@ Pregnant While Breastfeeding?

Monday, November 30, 2009


One of the reader ada tanya Ibu..berkenaan breastfeeding semasa mengandung..

Saya mengandung kali kedua semasa masih menyusukan my baby, now insyaallah masuk 13 weeks....my baby pon bru cecah 16 bulan. Production susu mmg drop a bit la...stock pon kalo hitung2 bole thn smpai sebulan je....now ni my baby memang mengamuk tgh2 mlm sbb tk puas menetek agaknya.end up...saya bg dia late dinners...hoping that dia kenyang lama....tdo pon lena.
Saya nk mintak pendapat...when shud i wean my baby frm breastfeeding, eh? plan nk bf dia at least until she reach 2 yrs old...tp pregnant kali ni sangat-sangat memenatkan...maybe nk cater utk 3 org sekaligus....plus my mil dh mula force me to stop bf my baby and top up dgn formula milk which never crossed in my mind bfore.nk choose which formula is good for her pon tktau..kdg2 dlm stress2 mcm ni...opinion kwn2 sgt2 membantu kan?

Hmm..Ibu takde lagi pengalaman macam ni..harap kawan di luar dapat membantu..yang Ibu tahu..

  • Ada kawan yang pregnant juga, Dr suh berhenti breastfeed sebab takut nnti baby dalam perut tak cukup zat dan merbahaya kepada ibu (ini bergantung pada condition Ibu kena consult dengan Dr)
  • Bila baca di Internet, diorang kata ok menyusu while breastfeeding.
  • Mungkin boleh juga top up dengan susu formula maka baby kenyang sikit (cara nak beli-minta sample kat dr (paed) atau beli tin kecil untuk cuba)..sebab ada baby tak tahan dengan sesetengah susu


16 kawan BabyIbu berkata-kata..:

Naz-Segalanya disini said...

ye..saya pun confuse nih..samada nak teruskan bf atau stop demi memberi laluan kpd adik anak saya nnt..please baby ibu

AyuArjuna BiGoshh said...

act mamy baby (malay) issue bulan Nov ada discuss pasal ni...dan menurut pakar berkenaan tidak salah kerana susu ibu dan khasiat anak dalam kandungan adalah separate sama sekali...beliau juga menyokong ibu yg pregnant utk terus menyusu anak yang masih menyusu...

Sherry said...

better check with gynae as I know gynae say if bf hard to conceive 2nd child.

mamazana said...

salam...

mama BF my 2nd dotter until 1 yr 2 mths. When mama dpt tahu that i was pregnant for 3rd baby, my gynea suh stop BF immediately sbb takut kalau BF, rahim akan mengecut.

kesian gak kat dotter mama tu sbb dia fully BF. Punya la payah nak trained dia mnm FM.

eezah said...

ada dgr kalau dah pregnant tak leh dah bf sebab takut bby dgn ibu tak cukup zat..better jumpa doktor tanya..sian jugak anak nak menyusu lagi.

Elyn said...

yana, my sister fully BF baby die. then die tau die preg masa dh 6 mnth.

so dlm jangka masa 6 mnth tu la die BF anak die tau. so far mmg susu kurang gak.... tp lps die tau br lah die stop BF anak die...

hmm kat sini i rase terpulang pada ibu sendiri kot.

Mama Safiyyah said...

salam ibu,

ada pendapat yang kata, bila dah ngandung dah tak leh bf sebab bm tu dah jadi hak adik dlm perut tu.....tanyalah mana2 ustazah juga untuk pandangan dr segi Islam..... Wallahu'alam....

mummy_adam said...

owh, ena pun mcm confused coz pernah gak terbaca yang kalau tgh pregnant xboley BF.. tp kurang ariff jugak..

Diyana Zulkifli said...

hmm,boleh menyusu masa peknen,tkpe pun. aku salah info so awal2 peknen damia dah tak nenen mama die.cian. skang ni,aku dok pujuk die nenen balik,tp die tkmo..siap wat geli2 lg bile aku dakap die nak kasi nenen. uh,nyesal.tkpe,tnggu adik die kuar 2bln lg, nnti aku pam kasi damia..

Mommy Lyna said...

Its ok 2 bf ms pregnant as long as takde history:
- premature contraction
- premature birth
- miscarriage
- bleeding

No such thing as 'amik hak zat adik' etc sbb susur nutrient yg ibu makan akan ke:-
No 1 : anak dlm perut
No 2 : ibu
No 3 : susu

Tp most of the time bf toddler ni akan wean sendiri masa maknya pregnant sebab:
- susu kurang disbabkan h0rm0m mengandung
- susu berubah rasa bila k0l0strum dah terbentuk

Kalo tanya gynae ke sape ke yg tak pro-bf,mmg la dia suruh stop. Sebaiknya dapatkan nasihat pakar laktasi & khidmat gynae yg pro-bf.

CuTeMiUt78 said...

yup..betul tu.. mungkin blh gak top up ngan susu formula

Diana Jamil said...

sy setuju ngn mommy lyna...for more info leh la tgk kat www.susuibu.com kalo xsilap mcm pernah bincang topik ni...

Mama_Aqish said...

begus info ni...tqvm eh...

boat produts said...

What is the history of breastfeeding in homo sapiens and our ancestors? At what age did early humans stop breastfeeding?

boat produts said...

I stopped breastfeeding and want to start again, suggestions on how to get my milk producing?

Imma said...

Nak tambah info sikit and rasanya belum terlambat kut kan..

Masa ima bersalin hari tu, Dr pesan klu bole bg rahim kita free at least for 1 year..maybe sbb Ima bersalin c-sect. But klu normal pon elok mcm tu. Sbbnya:
1. tempoh terbaik menyusukan (bf) baby is 6-12 month.
2. rahim mengecut bila kita bf baby..sbb tu laa ibu2 disuruh menyusukan bayi supaya rahim cepat mengecut dan baik..so in case after 6 month yg at least tuh nak plan utk mengandung lagi..dah kira ok laa...
3. kadar penghasilan hormon waktu bf baby and masa mengandung pon tak sama..so kena take care either one.. :-)

Hmm..itu yg Dr ima pesan laa..but kalau utk info yg lebih lagi..kena rujuk Dr or yg lebih pakar la..

Harap info yang tak seberapa sen nih dapat membantu.. ~happy parenting!~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Widget By Devils Workshop