@ Kerana Semut

Thursday, April 29, 2010

Serabut betul la tengok semut dok melata kat rumah ni. Padahal hari-hari Ibu sapu dan dua hari sekali mop. Tu pun ada semut. Yang peliknya, bukan hurung makanan pun tapi dok bersiar-siar ke sana sini satu rumah. Tensen Ibu tengok. Bukan sejenis pulak tu, ada semut hitam, semut kecik dan semut merah. 

Kata Tok Mama, sekarang ni panas. Itu semut keluar cari air. Hmm ye la kot, ke memang tanah asal rumah ni banyak semut kot. Semua 'peghak' tengok rumah. Ayah boleh buat tak tahu je tapi Ibu takut semut gigit Ammar. Itu yang gigih sapu dan mop rumah hari-hari tu. Ammar pula selalu tengok Ibu lenyek semut sampai kalau die nampak die pun sibuk tepuk-tepuk. Haihhhh. 

Em korang ada solution ke bagi masalah ni? Mak cik Ibu cadang letak racun semut, tapi macam tak sesuai la sebab Ammar ada. Ammar pun suka juga dok melata satu rumah. Huhu.


Em oklah. Ammar pergi rumah MIL hari ni. so time to mengejar semut. Huhu

9 kawan BabyIbu berkata-kata..:

mummy_adam said...

masalah kita sama :(

fazilzura said...

try mop lantai dgn listerin (yg kumuh gigi tu)..

Zulaikha Mohamad said...

kat umah jue pon byk semut yana.. nnti balik kampung, nk letak ubat semut tuh la tabur keliling dinding tuh.. dulu mase kat carlina jue buat camtu trus takde semut.. semut bwk balik benda tu kat sarang, abes mampus trus semua.. syed beli ubat tuh kat pasar mlm, mcm serbuk camtu..

ryme said...

ubat semua ada jual kat jalan pasar...ni dh abis...semua pun suka la siar2

isabelle said...

adam excited nak tgk semut, sbb selama ni asyik nmpk dlm buku/tv jer.
tapi kalo dah byk tu...jenuh gak ye?

yg i tau, kalo buat pest control treatment (anai2) ..automatic pests lain pun xde lps tu (pengalaman umah lama)

BIONIC WOMEN said...

ibu..kat cosway ada satu jenis floor cleaner to repel crawling insects..
botol warna kuning..setakat ni guna xderlah immediately semut lari tp leh mengurangkan..trylah bli..this month ada offer buy 2 bottles free 1

sandal kecik said...

hi...salam..


ku guna ubat serbuk..paket kecik kecik..warna silver..ubat ni bagus..nnt semut bwk ke sarang dia..nnt semua sanak saudara dia mkn ubat tu..mati smua

yatie sawanila said...

u cari ubat semut yang kalau satu semut mkn, satu colony mati... kat kedai cina selalu ada...

hmm pun ada masalah yg sama

lin said...

yana,kt umah kita guna perangkap lipas tu..ala cm kotak merah tu...mmg penuh..and now kita prsn semut dh makin bekurang.. :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Widget By Devils Workshop