@ Pening Ni

Friday, January 8, 2010

Sekarang ni kepala selalu pening. Pening sebab apa?. Pasal tidur tak betul. Kenapa? Sebab anak terunaku sorang tu sekarang suka mengigau (betul ke ejaan ni?). Dah seminggu ni peel macam ni. Peel tahun barukah itu? Huhu




Dahla nak tidur berdodoi sayang. Kalau masuk bilik 10.30 malam, pukul 12 malam pun tak tentu dia tidur nyenyak lagi. Kiranya mata tu dah pejam, dah mengantuk dan susu pun dah habis sebotol (tak masuk susu badan lagi tu) tapi macam tak nak tidur pun ada dan tak selesa pun ada. Asyik pusing sana, pusing sini, garu sana, garu sini (habit nak tidur ammar ialah menggaru). Ingat tak selesa, Ibu lap badan tukar baju, sapu minyak la. Tapi sama juga. Lepas tu asyik merengek. Kiranya Ibu pun kadang-kadang boleh terlelap time nak tidurkan Ammar. Lepas tu asyik terjaga sebab Ammar merengek. Itu kepala sakit tu. Kalau dulu lepas tidurkan Ammar, boleh bangun study. Sekarang tak dapat la, dah penat nak tidurkan Ammar, nak bangun pun dah takde mood.

Itu baru kes nak tidurkan. Lepas dah tidur, dalam satu malam dalam 3 kali juga Ammar jaga dan merengek (macam mengigau). Kalau dulu Ammar jaga, kasi susu atau susu badan lepas tu confirm tidur balik. Ini merengek tapi tak nak minum susu. Mata pula pejam. Lepas tu dekat 10 minit pula merengek. Ibu dah tak tau nak pujuk macam mana sebab Ammar macam tak sedar. Semalam (sebab badan penat, sakit dan kepala pun pusing), Ibu marah Ammar. Dah kena marah pandai pula menangis dan merajuk, ingat tak sedar. Haihhh. Ada sesiapa tau macam mana nak atasi masalah ni? Hari-hari macam ni teruk la juga Ibu dibuatnya..huhu.

14 kawan BabyIbu berkata-kata..:

atoyis said...

ni mesti masa siang main beria2 sgt ni ek..next time klu dia ngigau2 lagi cuba basuhkan muka dia bagi dia sedar + ayat qursi + 3 Qul..insya allah berkesan

mummy_adam said...

hahahaaa.. sama lah ngan adam, kdg2 adam ngigau sampai nangis yg sedih2 yg beriya..ena sambil pejam mata jer pujuk2 dia..xlarat n mmg pening..

AMIEROZIANA said...

sama la cam anas nak tidur berdodoi sayang dulu kalu tak tak tidur sanggup tahan mata tu....kalu dia ngigau ke nangis selawat 3 kali hembus kat telinga dia....

Ada Ayrissa said...

a'ah...napa ekk?
kiter pon penah alami experience ni...
jenuh jugaklah tepuk2 smpai terlelap kiter dibuatnya...
kiter pon buat menda yg sama sapu myk, sapu bedak kot2 gatal kat belakang ke apa ke, tukar diapers, tp rengek2 gak...
last2 kita buat tidokan dia atas pangkuan/pelukan kita...(sambil duduk) baru ok...tp lenguhlah kiter..bila dh lama sket agak2 dia dah lena br letak atas tilam..

Nur Irfan Juezrie said...

ibu, sama dgn saya.. sebijik perangai anak saya, irfan.. skg dia 9 bulan.. cmtu la.. nk tido pusing abis satu katil, menggaru sana sini, then tgh mlm.. rengek2.. uh eh uh eh bunyi.. ingat lapar.. bg susu.. tak mo.. ditolaknya botol.. then tido balik.. stgi rengek balik.. tak fhm betul la..

fazilzura said...

ibu .. aduyai susah jgk gitu ..
but kdng2 kalau budk susah nk tido psl dia x cukup penat ,tu yg x lena tu .. xpun psl lapo.. myb kenyg susu , but lapo benda lain..

ngigau tu myb psl terlalu sakan gelak di siang2 hari

azzamoro said...

siang dia penat sgt kot yana. banyak sagt main ker sampai mengigau.

Anonymous said...

penat sgt tue...atau bb nk msk 2thn mmg mcm tue kot?coz ank sy de2 mcm tue peelnye..tp bl dh nk 3thn tue xde la plak

ly said...

samala jugak mcm anak saye..jenuh nk tdokan die..skan anak sy sthn lbh..guling sana guling sini, garu sana garu sini (sama cam ammar eh).pastu kang ajak main la pulak, pastu guling balik.kkdg sampai 2 jam je cm tuh even da buat2 tido n tutup sume lmpu.sampai kiter tertido.mmg tak cukup tdo dibuatnyeee..

Zulaikha Mohamad said...

same la yana.. arsyad pon camtu sejak2 dh masuk setahun nih.. taktau la klau sbb duduk kat umah baru ni.. tiap2 mlm b4 tido jue bace ayat Kursi + 3 Qul + berzikir.. sometimes ok sometimes tak.. ubah angin je kot.. tp mmg sakit kpale la sbb kita pon takle nk tido.. sabar je la kan..

ummiluqman said...

peningkan.. Luqman pun kdg2 mcmtu jugak..mcm mommies yang lain jugak, baca ayat kursi dan hembus kat ubun2nya

eezah said...

yelah mgkin siang seronok main bila malam jadi macam tu..

atfina said...

perangai bebudak semua hampir sama yer... biasanya saya akan tdokan anak awal jam 930 ~ 10 supaya saya tak terjebak tdo lambat plak.. kalau asyik berpusing2 ajer...saya sapukan babyoil atau vicks.. then massage kan sekejap.. pada pendapat saya.. mungkin lenguh2 badan.. sebab anak sekarang dok panjat2 n jalan2 jatuh. alhamdulillah ok...

Mama_Aqish said...

biasalah bebudak...siang asyi leka dok main jer...biler dah malam...macam2 la merengeknyer...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Widget By Devils Workshop