@ Amarahmu

Monday, March 8, 2010

Seminggu dua ni Ammar agak moody. Tak tahu la tukar bulan ke baru belajar perangai ke apa. Tapi Ibu sangat-sangat risau. Bila tak dapat sesuatu, Ammar akan marah. Itu ok lagi. Tapi bila marah Ammar akan tendang dan tampar sesiapa yang tak bagi barang tu. Adeh. Ibu dah explain benda tu tak baik tapi kalau marah still buat lagi. Ibu tampar kaki ammar bila tendang tapi buat juga. Sekarang bila Ammar buat tantrum. Ibu guna pendekatan buat tak tahu. Ada la kesan. Nanti tengok Ibu buat tak tahu Ammar datang la peluk-peluk.

Tok Mama kata budak-budak ni ada musim memang perangai macam ni. Tapi yelah tak nak benda ni berlarutan. Susah hati bila tengok Ammar. Emm have to google pasal ni. Nanti Ibu cuba cari penyelesaian dan blog pasal ni. 

Apa tengok2? 

15 kawan BabyIbu berkata-kata..:

aNnAsUeJiE said...

sama yana! anak saya smlm pon kemain lg mengada2 merengek2 mengamok2! penat gile smlm nak buat keje rumah smbl melayan karenah die. rasa nak nangis pon ade tetiba die buat perangai camtu. haha!

Lin said...

ala ammar ni..tk macho la cenggitu ammar...mcm ne nak ngorat husna klu mcm ni??? heheheheh

ibu ammar..klu dpt solution..jgn lupe eh share kt blog...nk get ready utk husna punye turn plk nnt..

~~*Ummi AFD*~~ said...

sama la dengan anak saya. Sakitnya hati bila dia buat perangai camtu, tambah part tendang2 tu...

kadang2 siap guling2 sambil hentak kaki... adeh...

nanti dah dapat info boleh la share... (",)

idah said...

ermm..garang nampaknya ammar ni...hehehe

ieda said...

samalh dgn anak saya nabila tu..suka tampar2.kalau kita balas lg dia buat..
saya biasanya pegang tangan dia then peluk dia..dia akan cool dgn cara tu.

saveme_zero said...

anak sy pun sama,memberontak namanya tu.selalunya sy buat tak layan je smpi la dia diam sendiri & ckp elok2 dgn sy blk..hehehe. klu ikut temper ni,mau kena dah..kahhh

Jiji said...

yana jiji ada email mock up.

KambingBujang said...

kalu my hubby, dier tak byk ckp, amirul meragam or sewaktu dgnnya, dier akan dicubit.

kalu me lak, i akan tak layan my son sampai la dier sdn dtg peluk or mntk maaf ngn kiterorg.

bdak2 ni actually dier meragam sbb nk attention dr mak ayah dier.. b4 layan perangai yg pelik2 tue, kasik sebijik dulu baru dier tau, "oo mummy daddy marah la kalu aku buat camni & in the future mmg tak buat dah"

Ada Ayrissa said...

garangnya ammar...
huhu...saya pon penah wat ignore blk kat bb kalo dia x dgr ckp..
lps pd tu dia tau yg kita tgh marah dia la pujuk2 kita blk..heheh...

Elyn said...

musim kot yana bebudak sebaya ammar ni!! wafiq pun semacam mengada nyer....

Oyis said...

dah nak masuk 2thn kot? the terrible two phase, maybe?

Zulaikha Mohamad said...

arsyad pon camtu skrg yana.. pening tol kepala.. pandai mengamuk.. nangis pon meraung mcm kene dera jek.. padahal takde pape pon.. jue pon buat taktau je kdg2.. tp risau la jugak kan.. skrg buat kat mama n papa dia je, nnti kan mengamuk kat org lain plak.. lg susah..

mummy_adam said...

sama lah peel budak2 nie.. ena pun bt donno jer..

Drama Mama said...

ahhh irfan dulu camni gak tapi phase teruk gak la...bukan setakat pukul kita...he will hurthimself too...like banging his head on the floor.

part dia pukul kita tu...my sister said just pegang tangan or kaki dia and or peluk dia..kalau dia ketuk2 kepala kat lantai tu i ignore tapi takut gak dia hantuk kuat sangat. kalau jumpa solution gitau yek

bionic women said...

yana,,best lah topik ni..Dhiya pun sama. Dah lah pompuan, wat perangai garang sekarang ni..kadang3 sambil kacip gigi dia tampar kita...takut dibuatnya...slalunya eily marah dan ketuk skit tgn dia.pastu mesti dia lari kat papa dia. Papa dia akan wat psiko plak suh mintak maaf balik kat mama...apa sebenarnya yang terjadi kat budak2 around this age....memang tabiat mereka ker?ada solution war2 kan, yana.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Widget By Devils Workshop