbu berkata-kata..:

adianiez AIDA said...

aida sedang fikir utk sambung master ni, pjj. surirumah + keje 6 hari seminggu + belajar. masih sedang berfikir.
terbaca post ni, lagi la berfikir. bab nak sacrifice gaji tiap bulan tu yg parah. takde biasiswa plak. sendirian berhad.

~farahsyeefa~ said...

wah...nak sambung phd. Tahniah ye ibu :)
kagum dgn ibu yang sangata semangat utk terus belajar....:)

eezah said...

bagus lah kalu yana suka belajar sambil kerja tapi betul kata yana masa dgn keluarga sangat terhad..sekarang ammar tengah membesar lagi perlukan perhatian ibunya..

kita dulu ingat nak kerja jugak pas bersalin tapi bila tgk muka anak macam sian je..lepas bincang dgn husbnd ambik keputusan jaga anak sendiri..

AlohaMolly said...

BabyIbu,

Adik sini sekarang pun mengalami suatu "junction" yang akan menentukan sama ada adik akan pergi kerja awal and balik waktu gelap malam....


Adik join co. yang 10mins dari rumah dengan salary yang kurang daripada job earlier. Tapi happy cos ada more time with my kids.

Tapi sekarang ekonomi kurang baik, boss mungkin akan tawar Work from Home option(I happy dengar ni) tapi not sure how long the company can sustain..no guarantee...

Husband nasihat balik ke co. lama...tapi teramat banyak changes dalam timetable hidup sekarang jikalau balik co. lama...dilemma..dilemma betul...to choose a stabil career ke , to choose a better job, better salary...haih....

I memang jenis family, tapi hubby more into career and income oriented...haih...

wat to do...single income really hard to survive these days...

thanks for sharing your story with me!

Rasa lega and inspired!

CHeers!
Alohamolly
http://secondtimeparenthood.blogspot.com/

Ms.Notti said...

Ibu,

Zaza pun tgh dilema ni.. Nak berenti keje atau tak.. belajar smpi Masters, tp sudah nye nak dok rmh plak... Bnyk benda nak kena pikir, dilema antara kemahuan & keperluan... Maklum sj la dok kat KL ni... wang penting, tp family pun penting jg... Nak plak anak Zaza selalu sakit...

Sherry said...

mom knows the best and mom yg letih pun. dad pula cari duit susah.

IZAN said...

Salamm.. Izan yakin Ibu Ammar dah buat pilihan yang paling tepatt! Kadang-kadang memang kita tak dapat semua yang kita impikan dalam hidup.. at least kita dapat capai apa yg kita put as priority dah lebih dari baikk..! All the best Ibu ammarrr.. !

-yani- said...

setujuu
apa pun keluarga lah yg terpaling penting

Atiqah said...

btol kak..kte org pmpn ni tmbh2 zmn skrg kena pegang ketiga2 bnda tu..

keluarga
pelajaran
kerjaya

sy tgk umi sy sudahla..die de keluarga walaupun study smpai diploma je..dlu dpt dip tu kre hebat la..tp syg die x de kerjaya

keluarga in laws mmg pndg rendah la kat umi sy..kdg sy yg sbg ank ni tgk pun rse sedih yg amat..sbb tu umi sllu galakkan sy bljr tggi jgn jd mcm die..bina kerjaya kumpul duit pastu bru fkr nk kawin..

sy nk smbung master, nk smbung phd..nk berjaya mcm akak dan beberapa org mom blogger yg hebat mmpu bhgikan mse utk ketiga2 perkara tu..
good luck kak

fazilzura said...

salam ibu..

betui tindkan yg ibu ambik tu...
zura pun takat ado diploma jek.. nk smbung dh kawin, pehtu ada anak... now x pk sgt dh nk smbung.. cz bg zr ilmu tu x semestinye kene study dari buku or ke university or mendapat segulung kertas bergelar ijazah , Phd dan lain2... mcm2 cara lg tuk kite dpt kan ilmu.. selagi ada daya...

cm zr rs ada dip ni pun dh cukup syukur, cz dulu zr susah nk blaja cz sakit.. xsagka plak sil leh study smpai dpt diploma

nieda said...

betul tu..pelajaran tu penting..kdg2 kita tak boleh selfish dalam hidup,

Liana said...

Ibu...
Setidak tidaknya apa yg ibu tulis memberi sedikit semangat untuk ummi. Bila fikir memang betul, keluarga lebih utama! Alangkah bestnya jika ummi dapat buat keputusan seperti ibu! huhuhu

This is .... said...

first thing first..
for me, family first, insyaAllah..

:Nana: said...

saya rasa apapun balik kpd niat. working mommy n housewife sama je kaedahnye. saya pun tk betah jd housewife lama2 unless hubby millionnare - boleh keje kt rumah sendiri n at the same time duit pun masyuk banyak. saya full time working, study part time masters and now on my way to be professional engineer. hantar anak2 gi nursery, masak kemas rumah basuh baju mop lantai basuh bilik air etc sume sendiri. hubby tolong jaga anak minus housework bila saya gi outstation.

mula-mula terfikir gak nk berenti, tp cancel sbb belajar dari pengalaman my mom. my mom berenti keje sbb nk jaga anak and help out my dad jahit baju etc. at the end, my dad buat hal just because the other women is more sophisticated than my mom. pape hal pun, tak boleh depend on your husband totally. at the end diri sendiri yg susah. although sayang suami n anak2 bagai nk rak, andai kata dh tertulis kita kena tinggal, akan kena tinggal lah jugak. sediakan payung sebelum hujan. at the same time, try your very best to have be the best in everything you do - the best mom, the best wife, the best employee and the best hambaNya.

Insyallah, Allah knows best.

lailasani said...

rajinnya belajarr... tahniah.. tahniah... semoga dpt capai cita2...
psstt.. i sgt suka dengan watak lynette n tom! sangat cool

Lin said...

yana, jgn give up!! chayook!chayookk!! aku doakan ko cekal dan akhirnya berjaya dgn phd ko tuh ok!!nnt ko konvo, aku tompang bangga..

isabelle said...

ye betul. kesian lynette kan?

eh..kesian ibu kan?
xlama lagi saya pun jd mcm ni la.hope i can cope well.

Elyn said...

mmg susah nk pilih salah satu lelagi kalo dh berkeluarga. tapi selagi ada azam nk study belajar je yana!!

Diyana Zulkifli said...

yana.ang starting dunia kawin dgn jd surirumah..so agak payah nak biasakan diri ngan dunia keje lps dah ade anak pinak..[mak aku la,contoh terbaik..sampai skang dok tringin nak keja..tup2 dah ade cucu dah pun..jd tailor kat rumah aje. hehe].aku yakin,ang dah pilih jalan yg betul. itula..aku ajak jd cikgu ..takmo.miahahaha.

aku rasa ang bleh jd journalist online ke hape, buat bisnes online ke..status blogger tegar dah pun ang pegang.ang dok rumah ja, tp fikiran luas dr orang lain..;).

yatie chomeyl said...

nmpknya kita serupaaaa...sbb tu i decided to further studies gak.

Oyis said...

saya sgt kagum dgn org yg x dpt cuti belajar tapi bersmgt waja nak buat PhD, apatah lg mmg personal choice buat PhD tu, bkn sbb kerja as lecturer dsb nya. sbb nya, saya yg dpt cuti belajar bergaji penuh pon rasa hazabbbbb sgt!

so tabik spring sama Yana dan sama2 la kita berjuang!

PS; saya pon bkn jenis suka dok umah je. btw, saya rasa kalo masa saya dipenuhi dgn pelbagai xtvt for the day (class, kerja, seminar, shopping, housechores, etc...), lebih efisien saya buat kerja n hidup lebih bermakna :)

PUTERA2PUTERI said...

keputusan yg bijak sekali....semoga ibu bejaya dlam apa pun yg diceburi dan berbahagia bersama family tersayang

_mmm_ said...

incomplete la bukan uncomplish..mane tok guru nih?? tok guru yg bername mukhlis???

NURUL said...

tahniah ibu..moga berjaya dgn jayanya!!hehe...
nurul yg ada Dip ni pon sgt malas nak belajo lagik..
rase otak dah tepu...huhuhu

noreen-bulan said...

mmg jd suri rumah rasa down sgt..
reen skang tgh mengalami masalah itu..tp suami n keluarga tak faham tambah pulak anak ada 2 yg masih kecil...

selamat berjaya buat ibu...

unlisted_one said...

Lps habis blaja nanti, kalau nak keje dari rumah pun bleh,..takde hal tu. ape salahnya sambung belajar kan, yg penting cuba adjust masa..good luck ok..mesti boleh punya..insya Allah!

hazlina said...

Sy btul-btul kagum dgn semangat ibu..chaiyokk2!!!

-RiN- said...

dlm idup ni yana, kite xleh dpt sumenye.. lucky for u ko leh duk umah jage keluarga.. if aku punye pilihan mcm ko, i'll do the same.. sape yg xnak anak membesar depan mate? but Allah punye agenda sendiri untuk sume org.. just live with it and enjoy! pis!

Zalia Firdina said...

Bagi saya ilmu tu sangat penting.. bila kita ada ilmu semua akan hormat kita.. walaupun kita just duk umah goyang kaki, still ada orang sayang kita...terutamanya mertua..malah anak kita pun akan turut dijaga... itu sebab lah saya pun ada terfikir untuk sambung belajar PJJ... memang derita kalau kita x cukup ilmu.. my hubby pun ada galakkan saya untuk trus sambung belajar walaupun saya kini dah kerja goverment.. tapi bila terbaca kisah ni.. buat saya terfikir 2 3 kali... tapi kata hubby.. kita jangan jadi orang lain... apa yg kita rasa nak buat kita buat..jangan mudah berputus asa... untuk menyakinkan orang pada diri kita, kita x perlu mudah berputus asa...pegang pada matlamat kita itu dah cukup.

Hanz said...

Yana..your story me pernah alami though takderlah belajar sampai ke Phd tapi sangat terasa bila solely rely single income for one whole year..tapi berbaloi-baloi..me nekad mesti score coz dah sacrifice salah satu & alhmadulillah me did it. And the best part dapat spend time & total HS my eldest son yang masa tu baru 3yrs old & belum ada adik lagi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Widget By Devils Workshop