@ Survey lagi..

Tuesday, November 17, 2009

Hari ni sibuk buat survey..tapi bukan survey langsir ke perabot ke (yang tu survey best). Ini survey untuk my PhD. Susah no rupanya. Maklumla ni first time nak buat questionnaire. Nak pastikan soalan yang diberi itu berkualiti, menepati objektif dan difahami oleh responden (kang tak faham macam mana nak jawab..huhu). Lepas ni kena buat pre-test dan pilot study. lepas tu baru la all out. Hehe pening-pening. Ibu nak masuk kelas quantitative research la. Belajar betul-betul pasal nak buat soalan, nak analisa data dan guna SPSS. Kurang ilmu ni lambat sikit buat kerja.



Em maaf kalau ada yang tak suka Ibu bercerita pasal study kat sini. Ayah tak approve buat blog baru. Katanya nanti bertambah sibuk pula nak update sampai dua blog. Hehe. So Ibu menurut perintah la ni. Takple Ibu share sikit-sikit kat sini my journey so sesiapa yang nak sambung or sedang sambung belajar boleh sama-sama share experience. Kepada yang sudah berpencen belajar, bolehla turunkan ilmu yang ada pada anak-anak. Tak gitu?

P/s: Sekarang senang boleh guna online survey, tak payah nak edar kertas macam dulu. Hantar by email je.

14 kawan BabyIbu berkata-kata..:

sue said...

SPSS??? nak sgt belajar guna software tu. ltg tnjuk ajar

Manjakusayang said...

wa...ibu...kadang2 ummi cemburu bila ibu cite pasal study nie! Coz, buat takad ni rezeki ummi hanya takad degree jer! Entah bila ler ada kemampuan untuk sambung! :)

azzamoro said...

haritukan ade budak buat phd kt ukm suruh aku buat survey. pastu siap dpt hadiah rm50 touch n go. best betul. tp byk giler nak mampus la soalan dia. sampai nak termuntah aku. ade la 2 jam mcm jwb soalan peksa. haduii

Rozy said...

SPSS tu stats ounya software kan..
dulu kat co lama guna statgraphic now guna minitab..

Masayu said...

salam ziarah n kenal sekali

i'm silent reader yr blog,

kali ini rasa nak tinggalkan jejak,

bestnya dapat sambung belajar, saya tak tahu lah bila lagi

Oyis said...

oo kita suka klo yana tulis psl PhD, dpt la baca psl rakan seperjuangan nyer struggle hehe.. sesekali break dari citer bab anak ok jg ye dok?

BabyIbu said...

sue..yana pn baru nak belajar ni..tau guna basic je..nak belajar detailed skit...

manjakusyang..em takpe slow2..ada rezki tak kemana..

azza..mesti panjang lebar..sains sosial ke? kalau sains comp 10 min je questionnaire die..hehe

rozy..ha ah..stat software..

masayu..takpe..ada peluang leh sambung lagi..

oyis..tu la..kena cari geng nak kasi semangat sentiasa membara macam obor2 olimpik..ni semangat ala-ala unggun api di tepi lautan yang berangin..hehe

eezah said...

suka baca info belajar yana..walaupun kadang2 ku tak faham..bagus ada semangat nak belajar..

This is .... said...

kalau nak dapat reward bila jawab survey, visit this link.. :)

http://sayahappyslalu.blogspot.com/2009/07/get-rewarded-by-completing-surveys.html

Money for Bangladeshi said...

I have a teenage [url=http://www.babysitting.pro]babysitting[/url] that I pay with 5$ per hour. She takes care of two children of my, 3 and 5 years , and she’s satisfied and do the job very well. So, I think this is the right price. Good luck!

NabilaHouse said...

my husband SPSS and EViews trainer. he does all the analysis for Government agencies (dulu SSM, now dia keje kat SME Corp) and teach other to do the same. kalau interested to hv consultation etc pls let me know.

CuTeMiUt78 said...

wah.. bagus.. semakin busy la ibu sekarang ni ya

Elyn said...

i tak kisah yana.. seronok dgr u cite pasal study. so jgn risau... ramai gak yg suka baca pasal bab2 study ni.

..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::.. said...

best nyer bila dpt smbung belajar blk....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Widget By Devils Workshop