@ Pantang Larang 44 hari

Tuesday, November 10, 2009

Petua Semasa Berpantang

Bagi Ibu, tempoh berpantang sangat la tak best. Yelah, time tu kan tengah sakit (Ibu kan operate) lepas tu semua makanan dicatu. Itu tak masuk lagi pantang-larang yang diamalkan (Ibu dikawal ketat oleh Mama dan Mak Tok). Memang betul-betul mengira hari la nak habis. Pula tu time tu kat Kedah panas sangat-sangat. tapi bila Ibu masuk bilik yang ada aircond terus rasa seram sejuk..huhu. Antara pantang larang yang Ibu (kena paksa) amalkan ialah (selain daripada bertungku, berurut, bertangkas dan yang wajib-wajib):

  • Tak boleh minum air banyak (gila dahaga masa ni) - sebabnya nanti urat kembang (lebih kurang macam tula)
  • Makan pun hanya dalam kuantiti sedikit - tak boleh tambah (Ibu time ni makan sampai licin..lapor woo)
  • Tak boleh minum ais (sampai setahun juga)
  • Tak boleh makan nasi sejuk/nasi semalam - untuk elak masuk angin
  • Tak boleh duduk direct dengan angin (apatah lagi aircond) - sebabnya nanti badan masuk angin (ni betul kot sebab pernah duduk dalam aircond sekejap terus seram sejuk badan)
  • Kaki kena berstoking - untuk elak masuk angin
  • Ibu jari kena jaga jangan bagi tersadung - sebabnya urat rahim terletak disitu
  • Jangan dukung baby lain semasa berpantang - sebabnya takut turun darah
  • Duduk kena elok-elok (bersimpuh dan tak boleh mengangkang) - supaya tulang punggung tak kembang
  • Tak boleh duduk atas lantai (atas tempat sejuk)
  • Elak makanan yang sejuk dan berangin seperti kekacang, timun, kobis dsb 
  • Elak makanan yang tajam dan berbisa - macam air tebu pun Ibu still pantang
  • Tak boleh membaca, menulis dan menjahit - sebabnya nanti mata cepat rabun
  • Tak boleh keluar rumah sangat 
  • Tak boleh buat benda berat macam angkat baldi penuh berisi air - hanya boleh angkat barang seberat bayi kita
  • Tak boleh makan laksa dan mee kuning (ini Ibu amal sampai setahun) - sebabnya kapur nanti boleh kasi kembang urat
  • Rambut kena ikat tegang-tegang - sebabnya nak elak masuk angin
  • Jangan terlampau stess atau fikir sedih-sedih - takut meroyan
  • Tunggu 100 hari sebelum bersama - sebabnya kasi kuat sikit dalaman tu (tapi yang ni Ibu macam tak cukup sangat..muahaha)
Itula antara yang Ibu ingat. Semua ada sebab (hehe kerana Ibu pasti tanya..pasai pa? sebelum amalkan). Walaupun agak tension masa berpantang tu tapi kesannya lepas tu baru dapat rasa tau. Ada orang kata kalau tak berpantang elok-elok nanti bila usia dah lanjut baru rasa kesannya. Ibu rasa ada betulnya. Maka jomlah kita amalkan apa yang terdaya.




Gambar masa berpantang (time Ammar aqiqah). Time ni rasa sangat gumuk dan tak cantik. Nak senyum pun tak larat. Hehe (sebenarnya tengah tension tengok lauk kenduri sedap-sedap, Ibu makan ikan haruan tu je). 


P/s: Pernah juga dulu google petua semasa mengandung (tak boleh duduk kat tangga, tak boleh makan/minum dari bekas sumbing, tak boleh bunuh haiwan) tapi banyak sangat sampai takut pula nak tahu..hehe


18 kawan BabyIbu berkata-kata..:

e.l.i.s.s.m.i.e said...

paling suami tak tahan tu yang 100 hari kena pose tu laa..hahahaha

AiNeRzA said...

mmg betul x best...mmg betul x nak bergambar...pantang nampak kamera...mesti nak hempas...hihihihi...semuanya x best dalam pantang...hanya satu jer yg best...dapat TIDURRRRRRR~~

um. masyitah said...

Salam,
selamat berpantang segalanya ya.
yalah,akalau ibu tak sihat,susah juga kan.kita berpantang ni demi kesihatan kita,demi keharmonian kita dan masa depan kita. Nanti suami juga yang bahagia kan,

mamanoa said...

erkk..naper sumer yg u sebut ttu i lanyak jer..
in-fact dokto i n hubby i pesan..mnum air bebanyak..u must eat as usual..b'coz u BF ur son..kena ader cukup zat nk bg kat anak..
aper yg u sebut sumer tu i buat jer..i xleh la kalu xder angin,pkai stokin sumer..panas..rimas..(i paki stokin kat spital jer..hahaha)
mayb kesan dier ms kiter tua kut..tp hubby i akan paksa i mnum air..mkn ayam ikan sumer..mkn sayur sumer la..sbb dier ckp nnt anak xdpt nutrien..mak pun lembik jer nt xcukup zat..
i pun suker la..masa pantang mcm xpantang..

Sherry said...

oh ya kalau chinese 40days x boleh cuci rambut!

Drama Mama said...

haa mostly agreed la. i memang minum air banyak my mom tak kisah, sebab we need water to rejuvenate kan.

petua masa ngandung tu kan, kalau yang logik ja i ikut. macam bunuh binatang tu tak berani la. tapi macam takleh minum dari bekas sumbing, time makan takleh letak pinggan atas telapak tangan,takleh siang ikan, udang ayam dan segalanya. rasa macam mengarut ja. kepercayaan orang2 tua ja without scientific explanations. so saya tak ikut :-p

oh tapi i tak berani tengok movie kat cinema coz ada baca takut certain frequency tu bole cause damage to the foetus. hehe

eezah said...

kita baru abis pantang ni..bby baru 2 bln..lega rasanya bila dah abis pantang ni..yang tak tahan tu pantang minum banyak air susahnya nak ikut..

makcik kita kata masa dia berpantang dulu cili dah 6 bulan baru bleh makan..kita belasah gak cili tapi sikit2 je takut bby sakit perut lak.huhu..

Lady Qay said...

ada satu buku pnduan berpantang yg nona roguy tuh..buku sgtttttttt bgussss...mcm2 ada...mnyesal sb ms pntg tkde buku tu dulu..xpe..pnduan utk next one..hehe..

i pntg mkn sume but step by step..tkdela mlntak sumer...buah pun mkn..

fazilzura said...

ibu , wah sgt berseri gambo ibu tu ..

kalau ikut kan x sume pempuan suke time pantang , tp zr suke heheheh time ni la kite di layan .. cm puteri.. lg2 zr banak (c-zer jgk ibu)anak pertama merangkap cucu & cicit pertama... so family sgt2 teruja...

lg pun zr suke cz bdn sgt cepat slim heheheh lg2 bf sepenuh nye...
mmg pantang dgn huby 100+.. heheheh sian huby, sib baik dia penyabar org nye..

tp mmg bagus amalkan berpantang , mmg time usia lanjut nnt kurg sakit2..

shima said...

Masa pantang saya banyak nangis..sebab sensitif...nasib baik tak meroyan
Banyakkan bersabar ye..jgn jadi macam saya
http://cyberummi.blogspot.com/

d i d a said...

tak leh membaca. erk.terpaksalah menonton tv aje. hehe

AyuArjuna BiGoshh said...

dulu masa pantang anak first dan kedua memang pantang 44 hari...so bila anak ketiga dan keempat banyak rules pantang dah langgar...huhu...nak jadikan pernah keguguran lansung tak berpantang...kesannya sekarang sekali-sekala rasa sakit urat...perut tak begitu slim...cam kena melabur banyak perkara lak...so nasihat saya sebenarnya apa yang disuruh semasa berpantang itu adalah yang terbaik utk diamalkan.

Fiza Nordin said...

mak & mak tok ibu samelah mcm arwah mak saya...sume yg ibu senaraikan tu,itulah yg arwah mak saya larang masa saya dlm pantang. mmg tak besh langsung.rase nak cepat je masa berlalu tapi teramatlah lambatnya.nak menghabiskan 1 haripun rase lame sangat...

mase anak pertama saya ikut habis2an.anak kedua ikut sikit2.anak ketiga banyak yg saya langgar. apalagi bila jaga diri sendiri.mmg tak disiplin langsung!

tapi apa2pun tang makan mmg berjaga sungguh sbb takut baby tak tahan then kembung perut.takut baby menangis malam sbb kembung perut.aduiii ngantukla...tak sukernye...jd bab mkn mmg pantang sungguhla...tak makan timun,taugey, kekacang, jagung dan yg sewaktu dgnnya (mknn yg sejuk2)tu...

lg satu bab ikan2 yg tahan/boleh dimakan.saya beranak normal.jd sy mmg tak sentuhlah ikan haruan tu semua.klu biase2 pun sy mmg tak makan ikan2 jenis tu.kakak sy dlm pantang boleh makan ikan gelama tp sy tak boleh.pernah sekali sy makan sikit saje,darah saya dah berhenti boleh keluar balik & bahagian ari2 rase senak.saya tahan makan ikan kembung,tp kakak saya tak tahan-gatal.dalam pantang masa baru2 sy lebih prefer mkn ikan bilis goreng kering dgn lada hitam + kekadang ulam2an.utk elak sembelit,sy minum jus oren sunkist-1 gelas/1 hari-selang 3 hari.bila dah 2 minggu arwah mak buatkan sup ayam letak halia banyak.dia suruh makan halia tu buat mcm ulam.sampai la ni saya mkn jugak.

wallahualam...

*arwah mak pun ada ckp,sekarang tgh muda tak rase nnt dah tua barulah terkenang...mase tu dah tak gune...huhuhuuuu

erh...panjangnya... ni bukan komen ni erk...sori ibu...sekadar nak berkongsi pengalaman heheheee

balik dulu!

Mommy Lyna said...

Oh, kita masa si kecik Fahry tak pantang pun. Nakwat cane dia premature, kna stay dlm wad yg sejuk gila, air pun sejuk gila, makanan spital which is hari2 kobis. Bila kita discaj pun, hari2 panjat tangga spital p anta susu & jenguk dia.

Bila orang kata "jgn la lasak sgt, kena pantang juga" rasa nak sepak je. Hehe. Kita parents pun takde huby pun keje, sape nak pi jenguk baby dalam inkubator, bwk susu, wat kangaroo care semua. Kwang3x.

Oyis said...

kita pon c-sec dulu, tp pantang gitu2 aje. paling x ikut ialah bab minum air tu, mmg minum byk2 sbb Dr kata ok, plus, kalo x minum byk mmg susu bdn x de. Alhamdulillah, samapi skang Aisyah dah 17 bulan susu masih ada.

tang posa 44 hari tu kita jaga jg, sbb penakut! takut jahitan terbukak balik hehe

Elyn said...

alhamdulillah kite pantang pun cam u yana. cume tak makan jamu je hehe. sbb wafiq teruk kene jaundice. tapi amalan tu sume tak nmpk masa sekarang.... bile dh tua sikit baru terase sengal2. ramai gak amik mudah bab pantang ni heeheh

~~@lyci@~~ said...

mama laycia tak ikut sgt.. mcm minum air, dia kt xkisah byk sbb bdn kita perlukan air.. pastu kt BF lag nak byk air.. pastu pakai stokin tu pakailah smpai 44 hari.. cuma yg berbengkukng tu yg payahkan.. kang kejap nak buang air, kena bukak.. pastu pakai balik.. tp mmg elok, kejap ejr dah slim balik huhu...

m@Ri@ said...

thanks for the tips..;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Widget By Devils Workshop