@ Bila nak mula hidup

Monday, April 19, 2010

Hujung minggu lepas, ramai datang rumah. Semua cakap, bestnya rumah besar. Ada sofa, meja makan..itu ini. Ibu cuma senyum dan cakap tq. Bagi Ibu, semua ni bukan dapat dengan mudah. Ada pengorbanan dan cerita disebaliknya. 

Orang nampak sekarang..

  • Rumah besar..bestt
  • Dapur cantik..bestt
  • Perabot lengkap..besttt


Orang tak tahu, 3 tahun kami sekeluarga..

  • Kat bilik guna tilam je. Kadang-kadang tidur atas toto.
  • Guna meja jepun je as meja makan.
  • Pakai TV 14 inci je (bila nk tengok subtitle kena dok dekat-dekat sebab tak nampak).
  • Baju letak dalam almari plastik dan bakul je.
  • Buku sumbat kotak A4 sampai kadang-kadang lupa kata ada buku tu.
  • Pinggan mangkuk pakai yang hadiah kahwin.
  • Langsir pakai yang tuan rumah lama tinggal.
  • Kereta pun pakai kereta mentua.


Sebelum ni, kami hidup ala kadar. Tak beli barang sangat dan tak keluar sangat. Semuanya demi menyimpan duit. Yelah, bukan sedikit kosnya nak masuk rumah baru. Sampai kering kontang la poket. Kena simpan untuk emergency dan Ammar lagi.

Kesimpulannya, kepada yang baru kahwin dan nak mula hidup (plus suami anda bukan anak datuk). Kita janganla paksa suami kita sediakan semuanya lengkap serba serbi. Janganla harapkan everything perfect. Kena mula sikit-sikit dan jangan demand. Apala sangat makan di lantai dan tidur atas toto. Yang penting keluarga kita bahagia. Benda lain tu kehendak, bukan keperluan. 

Janganlah juga kita banding keluarga kita dengan orang lain. Setiap orang lain rezeki dan dugaannya. Kita kena banyak bersyukur dengan apa kita ada. Insyaallah kalau kita pandai uruskan kewangan. Benda-benda kehendak itu akan datang juga sama ada cepat atau lambat. 

Oklah cukuplah bebelan hari ni. Nak update benda lain takde gambar so just nak share cerita je. Till then.

29 kawan BabyIbu berkata-kata..:

LynnLyana said...

tk kire le sofa besar ke tk besar ke..dapur cantik ke tk cantik ke...asal tetamu dtg boleh duduk udah le...asal dapur tuh boleh masak dh kire bersyukur...janji idup aman bahagia..janji kite dpt applykan 'Rumah ku syurga ku'..
selamat menghias-hias rumah bebeh!! sure la lps ni asal gaji masuk jee..mesti nk beli barang hias2 rumah..kekeke..bile ntah aku dpt dtg umah ko.

Izan Ishak said...

salam yana...
betul3...izan setuju sangat.
bukan senang nak senang kan?
semuanya perlukan pengorbanan yg bukan sedikit...

ena said...

oh oh oh...
umah ku masih kosong lapang lagi...
nak beli brg pon takut sebab asik pindah2... sian umahku..

tapi sebenarnya,
aku sangat kedekut nak beli perabut.. takut nanti ku busan, apa ku nak buat ngan perabot tu?? duduk rumah takde perabot dan pakai tv buruk masih tak rasa bosan pon.. hehe

miemiey said...

betul tu saya setuju sgt2..kita ada yg sama ..dulu2 masa sy baru kahwin pon kete takde..umah menumpg mertua...bila tgl sendiri tido atas tilam nipis je...tv takde..basuh kain dgn tgn je..last selama 10 tahun kami dah ada serba sedikit walaupun masih sederhana..kekayaan tak menjamin kebahagiaankan..rezeki kita tak sama betul tu saya sokong...yg penting jimat cermat...akan sampai jua apa diingini cuma lambat atau cepat...eh bayak plak..hehehe

eira eixora said...

ala kak yana. insaf kejap saya baca pos ni. Bulan 6 ni sy nk kawin. Sy mengidam nak macam2.. tapi sebenarnya bukannya mampu sangat pun..


herm, tak jadi lah nak beli...pakai je mana ade dulu

Tq2..

arin said...

yana,

betul tuh. biar sedikit, tapi gembira.

eiNa said...

=) ..betui tuh..kta hidup atas kemampuan kita.. penuhi keperluan dulu, kehendak tu..insyaallah, pandai berjimat, rajin usaha tak kemana jugak!

epi besday tu ammar!

Zulaikha Mohamad said...

betul tu yana.. org nmpak ape yg kita ada skrg.. tp nk dptkan semua tu, semuanya perlukan pengorbanan.. and I did that to my family.. Alhamdulillah, syukur kpd Allah memudahkan semuanya.. ameen~

AyuArjuna BiGoshh said...

yesza...sampai skrg pun seharusnya kena pandai berjimat..kena ukur baju sendiri..hmm..sayapun macam juga...kena sentiasa beringat...

Diyana Zulkifli said...

Penantian yang berbaloi2..:).betui2 aku sokong..jgn push2 suami:).*tv aku besaq sikitla dr angnye,sbb tv lama yg aku warisi dr utm dulu dah rosak..mak aku kasik tv lama depa.hehe.adakukisah?aku pun dok pakai perabot carrefour pasang siap agi haa..hihi

AA said...

betul yana. yang penting keluarga bahagia. Tahniah masuk rumah baru.. :-)

Oyis said...

bagus entry ni yana, sbb nya byk blog2 asyik tunjuk lavish things that they buy etc (not that it's wrong), but benda2 cam tu mmg membuatkan ramai readers (inc myself jg!) rasa mcm perlu jg gaya hidup yg begitu utk bahagia. however, utk average msian like me, mmg x mampu la most of the time nak ikut. so thx again for the humble entry.

atoyis said...

adat bila orang baru kahwin semua tak lengkap..tp tak penting..yg penting suami ada kat sebelah ;p tu lagi penting hehehe..btul latu yana..kak su pon sampai sekarang gunakan pinggan hadiah kawin tu jek..tak luak2 pon..

Ju@Lucky^Mummy said...

yelah.. sy pun camtu gak.. huhuhu.. skang tgh berjimat cermat ngan apa yg ada.. kadang2 ada gak mintak hubby beli itu ini.. tp bila tgk2 bajet x de..hmm... keciwa gak..

Tp.. yelahkan.. berkorban demi masa depan..
Mudah2an ada rezeki yg lebih besar..

KambingBujang said...

aahh mmg la bukan senang nk senang,

huda beli umh 2nd hand house, then rumah tu kiterorg refurbish kasik cntk, alhamdulillah cam rumah baru gak.. yg penting kiter tak dibebakan ngn hutang..tu yg penting

bler hutang byk, hidup pun tak senang

kinna said...

sgt setuju dgn kamu!mula2 kawen mmg byk kena korban..dl kita tggl dgn parents, umh serba lengkap..bila idup sendiri, br tau susah senang..yg penting, jgn kerana nk umah serba lengkap, p hutang ngn courts..
lg 1, selain kebahagiaan dalam rumah tangga, kita juga perlu keberkatan..:))

akmafaizal said...

best n3 ni..saya masih blom merasa umah sendiri. belom ada rezeki... Insya Allah, ada rezeki dok umah sendiri jg nnt. cuma cepat atau lambat je.hehe :P

fazilzura said...

SOKONG IBU ...

kalau yg baru2 kawin tu , terima la seadan ye somi kite. kalau rs2 nak besh , beli kan ler... jgn paksa2 lg2 kalau somi kite jenis keje & gaji cukup2 makan ... tapi jgn di kesali..cz bile kite berkahwin tambah2 plak dpt bby , sure rezeki murah .. insyallah akan lebih membina hidup di masa depan ...

BabyIbu said...

LynnLyana-em betul, kalau dtg the curve tu singgahla
izan-salam, ha ah. susah dahulu, senang2 kemudian
ena-haa lagi bagus camtu..yana pulak pesen pakai beli barang pakai sampai hancur
miemie-betul, yang penting kita bahagia
eira-simpan duit dulu eira, nnti duit dah bnyak nk buat apa pn senang, slow-slow la kena sabar sikit..yg pnting keluarga kita happy

mummy_adam said...

betui tu, kena always berjimat cermat :) kalau nk kan sesuatu mesti ada benda lain juga yg kena dikorbankan kan..

aNnAsUe'G said...

setuju la sgt2.
byk bende yg kite kene berkorban utk dptkan seketul rumah beserta isi2 dalaman.

d i d a said...

aku insaf yana..aku salu mntak laki aku mcm2..huhu..
baik aku menabung skrg utk baby.

lin said...

hee betul tu yana...kita pn cmtu.selagi lom beli umah,pakai je la mana yg mampu..kitorg meja makan pun dari ihsan abg..huhu

bionic women said...

ibu@yana...syok baca entry nih.eily pun masih x merasa rumah sendiri.mungkin jauh lagi perjalanannya..tapi alhamdulillah kami bahagia..mula2 dulu memang ase nak rumah cantik mcm umah org lain..tapi seperti yana kata itu kehendak bukan keperluan...kenali siapa suami kita, tahap mana kemampuan kita..baru kita bleh handle kehidupan rumahtangga kita..insyallah kita bahagia dengan seadanya rumahtangga kita

-RiN- said...

so yana.. bile mau jemput kitorg dtg umah ko nih?? :))

ieda said...

hidup berumahtangga ni perlukan banyak kesabaran..lebih baik dapat suami yg sefahaman & penyayang drp dpt yg banyak duit tp perangai elok setahun dua jer..

selamat menghias rumah...bestkan ada rumah sendiri..as if we are moving one step ahead.

maryaaa said...

oh u remind me of me..hehe cuma i takde umah besar jer..buku dalam kotak.. pinggan mangkuk adiah kawin.. baju dalam bakul. Tapi bila ingat2 bestkan.

chekna said...

samalah kite..masa baru kawin dulu, hubby selalu cakap, pelan2 kayuh @ bersusah2 dahulu.. alhamdulillah, skg ni baru nak merasa dok umah sendiri..

lailasani said...

i sampai sekrg msh tido atas tilam, n baru2 ni tilam basah terus takleh guna... tido atas toto ajer pun... huhu..
yg penting kebahagiaan bersama keluarga, yg lain2 tu boleh tolak tepi je...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Widget By Devils Workshop