@ Nak tanya..Batuk?

Monday, November 9, 2009

Ada satu persoalan yang Ibu nak kongsi bersama..harap ada yang sudi beri pandangan...sharing is caring kan..ini exact words from one of the readers..

My baby baru 1 month..tp baru2 ni kena batuk..n setiap kali batuk mcm ada bunywheezing sket la but no too bad. i dah bawak jumpa pediatric..dia suggestkan i guna inhaler la..hmmm...she's too small for inhaler. any idea from u mengenai perkara ni...coz i mmg worried. or maybe u ader cara lain /medication yg boleh membantu i dlm perkara ni...

Ammar pernah kena batuk sekali..tapi sikit saje jadi Ibu takde experience sangat..harap Ibu-ibu yang lain sudi membantu..Tq in advanced..

13 kawan BabyIbu berkata-kata..:

Ayu Hussien said...

mmg agak merisau kan klau baby2 kena batuk kan.. ayu pun tak bpe ingt lah ms Dekya dulu batuk2 umur 3 bln..bwk g Hosp.Penawar doktor masuk gas then kluar kan lendir, amik ms smgu gak nak btul2 sembuh.
mudah2an smua nye ok.. klau selsema ayu campurkan kunyit hidup sikit ngan kapur...then sapu kat hidung..insyallah baik..

Mama Qaseh said...

anak saya dh 7 bulan..batuk berkahak dh 3 minggu x baik2..ubat pon dh abis. MIL kata sbb saya makan rambutan, sy plak BF..tu yg batuk anak x baik2..
Cadang nk bwk gi jumpe paed le..riso2 x baik2..

saveme_zero said...

ermm..cuba la bagi makan madulia & marin-A dari produk HPA. Anak kakak sblm ni..nafas pun berbyi,kahak/lendir pekat je kat tekak. setiap kali pegi klinik,doc nak buat neubilizer..kesian tgk. so kakak try produk dr hpa,syukur alhamdulillah..dah takde batok & byi didada lagi.

AMIEROZIANA said...

salam...anas dulu pun kena batuk2 macam ni kena warded 8 hari last2 doc dianosed asthma....sbb papa anas dulu pun masa kecik kena asthma....anas pun kena pakai inhaler...pastu ada sorang kawan yang perkenalkan ubat alternatif tapi mahal sikit la...ubat tu just titik jer dalam mulut...alhamdulullah sekarang ni anas dah baik dah....
kalau dulu dah macam2 petua dah buat lansung tak jalan jugak....

ibunafis said...

blh cuba bg mnum kordial roselle dr HPA..sy pnah try kt my baby dulu n mlm tu xbatuk lg dh..smpai skrg roselle HPA sntiasa sedia untuk my baby..n dia ssh nk dpt batuk,selsema & demam.

*roselle mpunyai kandungan vit c yg lbh tinggi drpd oren dan baik sbg antibodi yg kuat..insyaallah..

[-suziey-] said...

aQeel dulu mase lahir ade mslh nafas berbunyi..cuma xbatuk la,,..mcm berkahak..tp paed ckp besa ..nothing to worried..jgn input ngn ubat2 coz the baby is too small..just do it naturally..mcm..jgn dedahkan kpd angin..sentiasa pakai barut n bedung..sapu minyak telon ...and if breastfeed jgn mkn bende sejuk sbb will effect the baby..sometimes dia akn ilang dgn sdiri nya bila besar tp keep monitoring perkembangan dia..klu ade something weird happen then ask doc's consult.

~~@lyci@~~ said...

adam pulak masa umur 6 bulan pernah kena batuk lama dekat 2 minggu.. sampai kena buat neubilizer kat klinik.. tapi ada member suggestkan try bg baby madu, tp dalam jumlah yg sikit.. hujung sudu kecik, bancuh dengan air atau campurkan dalam bubur nasik dia.. lepas tu adam terus elok.. tp xbg madu hari2, just bg seminggu sekali jer..

Liana said...

Salam ibu,
anak ummi pernah mengalami batuk sejak usia dia 2 bulan sehingga usia dia mencapai 8 bulan. Kejap2 batuk. Memang tiap2 bulan, mesti 2 @ 3 kali pergi jumpa pakar. Nak pergi klinik biasa, risau. Lagipun rekod perubatan dia memang dengan pakar kat Az Zahrah. KAmi cuma bagi ubat jer lah. Nak bagi yg lain2 tak berani. Pernah gak bagi madu. Tp, sikit jer... Pun tak ok. Kami beralih kepada pakar dia di KBMC. Itupun sebab, jauh nak berulanng dari damansara ke bangi. PAkar cadangkan ambil inhaler. Alhamdulillah terus ok. Dah tak yah pakai lagi dan makan ubat. Kesimpulannya, pada ummi pakar lebih tau. Memang dia tak akan suruh pakai inhaler tu kalo tak memerlukan. Ummi agak terkilan, masa kat Az Zahrah dulu, memang dah suruh pakai. Tp, kami menolak. Kalo ummi dengar kata pakar, mungkin dah lama anak kami sihat. So, terpulang ler pada ibu bapa bayi tu sdn.

adianiez AIDA said...

inhaler - yes.
anak buah saya sejak lahir until 4-5 bulan mesti berbunyi bila bernafas. mudah batuk. bagi la madu, itu, ini, tak ok. kejap jer ok. then, berulang.
saya advice abg saya ke pantai, dr lee, pakar kanak-kanak yg saya dok refer anak-anak saya.
inhaler.
now ok.da nak masuk setahun anak buah tu.

eezah said...

kesian jugak kalu nak bagi inhaler kat baby tapi kalau dah terpaksa kena lah cuba kot..sian baby tak selesa dan mesti dia nak meragam jer kan..

Elyn said...

so far wafiq blom pernah kene batuk. selsema pun jarang. alhamdulillah.... tapi tuk batuk, ada yang bertanya, madu amazing yg dicair kan elok tuk diminum tuk buang kahak. alhamdulillah, ramai yg cuba berhasil...

zh-ena said...

umairah dulu 2 minggu batuk tak baik2..smp ubat pun abis..pastu ikut petua mak bg secolek madu kat bby pd waktu pagi..2 3 buat alhamdulillah sembuh

azura said...

salam. sori, baru tenampak post ni. hope tak terlambat beri pandangan.

my daughter kecik2 (less than one year masa tu) pun ada wheezing and chesty breath. paed bagi powder "singulair" to strengthen her lungs. powder tu campur kat susu/bubur. bila dia one year baru bagi inhaler.

sebab kitorang ikut ckp doctor bagi singulair tu awal2, alhamdulillah sampai skang my daughter susah nak dapat asthma/wheezing/chesty breathing. kdg2 kalau macam dah nak chesty tu kitorang cepat2 bagi inhaler. alhamdulillah it works.

jgn takut nak bagi inhaler. nanti kalau melarat sampai kene masuk tiub keluarkan kahak which is painful lagi ralat.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Widget By Devils Workshop