@ Satu Auns Satu Scoop?

Sunday, February 28, 2010

Petang tadi Mr. Jonathan daripada Floor Depot datang untuk ukur bilik study. Ibu beli voucher Floor Depot untuk buat lantai bilik study. Walaubagaimanapun entri ini bukanlah mengenai Floor Depot atau lantai atau bilik study. Entri kali ini adalah berkenaan Mr. Jonathan.

Mr. Jonathan tengok Ammar dan tanya berapa umur. Ibu pun cakapla bulan april ni masuk 2 tahun. Mr. Jonathan pun kata, anaknya yang bongsu tinggi Ammar tapi dah 4 tahun. Manakala anaknya yang sulung 7 tahun tapi sangat besar dan tinggi. Ayah pun cakapla..oo tak balance. Kemudian Mr. Jonathan kata, bukan tak balance tapi salah makan.

Ibu pun biasala kepochi. Tanya apa yang salah makan. Katanya hampir 2,3 tahun juga die tak perasan yang bibiknya buat susu satu auns air sama dengan satu scoop susu. Mak ai. Kiranya kalau susu tu buat 6 auns, makanya 6 scoop le bibik tu letak. Ibu cakap tak perasan ke susu cepat habis. Die kata masa tu anak sorang tak perasan sangat. Akibat daripada tu, anaknya agak besar daripada biasa. Terlebih nutrient gamaknya.



Isyy tak tau la nak kata bahaya ke tak. Tapi  kalau terlebih sangat takut lain lak jadi. Obesiti ke apa. So bagi Ibu-ibu yang bibik buat susu tu. Pantaula macam mana die buat ye.

P/s: Jenuh la nak beli susu kalau dapat bibik cam gitu

19 kawan BabyIbu berkata-kata..:

Lady Qay said...

eh....bkn mmg susu mmg kn satu auns satu scoop kan?klo buat susu satu scoop bnyk auns air, nnti cair la susu...bdk lg tk dpt bnyk khasiat...lain la susu yg satu scopp dua auns air mcm isomil cthnyer atau pun pediasure...

kot dia yg slp phm kot..kot2 ank dier yg bibik ksi mkn bnyk bkn sb susu kot yg bsar tuh...

tah2 ank dia yg kcik tuh dia ksi cair susu..tuh yg kcik tuh...hihi spekulasi btul...sbuk je i..

ryme said...

saya klu bg babysitter, saya tulis kat atas tin tu..1 scoop berapa ml..

Ida_Iara said...

yg penting kena baca kat label tu dulu sukatan cmne..lain2 jenama susu mgkn lain saiz besar@kecik scoopnye. pasal terlebih or terkurang sukatan tu mmg ade effect biasanya tp bergantung jg pd byk mn anak minum sehari.anak sy klu terlebih sukatan biasanya dia akan jd sembelit.

atoyis said...

sukatan susu biasanya ikut brand susu..der yang satu skop satu auns..tp rasanya bukan salah susu kot..kalau nk anak cepat besar dan tinggi silalah masukkan protein ke dalam diet anak2..kalau mkn ikan byk2 nnti cepat tinggi..ayat cm mkn ikan byk nnti dpt cacaing tak blh pakai langsung

Manjakusayang said...

Tapi kan ibu memang ada arahan kat tin susu 1 auns 1 scoop susu. Tak tau ler susu2 lain. Kalo susu Enfa memang bergitu arahan dia. Cuma ummi tak ler buat cam tu coz Husna tak tahan susu lebih sangat. (Panas)

Diyana Zulkifli said...

erk??awat mr jonathan tu salahkan bibik plak weh?awat,bini dia sampai tak amik kisah langsung ka?isk2,cian bibik tu dipersalahkan..keh3x.klu ada bibik pun,jgn le sampai hal remeh cmtu pun amik masa berthn nak prasan.lgpun,anak2 dia sihat ja pun, tkdele slh bibik tu mlainkn anak die keracunan ke hapa..heh

*aku prasan jg weh,lain produk,lain cara bancuhannya..kan?

eiNa said...

a ah..tetibe bibik plak dipesalahkan.. k.eina pun tulis kt tin.. air baper susu berapa.. senang nk pantau...

ieda said...

kot2 genetik yg membezakan saiz anak2 dai tu..
pd sayalah lebih baik terlebih drp terkurang susu.saya pernah jumpa sorang budak umur dekat 2 thn yg pucat lesi..bila pakar buat soal selidik rupanya selama ni mak dia bg susu yang tak cukup sukatan.

AMIEROZIANA said...

susu isomil memang satu scoop 2 auns sebab scoop dia besar bersamaan ngan 2 scoops susu lain......sama jer pun..tapi memang susu 1 scoop 1 auns kan?

Syaz (MamaFarish) said...

bukan ke sepatutnya 1 scoop 1 auns?...my baby dulu minum enfalac and sukatan mmg mcm tu...unless kalau demam then sukatan dikurangkan...now my baby minum dugro...still sukatan yg sama...1 auns = 1 scoop...

maybe lain brand lain sukatan kot..

ibu 2AZ said...

kite sukat terus kalo anto taska..ermm senang..sbb pasan gak dulu..susu cepat habis..kalo dorang yg sukat..pening gak dibuatnya....

Drama Mama said...

a'ah la yana...diff susu diff sukatannya. macam irfan dulu minum wyeth memang 1 scoop 2 oz tapi skang minum mamil lain plak sukatannya.

churalliya said...

memula baca statement mr john tu terus risau pikirkan anak kat umah terlebih zat ke selama nih sbb su mmg bg anak 1 auns= i scoop.. adakah salah baca lebel selama nih? bila baca komen kawan2 lain terus lega.. thanks buat entry nih...

Ibu Mifzal Arsyad said...

haiya...mcm ini kes pun ada ke..mcm mana x perasan?

mummy_adam said...

sama ngan bibik umah i nie.. sesuka hati dia jer.. sengal..4444kali ajar baru reti bahasa.. tp mula2 dululah, skrg dah ok.. diorg nie degil, xnak dgr ckp org..

lailasani said...

hmm... tapikan saya rasa kebanyakan susu 1 scoop 1 oz... yg saya belek2 laaa... tp kalo isomil 1 scoop 2 oz sbb scoopnya buleh tahan besarlah jugak...
hmm... tgk jenis susu laaa, tak semua sama kan...

Imma said...

wuahh..!!gila pekat susu tuh..bygkan satu feedinng botle tuh 7oz..kena letak 7 scoop susu..mak aii dah macam mkn dadih jer bukan minum susu...eee...Boboy sure tak lalu klu camtu..

Imma said...

anyway..sukatan kebiasaannya mmg camtu but very depending to jenis susu and digestion seseorang baby macam mana pulak..Boboy klu susu pekat nanti dia ceret beret..so slalu bancuh sedang2 jer..1:2..

BTW, mesti en Jonathan tuh dah fired bibik dia tuh kann sbb tumbesaran anak dia disebabkan oleh bibik tuu..alahaii..nampak sgt mak ngan ayah dia yang tak monitor tumbesaran and pemakanan anak dari kecik..semua serah pada bibik..tu kira untung bibik tak bawak lari anak dia mcm certain2 kes maid skrg nii..sehat jer lagi smpi besar budak tuu..huhuhuu..

Rugby rules said...

I put sunflower seeds on my hand she ate them then jumped on and stood still on my hand allowing me to lift her up. After a week, she would climb up on my sleeves and sit on my shoulder.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Widget By Devils Workshop