@ Kena gas

Monday, April 26, 2010

Dari semalam Ammar tak sihat, dengar bunyi dari dada bila bernafas. Pagi tadi jumpa Dr. Chua. Dr. Chua cakap tak teruk cuma Ammar kena ambil gas (hidu gas) untuk hilangkan kahak di dada. Ibu tak sure pula apa namanya. Kalau dibiarkan takut infection.

Kata Dr, kalau dua tiga bulan sekali kena kemungkinan asma. Ammar baru first time, jadi kalau tak berulang mungkin sebab selsema dan batuk je. Tak terfikir nak ambil gambar sebab dok pujuk Ammar sepanjang ambil gas tu. Die guna topeng letak kat muka Ammar. Meraung Ammar. Ambil gas tu dalam 15 minit jugala. Tiga orag kena pegang sebab Ammar meronta dengan kuatnya. Kesian sangat Ibu tengok. Takpela sayang, janji cepat baik ya.

P/s: Ammar sangat merap bila tak sihat jadi tunggu free ya nak update cerita lain. Oh ya, doakan Ammar cepat sihat ya.

8 kawan BabyIbu berkata-kata..:

atoyis said...

kena jaga2 ni yana..try bagi amar..jus tok guru..setakat ni kimi kalau batuk2/selsema kak su guna jus tok guru ni..sbb dia ada habatulsawda sekali..tapi bagi 1 sudu kecik jek setiap hari sblm breakfast..insya allah mujarab

BIONIC WOMEN said...

sekarang nih kalau bby batuk or selsema kena ambik tindakan cepat2 kan? selsema lain macam skit..susah baik..sebelum baca entry yana nih dah 2,3 kawan ngadu anak dia asal selsema skit jer pastu kena amik gas..bimbang plak jadinya..udara kita semakin kotor..kan?anyway..semoga ammar cepat sembuh..ammar budak kuat kan? :)

fazilzura said...

Ibu ...
family ada history yg kene asma ke?

kalau ado , jaga2 ler kesihatan ammar.. mmg potensi beso nak kene asma...
lps ni kalau selsema batuk lebih dr 2 hari , harus g ambik gas... lg2 kalau batuk2 yg kahak banyak2 tu .. mmg x leh simpan lelama, nnt kahak tu masuk paru2 sah2 keno asma...

Sari said...

salam ibu,
anak ksari dulu pun kena camni, bila batuk berkahak nafasnya jadi laju n kuat..skang ni ksari dah jmpa ubat yg serasi dgn anak iaitu kapur sirih..just amik jer kapur tu n sapu kat tengkuk..setakat ni alhamdullillah mujarab..cuba la yer

Mila_ibu najihah said...

salam ibu, alat tu panggil nebulizer. Anak saya pun ada juga treated mcm tu few times. skrg ni bg dia madu sikit2 tiap hari, so imunity dia da kuat skit,Alhamdulillah. Moga Ammar cepat baik.
Pengalaman saya disini.
http://majoritymama.blogspot.com/2009/12/nebulizer-experience.html

Elyn said...

tgh musim ni... so semua kene berjaga2

cepat sembuh ye ammar!!

eiNa said...

nebulizer tu yana. macam aira kena dulu kt sjmc... harap2 tak teruk. klu makin teruk refer hospital terus tau..

get well soon ammar!!

Sari said...

sori ibu, trlupa plak yg kapur sirih tu kena bancuh ngan air limua nipis yer..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Widget By Devils Workshop