@ Bermain dengan anak?

Friday, March 5, 2010

Ibu selalu cuba terapkan bermain sambil belajar. Pada Ibu itu masanya untuk bermesra dengan anak dan pada masa yang sama bagi mereka belajar something. Contohnya kalau Ammar main kereta, cakapla ini car, tunjuk pula car ada warna apa, ada roda. Kalau dalam kereta, sepanjang jalan Ibu tunjuk dan tanya, mana car, motor, bas, lori, tree dan sebagainya. Sehari ajar satu. Lepas tu ulang-ulang sampai die ingat.

Even masa baring-baring dengan Ammar depan tv, Ibu tunjuk bantal die (ada gambar binatang). Tanya mana duck, frog, turtle dan fish. Lepas tu selalu tanya, siapa tu (tunjuk Ayah, Ibu or gambar atuk dan nenek). Alhamdullilah banyak perkataan Ammar dapat tangkap.


Apa ni Ammar?

Tapi, sekarang ni, Ibu sangat sibuk. Tak sempat nak surf Internet dan cari pendekatan baru. Kenala variasi kan baru Ammar tak bosan. Kalau ada Blogger2 yang ada idea bagaimana bermain sambil belajar dengan anak anda. Sharelah kat sini. Boleh sama-sma kita praktikkan.

11 kawan BabyIbu berkata-kata..:

AiNeRzA said...

akak...sama la kita...sekarang saya hanya mampu berserah pada mak mertua jer...keluar masih bergelap...balik pun dah gelap...jauh lgsg x nmpk cahaya siang lagi...apa yg sy mampu hujung minggu cuba jugak untuk bermain dan mengajar...arghhhh...macam mana nih???

mummy_adam said...

samalah kita.. kat mana2 pun mesti selalu nak ajar dia new thing :) ena selalu ajar dia mengira bila naik tangga :)

~: UmmiNor:~ said...

yana,
saya selau juga kalau turun naik tangga counting sesama ngan dia...1, 2, 3....

KambingBujang said...

selain kite sdn mengajar, bleh gak pasang educational CD, nursery rythem,

Mengajar anak tak semestinya ABC, bleh gak ajar cara exercise, masa kita memasak pun bleh mengajar, then kasik jer toys yg bersesuaian ngn umur dier then kasik dier explore sdn. tue pun satu bntk pembelajran.

thats what i did to Amirul, hope will help

eiNa said...

k.eina b4 tdo nyanyi2 ngn dia..mcm2 la..part of body ke, abc ke..time mandi pun sama..

king nothing said...

yana...
eily ngan Dhiya banyak masa bersama..yelah eily dah benti kerja utk jadi surirumah, jg Dhiya.Byk menda Dhiya belajar hari2..kalau nak wat air eily ajak Dhiya, bagitau ni milo, ni susu, ni gula..masukkan berapa sudu..so skang Dhiya dah pandai citer kat nenek dia mcamaner wt milo...tp air panas plg last isi...keselamatan mesti jg..masa memasak pun eily ajk Dhiya waktu nak prepare bahan..ajar mana bwg merah, putih, and so on.Dhiya dah kenal tpg, telur, egg beater, bowl,frypan...masa sidai baju pun eily wat sama2 so dhiya tahu baju, seluar, towel, baju papa, baju mama..byk menda yg kita bleh ajr n main ngan ank2 kita hari2..
cuma masa jer kan?

Oyis said...

aisyah sukeeeee sgt dgn buku2, so i will read with her sambil2 tunjuk cow, duck, cat, banana, apple, etc pd dia. then kalo dia amik buku nursery rhyme we would sing sambil buat hand gestures e.g. twinkle2 little star (tgn bukak tutup mcm twinkling star), or incy wincy spider (wat jari mcm labah2 pnjt pokok), rock-a-bye baby (tgn mendodoi etc).

most of the other times we would play follow me, e.g. when i say 'pat, pat, pat' (dia akan pat her lap), or clap, or turn around or her favourite, shake (goyang2 gelek tuh hehe). every once in awhile tambah action baru.

hope that helps :)

nuha said...

salam
Bagi saya seawal-awal agama adalah mengenal allah.
cuba ajar dia sebut nama Allah juga
Allah...Allah...Allah

nadja said...

akum kak.. samer la kita ajar anak ketika dia sedang bermain.. dan lagi satu kak petua dia semasa kita mandikan dia kita ajar dia sebut anggota badan.. mesti dia boleh sebut sbb dia dapat melihat tummy, armpit, shoulder, teeth tounge dan sebagainya.. skang nih alhamdulillah anak sayer baru jer masuk 2 taun dan dia punya daya ingatan yang kuat .. kadang tuh dia yang ajar kita balik..hehe

temp. housewife said...

salam,
sy ada menulis beberapa entry di blog saya http://nuradyanirosly.blogspot.com
mengenai apa yg boleh kita buat utk mengajar anak2 sambil bermain. antaranya heuristic play- letakkan apa2 alatan dapur pelbagai tekstur di dlm bakul, pretend play- cari mana2 pakaian lama, selimut, selendang, kain batik sarung dan ajak anak gunakan imaginasinya utk bertukar menjadi sesiapa sj contohnya "Superhero" dgn memakai selendang diikat dibahu/tengkuk.

Ada Ayrissa said...

a'ah..betul!
anak sy plak dia x brp minat dgn mainan2...mcm2 mainan dah beli utk dia main..
tp aderlah dia sentuh dlm 5 minit, pastu dia x main dah..
kdg tu buntu nk bg idea apa lg utk dia explore..
buku2, poster b'gambr pon dah try..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Widget By Devils Workshop