@ Ekzema

Wednesday, December 2, 2009

Untuk sesiapa yang ada pengalaman dengan anak yang kena ekzema..pertanyaan dari seorang reader..

Apakah susu formula yang sesuai selain susu ibu untuk baby yang ada ekzema..ekzema macam alahan kulit..timbul ruam merah pada muka, tangan..kesian tgk my baby baru 3 bulan..susu badan saya tak cukup..baby sekali minum 3oz. tolong ya! terima kasih..



19 kawan BabyIbu berkata-kata..:

Ayu Hussien said...

dulu pernah guna susu formula berasas kan soya...
doktor yg cadangkan.. "Susu Isomil"

[-suziey-] said...

alamak xtau nk syorkan ape sbb baby ekzema..cuba u mkn suppliment utk tambah ur bm..

UmiDAnisH said...

sekiranya bayi minum susu formula dicadangkan susu yang berasaskan soya seperti isomil. Ada anak buah yang ekzema tetapi tetap meneruskan penyusuan ibunya. Cume pastikan air susu tidak menitis atau terkena pada kulit bayi dan kerap bersihkan dengan tuala yang dibasahkan dengan air suam setiapkali selepas menyusu.

Mama Safiyyah said...

anak kita pun eczema...dulu minum susu soya gak...pastu sekarang dah tukar ke dulac...kita mandikan dia mmg guna sabun nuskin, shampoo pun...sebab kalau sabun/shampoo baby (hatta J&J sekalipun) kulit dia akan jd kering and gatal....

Zuhaini said...

erm.. anak saya pun kena eczema dulu.. tapi x effect penyusuan.. just that ruam2 tu meresahkan dia je la..

CuTeMiUt78 said...

eemmmm maaf tak dpt nak membantu.. sebab tak pernah alami anak kena ekzema ni

fida said...

sy ada pengalaman anak kena eczema..walaupon breasfeed..dia tetap kena eczema..so.. masa umur dia 3bulan dia demam sampai warded.waktu tu dia refuse utk breasfeed.sejak tu paed suruh minum susu soya..isomil..alhamdulillah skg dah baik..utk mandi anak sy guna sebamed..memang bagus..kulit pon jadi halus..satu lagi..kalo ruam 2 tu naik..sapu krim Elomet..bole dapat di mana2 farmasi...bila dia dah start makan..elakkan bagi makan makanan yg ada laktosa..cth donut dan kek..pastu elakkan tempat yg panas2..kalo panas sure dia menangis..sy dah alaminya..sgt la penat sbb malam2 dia tak lena tido.skg anak pon dah umur setahun..alhamdulillah dah bole tido lena malam.

Manjakusayang said...

Ibu,

Cuba suruh dia tanya orang ini. Dia ada suppliment utk banyakan susu. Mana ler tahu dapat membantu. Ummi tengok suppliment dia bagus dan ramai yang suka...

http://anakkuwiraku.blogspot.com/

Macam anak ummi memang ada eczema. Pantang kena gigit binatang ker...habis merah2 pastu kaloau tak dijaga dia akan berair dan tinggal bekas. Anak ummi tak minum BF. Macam2 susu ummi tukar2 sampai ler sekarang guna Enfagrow. Bawa ke pakar kulit, dan digalakkan gunakan sabun, syampo yang khas. Cuma agak mahal sikit ler... Tp, berbalaoi. Sekarang ni dah kurang sikit...cuma kalo kena gigit nyamuk jer dia naik semula. Bersyukur sangat2 :)

makdara terdiva said...

salam..
anak sy, akim pun penah kena exema..mmg teruk gilerr..paling kritikal bahagian kepala smpai berlendir2 kunen bile berpeluh, bile kering die jadi 'kuping'..jenuhla nak buang..pastu bila akim masuk wad pasal jatuh buai..terus doktor bg cream utk hilangkan exema..alhmdulilah dah ok..tp pasal susu tu, de plak kaitan dgn exema akim..tp sy rasa isomil tu bagus sbb akim pun penah guna..utk mandian plak, sebamed is the best..x taula kot2 org lain, ada kaedah/cara lain..sy sekadar berkongsi pengalaman..

miemiey said...

ramai yg dah bg cadangn kat sini....

Sidratul Muntaha said...

salam
nak kongsi sikit dari pengalaman saya sebagai seorang ibu yang punya anak pengidap ekzema since lahir sampai umur masuk 2 tahun ni.even pernah anak warded masa umur 3 bulan due to ekzema

penjagaan anak yg selalu saya amalkan since doctor yg ajo

1.umah takleh ade habuk (mean kean ensure kebersihan ler kot?!),suhu takleh terlalu sejuk atau terlalu panas.

2.jenis - jenis susu yg disyorkan aderlah soybase cam isomil atau similac.

3.klu dairy base antara susu yg saya gunakan n berkesan adelah susu
a)NAN
b)lactogen
c)dumex dugro

sebabnya: 3 jenis susu ni mmg elok tuk perut n anak tak cirit birit or muntah2..

antara method lain yg doctor bgthu
klu start tumbuh bintik merah tu (ekzema)kena kerap mandikan n selalu make sure dia bersih sebersih2nya...

n cream yg selalu disyorkan aderlah:

a)vaselin - sapu 10 minit sebelum mandi
b)hydrocortisone ointment/cream - sapu rata2 kat area yg infected selepas mandi
c) zink cream cam brand fobancort,etc.- sapu time binitk2 tu start appear..

ape yg pasti the main precaution tuk anak2 yg ade ekzema ni exactly cam anak2 yg ade asthma sbb ekzema ni terjadi sebab either family history ade asthma or ekzema..
klu bpk ade ekzema..thu2 ank ade asthma.
klu bpk ade asthma(cam kes saya ni..bpk saya ade asthma n laki saya de asthma) then saya n ank mmg pernh kena ekzema.

sekian.hrap dapat membantu!!

eezah said...

terima kasih suma yg bagi info ni..nnti ku akan cuba..happy sebab ramai yg membantu..:)

terima kasih yana!

Hanz said...

my eldest boy pun ada eczema..asyik bertukar last2 yg plg ok method pencegahan mandi guna sabun oilatum. boleh dapat kat farmasi..kulit kena maintain moisture

lailasani said...

susu isomil (soya) atau susu NAN hypoallergenic

yattie said...

anak saya pun mengalami masalah yg sama...masa dia umur 7 bln, dah stop brestfeeding pas tu bdn dia trus flat..muntah2,cirit birit, ruam especially kat leher, kulit kepala gatal2..penatnya masa tu ikhtiar sana sini ,, jmpa dktr dia x ckp pe...berat bdn turun 1kg dlm masa 1mth..masa tu dia jd pendiam x nk mkn.. layu jer..risaunya hati ni.. masa tu sy bg dia susu dutch lady, anmum dn mcm2 lg tp bdn dia mcm x bleh accept..trus muntah..lastly kwn cdgkn minum susu isomil..alhamdulillah dh hampir setahun dia minum susu tu..ruam x de lg,,bdnnya dah semangat,kulit pn cantik...bedak & shampoo pn x bleh pkai sembarangan...mesti yang berubat spt sebamed klu x kulit ruam dan kulit kepala berkerak2 gatal...mmg susu isomil tu sngt mahal tp apa nk buat dia x bleh minum susu lain...

Anonymous said...

tq bagi info kat sini..anak sye pun hidap ekzema gk..la ni dh setahun lebih still ada ekzema agi..sian tgk..dok gatal2 bdn anak..tido mlm pun terganggu..anak menangis je.mmg dh guna susu isomil tp still ader gk merah2..mybe ftkr pemakanan..tu yg pening tu nak tahu apa yg makanan yg tidak menyebabkan alahan pd anak..

zue said...

REMEDI @ TV9 – Program terbaru terbitan TV9 yang memperkatakan tentang perubatan alternatif dan rawatan secara tradisional yang terdapat di negara kita. Bersiaran setiap Selasa pada jam 9.30 malam dan siaran ulangan pada Jumaat jam 7.30 malam. Mungkin di rancangan ini tuan/puan akan menjumpai penawar sebenar kepada penyakit yang sedang dihidapi terutama di episod 4 dan 5 yang memperkatakan tentang rawatan AYURVEDA, bersama Ayurvedic Specialist - Dr Luqman Selva Abdullah (PhD). Maklumat lanjut siaran terdahulu boleh ditonton di www.tonton.com.my.
Web: http://www.tv9.com.my/remedi
Facebook: REMEDI TV9

Shiela Mustaffa said...

Salam. Maybe lambat sy reply. Anyway suggest try natural healing - guna Tropika Baby Skin Care Set. Based on minyak kelapa dara, chemical free, steroid free, paraben free. Keluaran bumiputera muslim. Dh byk feedback dr ibu2 anak ekzema. Bole visit www.tropikababies.blogspot.com atau FB - Tropika VCO & Medela Swing Maxi utk info lanjut.

Adila Hassan said...

Anak ekzema?

Cuba 3 kaedah ni:

1. Mandikan dgn Basic H. Campur 2-3 titis je dlm air mandinya.

2. Sapukan bahagian ekzema yg kering dgn Herbal Blend.

3. Campurkan MealShake dlm susu atau minuman kegemarannya utk dinikmati keenakannya & diserap nutrisinya (utk anak 1 thn ke atas shj).

Makayahnye pon ekzema?

Boleh jugak ikut kaedah di atas dan tambah Zinc Complex serta Alfalfa untuk kesan maksimum.

Untuk order/pertanyaan hubungi Adila Hassan melalui SMS/Whatsapp 017-3490890

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Widget By Devils Workshop